//SERTİFİKA ŞARTI
Sertifika programı, Deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmalarının sağlanması amacıyla düzenlendi.
Program kapsamında deney hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özel çalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak verildi.
Programa Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği, Fen, Mühendislik, Tıp, Veteriner, Ziraat Fakülteleri ile Iğdır, Mersin, Erciyes ve Rize Üniversitelerinin Fen, Tıp, Ziraat Fakültelerinden öğretim elamanları katıldı.
//DİYARBAKIR’IN SUNUMU
10 günde 40 saat teorik ders alan ve 40 saat pratik yapma şansını elde eden katılımcılar önemli teorik ve pratik bilgiler elde etiklerini ifade etti.
Programda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakır, kursun gerçekleşmesinde Veteriner Fakültesi`nin çok önemli katkılar sağladığını, bu tür bilimsel etkinliklerden büyük mutluluk duyduğunu, gurur verici olduğunu ve kurstan elde edilen bilgilerle yapılacak araştırmalarla patent alınmasını temenni ettiğini belirtti.
Atatürk Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Başkanı ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever de bu kursta elde edilen bilgilerin yapılacak çalışmalara temel teşkil edeceğini ve kursun her yıl tekrarlanmasının planlandığını vurguladı.
Prof. Atasever, hayvanlarda yapılacak çalışmalar için bu sertifikanın zorunlu olduğunu belirterek, bu programda görev alan öğretim üyelerine teşekkür etti.