ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tüketici etiket denetimi istiyor
Tüketici etiket denetimi istiyor
Sürat pateninde Kupa heyecanı
Sürat pateninde Kupa heyecanı
561 gıda işletmesi denetlendi
561 gıda işletmesi denetlendi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
HABERLER>BÖLGEDEN
29 Mart 2011 Salı - 06:52

Doğu Anadolu’da Bilgi Şöleni

47’inci Kütüphane Haftası tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de kutlandı. Kutlamalar rutin havasından çıkarılarak bilgi şölenine dönüştürüldü.

Doğu Anadolu’da Bilgi Şöleni

ERZURUM gazetesi
47’inci Kütüphane Haftası tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de kutlandı. Kutlamalar rutin havasından çıkarılarak bilgi şölenine dönüştürüldü.
Bitlis'te 47'nci Kütüphane Haftası dolayısıyla düzenlene programda konuşan Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, il genelindeki 7 kütüphanede toplam 90 bin kitap olduğunu, bunlardan sadece 10 bininin okunduğunu söyledi.
KÜTÜPHANELER HAFTASININ TEMASI
Hafta dolayısı ile saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Özcan Yoldaş, bu yılki Kütüphane Haftası'nın ana temasının 'Antik Çağdan Günümüze Kütüphaneler' olduğunu kaydetti. Kütüphanelerin mazisinin yazının varlığı kadar eskiye dayandığını anlatan Yoldaş "Eski çağ medeniyetlerinde yazılı kil tabletlerin saklandığı odalar ilk kütüphaneler olarak addedilir. İnsanoğlu dünyaya sahip çıktığından beri daha rahat ve mutlu bir hayatın özlemini çekmiş, kültür ve medeniyet alanında elde ettiği gelişmeleri gözden uzak tutmamıştır. Böylece yeni nesiller, bütün düşünce ürünleriyle deneyler sonucu varılan kuralları hazır bularak, tabiat ve toplumla kurduğu ilişkilerde karşılaştığı zorlukların çözümünde kitapların yardımını görmüştür" şeklinde konuştu.
KİTAP OKUMA ORANI
Daha sonra konuşan Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, Bitlis ve ilçelerinde bulunan 7 kütüphanede 90 bin kitap bulunduğunu söyledi. Işıkgör "Maalesef bu kitaplardan sadece 10 bin tanesi okunuyor. Bu da yüzde 10'luk bir kısmına tekabül ediyor. Geriye kalan kitaplar raflarda tozlanarak duruyor. Aynı zamanda toplum olarak okumaya ne kadar önem verdiğimizin de bir göstergesi olarak da karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Son olarak konuşan Bitlis Vali Yardımcısı Sibel Tursun, kütüphanelerin önemine değinerek, "İçinde bulunduğumuz yüzyılı evrensel çağ olarak adlandıracak olursak, ülkelerin teknolojik, ekonomik ve kültürel yönden gelişmesi için birçok nedenleri vardır. Bu hedeflere ulaşmada çağın gereklerinden olan bilgiye duyulan gereksinim, şüphesiz çok önemlidir. Evrensel sözcüğü bekli de kütüphanelerin güncel durumunu tanımlamak için kullanılabilir. Gelişmiş ülkelerde bilginin değeri tartışılmamakta ve gerekli olan bilgiye en kısa zamanda ulaşma çabası aranmaktadır. Bu nedenle halk kütüphaneleri hizmet verdiği toplumda kültürel ve sanatsal etkinliklerle öncülük yapmak, ilgiyi kütüphaneye ve kitap okumaya çekmek zorundadır. Okuma alışkınlığının yaygın olmadığı bir ülkede gerçekten halk kütüphanelerinin görevi zordur. Kütüphane işleri toplumun bir başka kuruluşu tarafından yerine getirilemez. Toplumun her kesimine hizmet veren halkın üniversitesi sayılan kütüphanelerin hizmetleri çok geniş bir alana yaygınlaştırılması toplumun okuma alışkanlığını geliştirmesi en önemlisi ise ücretsiz hizmet vermesidir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kütüphaneden en çok faydalanan öğrencilere ve Kütüphane Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlene şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere kitap hediye edildi. Daha sonra hafta nedeniyle düzenlenen kitap ve resim sergisinin açılışı yapıldı.
KİTAP OKUMA SEFERBERLİĞİ
Iğdır'da 'Kütüphane Haftası' nedeniyle düzenlenen törende, kütüphaneden en çok yararlanan okuyuculara ödül ve teşekkür belgesi verildi.
