Defterdar Şimşek il ekonomisini analiz etti
Erzurum Defterdarı Osman Şimşek, Erzurum ekonomisindeki son gelişmeler ve teşvik yasası konusundaki çalışmalar ile ilgili olarak ERZURUM gazetesine özel açıklamalarda bulundu.
Şimşek, daha önce teşvik yasası kapsamında başvuran ve yasa kapsamında yatırım yapması uygun görülen iki firmanın yatırım yapmaktan vazgeçtiğini belirterek, yasada yapılan yeni düzenlemelerin yatırımcı lehine olduğunu kaydetti.
Teşvik yasası ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren Şimşek, bazı yatırımcıların teşvik yasasındaki kriterleri yerine getirmediğini için yatırım fikrinden vazgeçtiğini de ifade etti.
Teşvik yasası konusunda bedelsiz mülkiyet hakkın bedelsiz irtifa hakkında dönüştürüldüğünü anlatan Şimşek, “ 30 işçi çalışma konusundaki madde de 10 işçiye indirildi. Yatırılıcıyı yatırım yapmaya davet ediyoruz. Güler taşımacılık, Özay gıda firmaları teşvik yasasından vazgeçtiler. Zirai donatım fabrikası yerine kurulacak bilgisayar firması teşvik yasası kapsamında kurulmaktan vazgeçerek, hazinden yer satın alma yolunu tercih etti. Bu alandaki çalışmalar hazineye yer tahsis edilmesi aşamasında kaldı. Şu an zirai donatım yerine kurulacak fabrika hazineden yer talep etti . Yatırımcıyı teşvik yasamsından yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
BİLKENT YATIRIMI
Bilkent Üniversitesinin hazineden yer tahsis işlemlerini de sona gelindiğini belirten Şimşek, “ Bilkent üniversitesi bin 430 dönümlük alan da hizmet verecek. İlk orta ve ilköğretim okulları ile hizmet verilecek. Üniversite bu sene içinde hizmet verecek. Öğrenci kayıtları bu yıl içinde başlayacak. 33 sınıf ile hizmet verilecek. Bunun yanında, belediyeye fuar yapılması için yer tahsisinde bulunduk. 248 dönümlük alanda fuar yapılacak. Hazineden yer talebinde bulunanlara elimizden elen imkanlar doğrultusunda destek veriyoruz” dedi.
TAŞINMAZ MAL VARLIĞI ARTIYOR
Amaçlarının taşınmaz mal varlık sayısını 50 bine çıkarmak olduğunu belirten Şimşek, “ Şu an 43 bin 155 taşınmaz mal varlığımız bulunuyor. Bir milyar 682 milyon metre kare yüz ölçümlük alanda hizmetlerimizi yürütüyoruz. Taşınmaz mal varlıklarının geçen yıla göre 10 bin civarında artış kaydetti” diye konuştu.
KADASTRO ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR MAL VARLIĞINI ARTIRIYOR
Kadastro alanındaki kayıt altına alma çalışmaları ile mal varlığının arttığını ifade eden Şimşek, “Kadastro alanındaki çalışmalarla taşınmaz mal varlık sayımız daha da artış kaydetti. Amacımız taşınmaz mal varlık sayısını 50 bine çıkarabilmek bu alandaki gelirlerimiz her geçen gün artıyor.” dedi.
TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRLERİ AĞIRLIKLI
Tarım ve hayvancılık sektörlerinin kent ekonomisinde ağırlıklı sektörler olduğunu belirten Şimşek, “Tarım ve hayvancılık sektörleri Erzurum da öncelikli sektörler içresinde yare alıyor. Yatırımlarında tarım ve hayvancılıktaki üretime yönelik olarak yapılması gerekiyor. Tarım ve hayvancılık sektörleri kentte önemli bir potansiyele sahip” diye konuştu.
YEŞİL KART İÇİN 49 MİLYON 385 BİN KAYNAK AYRILDI
Yeşil kart için 49 milyon 385 bin YTL lik kaynak harcandığını belirten Şimşek, “6 aylık verilere göre 49 milyon 385 bin 527YTL lik kaynak harcandı. Bu kaynağın 33 milyon YTLsi birinci basamak sağlık hizmetleri için i 18 milyon YTL side ilaç giderleri için harcandı. Defterdarlık olarak yardımlaşma alanındaki çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Bunun yanında yaşlılık aylığı konusunda da çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.