ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi’nde konuşan deprem bilimcisi Norveç Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jens Havskov, depremlerin önceden tahmin edilebilmesi için bazı çalışmaların yapıldığını belirterek, “Ancak, depremi tahmin neredeyse imkânsız” dedi.
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Son büyük depremler neden tahmin edilemedi” konulu konferansta konuşan Havskov, yer küresinde deprem üreten ve eskiden beri bilinen çok sayıda fayın izlendiğini belirterek, bunun yanı sıra bilinmeyen çok sayıda fay hattının olduğunu da söyledi.
VAN DEPREMİNİN ANALİZİ
“Van depreminde depremin merkezi yüzeye yakın olduğu için yıkıcı etkisi de o derece fazla oldu” diyen Havskov, Van depreminin meydana geldiği bölgede, eldeki kayıtlara göre, daha önce hiçbir depremin meydana gelmediğini, depremin bilinmeyen bir fayın harekete geçmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.
HASKOV’UN DEĞERLENDİRMESİ
Türkiye’nin doğusunun kuzeyden Avrasya, güneyden Arap ve ortada Anadolu lavlarının tazyiki ve etkisi altında olduğunu ifade eden Dr. Jens Havskov, şöyle devam etti:
“Bu levhaların birleştiği Doğu Anadolu tektonik açıdan karmaşık bir bölgedir. Tektonik açıdan bu kadar karmaşık olan bir bölgede sismik bir boşluğu görmek zordur. Bir sonraki depremin nerede olacağını söylemek hemen hemen mümkün değil. Van depreminden önce herhangi bir öncü deprem gerçekleşmedi, varsa bile diğer öncü işaretleriyle ilgili henüz elimizde bir bilgi yok. Van depreminin yalnızca ters bir faydan kaynaklandığını biliyoruz.”
1990’lardan günümüze 8’den büyük ölçeklerde meydana gelen depremlerde son yıllarda bir artış gözlendiğini da anlatan Dr. Jens Havskov, verileri analiz ettiklerinde, büyük depremler döneminin içine girildiğini söyledi.
İSTANBUL’DA BEKLENEN DEPREM
Depremlerin belirli aralıklarla aynı bölgelerde tekrarlandığını belirten Havskov, “Son 50 yıldır sismik boşluk olarak adlandırılan bölgelerde deprem olmadığı için bugün o bölgelerde depremler meydana geliyor. İstanbul deprem ihtimali de yine uzun vadeli bir tahmin olmakla birlikte, gelecek 30 yıl içerisinde 7’den büyük bir depremin olması olasılığı yüzde 35-70 arasındadır” şeklinde konuştu.
Havskov, öldürenin depremlerin büyüklüğünün olmadığını, deprem olgusunu dikkate almadan üretilen binalar olduğunu sözlerine ekledi.
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu konferanstan önce Havskov’un biyografisini sundu ve Erzurum’a geldiği için teşekkür etti.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise Norveç Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jens Havskov, bir teşekkür plaketi sundu.