Iğdır Kültür Sarayı'nda yapılan törene Iğdır Valisi Amir Çiçek, eşi Hülya Çiçek, Iğdır Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Iğdır Emniyet Müdür Cemil Tonbul, İl Kültür ve Turizm Müdür Necmettin Kardı, İl Milli Eğitim Müdür Bekir Aksoy kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşma yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek, Kütüphane Haftası'nın kutlamalarının şenlik şeklinde kutlaması gerektiğini belirtti. Iğdır'da kitap okuma alışkanlığının az olduğuna dikkat çeken Vali Amir Çiçek, "Iğdır'da kütüphane sıkıntısı yok. Fakat ne yazık ki vatandaşlarımız kitap okuma alışkanlığı kazanmamıştır. Bunun için biz il genelinde kitap okuma seferberliğini başlatacağız. Sürekli uyguladığımız ve bundan sonrada uygulayacağımız, gerek valiliğimizce, gerekse diğer kurumlarımızda, birisine hediye vermeyi uygun gördüğümüzde, bu hediyemiz kitap olacaktır. Bunu artık gelen haline getireceğiz.. Kitap okumayan insan bilgisiz insandır. Eğer bir dosta arıyorsanız, en iyi dosta kitaptır. Sanal alemde, internete girdiğinizde bile oradan bilgi edinmek, okumak için girin ve oradaki makaleleri okuyun ki kendiniz geliştiresiniz" dedi.
KİTABA İLGİ
İl Kültür ve Turizm Müdür Necmettin Kardı ise konuşmasında, asıl amaçlarının kitaplara olan ilgiyi arttırmak ve okuma bilincini geliştirmek olduğunu söyledi. Kardı, "Kütüphane Haftası'nın 47'ncı yılını kutluyoruz. Bu kutlamaların amacı halk ile kitapları kavuşturmaktır. Herkesi kitap okuma hastalığına davet ediyorum" diye konuştu.
Törende kütüphaneden en çok yararlanan okuyuculara teşekkür belgeleri ve ödülleri, Vali Amir Çiçek ve Eşi hülya çiçek tarafından verildi.
 "KİTABIN YERİNİ NE TELEVİZYON NE İNTERNET TUTAR"
Muş'ta, 47'inci Kütüphane Haftası Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törenlerle kutlandı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törene Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, kamu kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar. Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Kütüphane Müdür Vekili Kazım Türüt, kütüphanelerin önemine değindi. Türkiye'de 900 yılık kütüphane geleneği bulunduğunu ifade eden Kazım Türüt, ilk kütüphanenin de Anadolu'da Beylikler ve Anadolu Selçukluları döneminde kurulduğunu, Osmanlılar tarafından da geliştirildiğini dile getirdi.
Törende bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Okan Leblebicier ise, kitabın yerini hiçbir şeyin tutamayacağını kaydetti. Kitap okumak için en ideal yerin kütüphaneler olduğunu vurgulayan Okan Leblebicier; "Kitap okuma alışkanlığını devam ettirmenin en iyi yolu da kütüphanelerdir. Çünkü kitabı ödünç alarak okuyoruz. Oysa kendi kitabımız olunca teslim etme telaşımız yok ve okumayı aksatabiliriz. Kütüphane alışkanlığımızı aksatmadan sürdürmeliyiz. Akşamları televizyon izlemeyi biraz azaltıp kitap okuyabiliriz. Kitabın yerini ne televizyon ne internet tutar. İnternette de her gördüğünüz bilgiyi doğru olarak varsaymayın. İçerisinde doğru bilgi kadar yanlış bilgi de çok. Öğretmenlerinizden bilgi alarak kitap okumaya özen gösterin" dedi.
Geçen yıl içerisinde en fazla kitap okuyarak ödüle layık görülen Semra Akyol da, gazetecilere yaptığı açıklamada, kitap okumanın önemine değindi. Bu bölgede yaşayan insanların Türkçeyi iyi kullanamadıklarını belirten Semra Akyol şöyle konuştu;
"Daha önce kitap okuma yarışmasına katıldım ve orada 20 kitap okumuştum. O dönem ise toplam 80 kitap okudum. Daha önce öğrencilerin söylemiş olduğu basmakalıp sözlerden kullanmayacağım. Çünkü bazı öğrenciler kitap okumanın yararlı olmadığını, sadece derslerine etki edebileceğini söylerler. Ben buna inanmıyorum. Kitap okumak belki derslerimize etki etmeyebilir ama konuşmamızda ve toplum içerisindeki sosyal aktivitelerimizde, kendimizi ifade etme yönünden yararlı olur. Siz kendinizi her ne kadar kişiliğiniz üzerinde etki yaratmadığını düşünsek dahi bu aslında siz görmeden içinize yerleşmiş bir şeydir. Konuşurken dahi bunu farkına varırsınız. Bu bölgede yaşayan insanların Türkçeyi güzel kullanmama durumu olabilir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kişilerin dil becerilerini geliştirmeye yönelik herhangi bir aktivite yok. Dolayısıyla en güzel şekilde dillerini geliştirmek isteyenler kitap okumalarını tavsiye ederim. Ben Doğulu olmama rağmen toplum içerisine girdiğimde insanlar bu bölgenin insanı olduğuma inanmıyorlar. Bu da kitap okumanın yararlarını gösteriyor. Kitap okumak isteyenler için en ideal yer ise kütüphanelerdir. Çünkü hem kütüphanelerde rahat ders çalışabiliyoruz hem de kitap okuyabiliyoruz."
