ERZURUM
Erzurum, Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Kurban Bayramında gebe hayvanların kesimini önlemek için mutlaka 'gebelik testi' yaptırılmasını istedi.
Bu yıl Kurban Bayramının hayvanların gebelik dönemine denk geldiğini bildiren Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, kesilen gebe hayvanların hem ülke ekonomisine zarar verdiğini, hem de dini açıdan etik olmadığını söyledi. Pazarda kurbanlık seçerken öncelikle hayvanın kulak küpesine ve veteriner hekim tarafından verilen sağlık raporuna bakılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Mustafa Atasever, küpesi olmayan hayvanların kaçak ve hastalıklı olabileceğini belirtti.
KURBANDA 100 BİN GEBE HAYVan KESİLİYOR
Türkiye'de kurban bayramlarında 2 milyonun üzerinde hayvan kesildiğini ve bunun yaklaşık 400 binini büyükbaş hayvanların oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Atasever, kurbanlık alırken dişi hayvanlardan uzak durulmasına dikkati çekti. Kurban için erkek hayvanların kesilmesini öneren Prof. Dr. Mustafa Atasever, "Türkiye'de hayvan sayısı yetersiz. Hayvan ithalatı yapıyoruz. Bütün bunların önüne geçmemiz için gebe hayvanların kesilmesini önlemek lazım. Zaten yasal olarak gebeliğin ilk altı ayını geçirmişse kesilmesi yasak. Ama maalesef kurban bayramlarında yaklaşık 100 bine yakın gebe hayvan kesiliyor. Bunun hem ülke ekonomisine zararı var hem de hayvan refahı açısından doğru değil. Gebe hayvanlardan uzak durmak ülke için bir zorunluluktur" diye konuştu.
ÜCRETSİZ GEBE TESTİ YAPILIR
Gebe hayvan satıışının yasaklanmasını isteyen Prof. Dr. Atasever, aksine davrananların cezalandırılmasını önerdi. Veteriner hekim bulundurularak, gebe hayvanların pazara girişinin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Atasever şunları söyledi: "Hem laboratuvar ortamında hem de kolayca taşınan mobil ultrason cihazıyla hayvanların gebelik testi yapılabiliyor. Büyükşehir Belediyesi talep ederse, pazar yerlerinde hayvanların gebelik testini ücretsiz olarak yapabiliriz. Yasal olarak bizim hayvan pazarlarında, gebe hayvanların satımını engelleme gibi bir yetkimiz yok. İlgili kurumlardan, talep gelirse, öğretim üyelerimizi hayvan pazarlarına gönderip, gebe hayvanların satışına engel olabiliriz. Böyle bir uygulama ülke ekonomisi açısından çok önemli, bunun mutlaka yapılması gerekir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri fakültelere veteriner hekimlerini gönderip, bilgi desteği alabilir. Gebelik testi son derece kolay. Hayvanın gebeliğinden şüphe duyanlar fakültelere getirirse gebe olup olmadığına ücretsiz bakarız."
ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE KESİM YAPILMASIN
Hayvanlardan insanlara geçen 200'den fazla hastalığın olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Atasever, bu hastalıklardan korunmak için herhangi bir şüphe durumunda mutlaka veteriner hekime başvurmak gerektiğini ifade etti. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar arsında öldürücülerin de bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Atasever, çocukların gözü önünde kesim yapılmamasını ve kesimden etin parçalanışına kadar işin kasaplara yaptırılması gerektiğini belirtti.