ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi (A. Ü) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhami Kiki, "Hematolojik kanserler artık büyük oranda şifa sağlanan hastalıklardır" dedi. Türk Hematoloji Derneği ve A. Ü Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı tarafından, A. Ü Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen, "Hasta ve Hasta Yakınlarına Yönelik Hematolojik Kanserler Bilgilendirme Toplantısı"nda, hematolojik kanserler, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi.
A. Ü Öğretim Üyesi Kiki, yaptığı konuşmada, akut lösemi ve tedavisi ile kronik lösemiler hakkında açıklamalarda bulundu.
Akut lösemide izolasyon ve hijyenik kuralların önemine değinen Kiki, şunları kaydetti: "Akut lösemide ağız, cilt ve makat temizliği de önemlidir. Bu hastalıkta temas etmemenin rolü de büyüktür. Akut lösemilerde çocuklarda daha başarılı sonuçlar alınırken yaşlılarda bu oran düşüktür. Özellikle 60 yaş ve üzerinde şifa oranı çok düşüktür. Çocuklarda ise başarı oranı yüzde 70'lerdedir. Kronik lösemiler ise daha sinsidir. Oldukça yavaş seyirlidir. Uzun yıllar belirtisi görülmeyebilir. Ancak yine de Hematolojik kanserler artık büyük oranda şifa sağlanan hastalıklardır. "
GÜNDOĞDU’NUN KONUŞMASI
Daha sonra konuşan A. Ü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gündoğdu ise hematolojik kanserlerin tanısı hakkında bilgi verdi. Hematolojinin kan hastalıklarıyla ilgili bir bilim dalı olduğunu bildiren Gündoğdu, "Hematolojinin tanısında kan alımı ve görüntüleme sistemlerinden faydalanılır. Tanıda hasta ile kurulan iletişim ve diğer belirtiler de faydalı olur" diye konuştu.
2003 yılında lösemi tanısı konan ve hastalığı yenen Elif Gündüz, hastalığı süresince yaşadıklarını anlattı. Gündüz, "Hastalığımı yenmemde bana destek olan doktorlarımın payı büyük oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.