Yapılan konuşmaların ardından Kütüphane Haftası etkinlikleri için düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildikten sonra açılan kitap sergisi gezildi.
KÜTÜPHANE HAFTASI MALATYA'DA DA KUTLANDI
47. Kütüphane Haftası Malatya'da da düzenlenen törenle kutlandı.
İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törene Vali Ulvi Saran, Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu ve İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mümine Aydın'ın yanı sıra öğrenciler katıldı.
Hafta dolayısıyla bir konuşma yapan Vali Doç Dr. Ulvi Saran, "Malatya'da öteden beri tartışılmakta olan, bir yılı aşkın bir süredir başlatmış olduğumuz "Malatya Okuyor" kampanyası son derece olumlu ve güzel sonuçlar verdi. Okuma yönünde Malatya'nın başarısı, kendisini her yönüyle gösteriyor. Öğrencilerimiz geçmiş dönemlere kıyasla kendilerini geliştiriyorlar. Bunun yanında okuma hız ve yoğunlukları da her geçen gün artıyor. Ancak yetişkinler açısından baktığımız zaman okuma karnemizin pekte iyi olmadığını
görüyoruz" dedi.
KİTAP: FİKİR BİRİKİMİ
Halk Kütüphanesi Müdürü Mümine Aydın ise, "İnsanlığın bilgi birikimi kitaplarla korunur ve aktarılır. Bu bilgilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması da yine kitaplarla yapılır. Dolayısıyla insanlığın bilgi birikiminin yanında fikir birikimi de kitaplarda toplanmaktadır" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Battalgazi Özel Bilim Koleji İlköğretim Okulu, günün anlam ve önemini belirten bir gösteri yaptı. Malatya Sahne Sanatları tiyatro ekibi de, okumanın önemini belirten kısa bir tiyatro gösteri sundu.
Etkinlikte daha sonra kütüphaneye kitap bağışında bulunanlara ve en çok kitap okuyanlara ödül verildi.
Öte yandan Vali Ulvi Saran, Halk Kütüphanesi bünyesindeki SODES destekli "Görme Engelli Kişilere Hizmet Verme" projesiyle oluşturulan merkezin açılışını gerçekleştirdi.
Kutlama programı, kitap sergisinin açılışının gerçekleştirilmesinin ardından sona erdi.
VAN'DA 14. KÜTÜPHANELER HAFTASI
Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 14. Kütüphaneler Haftası düzenlenen bir törenle kutlandı.Kütüphane salonunda düzenlene törene Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, kütüphanelerin önemine değindi. Tarihten bu yana her dönemde kütüphanelerin var olduğunu belirten Aktuğ, "Van'ın tarihine baktığında ilde köklü bir okuma alışkanlığı olduğu ortaya çıkar. Bizler kütüphanemizi her gün daha da zenginleştirme gayreti içerisindeyiz. Şu anda 20 bin olan kitap sayımızı yıl sonuna kadar 24 bin yapmayı hedefliyoruz. Her birey ile kütüphane arasındaki sınırı kaldırıp onları kitapla buluşturmayı amaçlıyoruz. Herkesi kütüphanemize davet ediyoruz" dedi.
Konuşmanın ardından bir yıl içerisinde çocuklar kütüphanesinde 169 kitap okuyan 12 yaşındaki Özgür Aslan ve yetişkinler kütüphanesinde 261 kitap okuyan Ümit Kayaçelebi Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş tarafından ödüllendirildi. Hafta sebebi ile düzenlenen serginin açılışında sonra program, verilen ikramın ardından sona erdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tokat çirkinliğine tepki yağıyor
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Nevruz kutlamalarında başkomisere ...
Doğu Bahar’a hazırlanıyor
Mart ayının son günlerine yaklaşırken, Doğu Anadolu Bölgesinde bahar yüzünü ...
'Ahıskalı Çocuklar Gülüyor' Projesi
Iğdır'da Ahıska Türklerinin yaşadığı konutlardaki çocukların park ihtiyacının ...
 
Tekmen’den Aşık Geleneği’ne destek
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, yaptığı açıklamada, aşıklık geleneğinin ...
Aşkın davasına Erzurum'dan Bilirkişi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ...
Bayhan görevine başladı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi iken ...
 
Doğu yeniden beyaz örtüyle buluştu
İlkbaharla birlikte çiçeklerin açmaya başladığı bugünlerde Ardahan'ın ...
Doğu’da kadın olmak zor
Doğu Anadolu Bölgesi köylerinde yaşayan kadınlar, her işi yapmak zorunda ...
Doğu illerinde temayül heyecanı yaşandı
12 Haziran'da yapılacak seçimler öncesinde AK Parti Erzincan Teşkilatı, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva