IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) - Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, "Türkiye'de demokrasinin bir bağdaşmazı olan, dünyada da emsali olmayan DGM'leri gelin el birliğiyle kaldıralım, birlikte bir adım atalım" dedi.
Doğu ve Güneydoğu Barolar Birliği Toplantısı, Kars Kent Konseyi'nde yapıldı. Toplantıya Kars, Ankara, Hakkari, Van, Şırnak, Tekirdağ, Denizli, Erzurum ve Diyarbakır Baro Başkanları katıldı. Toplantıda yeni anayasa önerileri, CMK'nın 250 maddesi ile ilgili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılması, Toplu mezarların irdelenmesi, anadilde savunma hakkı ve toplumsal davalarda, olaylarda baroların sağlayacağı ortak görüşler ele alındı.
FEYZİOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'de DGM'lerin Sıkı Yönetim Mahkemesi gibi çalışarak devletin menfaatini korumak üzere örgütlendiğini savundu. Feyzioğlu, "Bize göre bir yerde hukuksuzluk varsa, hukuksuzluğun nerede olduğu, kim tarafından yapıldığı, kime yapıldığının hiçbir önemi yoktur. Doğu'daki hukuksuzluk Batı'yı ilgilendirir. Batı'daki hukuksuzluk Doğu'yu ilgilendirir" dedi.
BAROLARIN İŞLEVİ
Bu ülkenin harcı, birliği ve bütünlüğünün Türkiye'nin bütün baroları tarafından atılacağını belirten Feyzioğlu; "Bizim insan hakları konusunda, hukuk konusunda yada nerede hukuksuzluk varsa bu konuda anlaşmamız siyasilere göre çok daha kolaydır ve çok daha kalıcıdır. Misal biz insanların ana dillerinde kendilerini savunma yaparken, ifade edebilmelerini veya meramlarını en rahat anlatacakları dile de savunma yapmalarını, son derece önemsiyoruz. Biz faili meçhullerin olduğu, faili meçhullerin üzerine
gidilmediği bir ülkede demokrasinin olmadığını da söylüyoruz. Ama aynı zamanda şehitlerin düzinelerle memleketlerine gönderildiği bir ülkede de demokrasinin olamayacağını söylüyoruz. Yani şiddetle demokrasinin yan yana gelmeyeceğini ifade ediyoruz" diye konuştu.
ORTAK PAYDA
Ankara Barosu olarak bir önerileri olduğunu kaydeden Feyzioğlu; "Bizim bu toplantıda bir önerimiz oldu. Ankara Barosu olarak dedik ki; bölge barolarımızın önemli bir bildirisi olacak belki Ankara Barosu da buna katılabilir, ne çıkacağını bilmiyorum. Ama 78 baro Türkiye'nin 70 bin avukatını temsil eden 78 baronun üzerinde tartışmasız uzlaşacağı bir konu var. Adına DGM denmese de, hale DGM olan sıkı yönetim mahkemesi gibi çalışan devletin menfaatini korumak üzere örgütlenmiş olduğunu düşündüğümüz, özel görevli Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılması gerektiğini, derhal kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda 78 baronunda aksine bir düşünce içerisinde olabileceğini aklımızın ucundan geçirmiyoruz. Dolayısıyla bizim Ankara Barosu olarak bu toplantıda önerimiz şu oldu. Bölge barolarının kendileri mutlaka bir bildiri yayınlayacaktır. Çok önemli bir bildiri çıkacaktır buradan ama bir de ayrıca bir maddelik Türkiye'nin bütün barolarının da katılacağı -yeni DGM'ler kaldırılsın- şeklinde bir bildiri yayınlayalım, altını 70 bin avukatı temsilen buradan imzalayalım. Güneş doğudan doğar. Doğudan bu demokrasi güneşi de doğsun arzu ettik. Bu tartışılacaktır görüşülecektir. Olgunlaşacaktır. Tek maddelik bir çağrı yaparak 78 baroyu bir araya getirerek bir maddelik bir değişikliği siyasi iktidarın önüne birlikte koyalım; 78 baro ve barolar birliği olarak koyalım. Türkiye'de demokrasinin bir bağdaşmazı olan dünyada da emsali olmayan DGM'leri gelin el birliğiyle kaldıralım, birlikte bir adım atalım" şeklinde
konuştu.