Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muammer Demirel’in “Yusufeli Tarihi’ adlı kitabı piyasaya çıktı.
Kısa sürede büyük ilgi uyandıran eser, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sunuş yazısı ile daha da renklilik kazandı.
//YUSUFELİ TARİHİ YAYIMLANDI
“Yusufeli Tarihi” yazarı Prof. Dr. Muammer Demirel, 1962 yılında Artvin’in Yusufeli ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimi Yusufeli’nde tamamlayan Demirel, 1985’te Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Prof. Dr Cevdet Küçük nezdinde tamamlayıp, 1999 da İngiltere’ye giden Demirel, alanı ile ilgili çeşitli araştırmalarda bulundu. 2003’te Doçent, daha sonra da Profesör olarak Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Daha çok bölge tarihi üzerinde çalışan ve “2. Meşrutiyet öncesi Erzurum’da Halk Hareketleri”, “1.Dünya Savaşında Erzurum ve Çevresinde Ermeni Hareketleri”, “Ermeniler Hakkında İngiliz Belgeleri”, “Sultan 2. Abdülhamit ile Erzurum Vilayeti Yarışmaları” gibi önemli eserleri kaleme alan Demirel, çeşitli makaleleriyle de, yurtiçi ve yurt dışında Erzurum’u ve Türkiye’yi temsil etme fırsatı yakaladı.
//“YUSUFELİ TARİHİ” BELGELERLE ANLATILIYOR
“Yusufeli’nin Tarihi” adlı eserini, “Yusufeli’nin Osmanlılar Dönemi”, “Osmanlılardan Cumhuriyete Yusufeli’nde İdari Teşkilat ve İdareciler”, “Nüfus ve Yerleşmeler”, “Ekonomik Hayat” gibi başlıklar altında toplayan Prof. Dr. Muammer Demirel, 71 Yusufeli köyü hakkında bilgiler verdiği kitabını, bölgeden çekilmiş fotoğraflarla süsledi. Kitapta, Kıpçakların kalıntıları ve devamı sayılan köyler ve ahalisi hakkında arşiv belgelerinin bulunması, çalışmaya kaynak bakımından farklı bir nitelik kazandırırken, Demirel, Yusufeli isminin nereden geldiği konusunda da ilginç bilgiler yer veriyor. Prof. Demirel, titiz bir çalışma sonunda bunun belgelerini de bulduğunu belirterek, Yusufeli’nin isim serüvenini anlatıyor. Ankara yakınlarındaki Keskin ile Kiskim’in karışıklığının önlenmesi için böyle bir karar alındığını, ayrıca belgenin altında Padişah Mehmed Reşad’ın imzasının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muammer Demirel, eserinde şu bilgileri kaydediyor; “Kiskim isminin saklanmasında hiçbir fayda ve münasebet olmadığından değiştirilmesinin uygun olacağı vurgulanarak eski ismi Kiskim’in saltanat veliahdı Şehzade Yusuf İzzeddin Efendi’nin ismine izafeten kazanın isminin Yusufeli olarak değiştirilmesinin uygun olacağı yazılmıştır.”