ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş'ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muş'ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Diyarbakır annelerinden 'Terörsüz Türkiye' sürecine destek
Diyarbakır annelerinden 'Terörsüz Türkiye' sürecine destek
Jandarmadan terör operasyonu: 1 tutuklama
Jandarmadan terör operasyonu: 1 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
Sahte altın satarken yakalandılar
Sahte altın satarken yakalandılar
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Haziran 2020 Pazar - 11:22

‘Darbeler, demokrasi tarihimizin kara lekesidir’

Tarihçi-Yazar İsmail Yağcı, Türk demokrasi tarihine kara leke olarak geçen ihtilallerin insan hayatına etkilerini anlattı. Darbe süreçlerini yakinen yaşayan Yağcı, "Meşru idare en adaletli davrandığını söyleyen ihtilal idaresinden daha insaflıdır, merhametlidir" dedi.

‘Darbeler, demokrasi tarihimizin kara lekesidir’

Tarihçi-Yazar İsmail Yağcı, Türk demokrasi tarihine kara leke olarak geçen ihtilallerin insan hayatına etkilerini anlattı. Darbe süreçlerini yakinen yaşayan Yağcı, "Meşru idare en adaletli davrandığını söyleyen ihtilal idaresinden daha insaflıdır, merhametlidir" dedi.
Tarihçi-Yazar İsmail Yağcı, Türk demokrasi tarihine kara leke olarak geçen ihtilallere ilişkin konuştu. Yağcı, 1960 ve 1980 darbelerinin toplumsal, dini, sosyal ve ekonomik alanlarda oluşturduğu etkilerini anlatarak yaşananlar hakkında bilgi verdi. Yağcı, darbe süreçlerinde insanların dinen büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
“BİZE MESCİT AÇTIRMADILAR, İŞTE DARBE BU”
İhtilal süreçlerine ilişkin bilgiler veren Tarihçi-Yazar İsmail Yağcı, “1960 İhtilali’nden itibaren harp okulu son sınıf talebesiyken biz bunun içinde görevlendirildik. 12 Eylül 1980 darbesi de dahil bunları üniformayla yaşamış birisiyim. Bize mescit açtırmadılar, işte darbe bu. Darbe yok daha o zaman işte darbenin hazırlığı böyle geldi. Bizim namaz kıldığımız pencerelerin döşemesi tahtaydı. Tarihi tahtaları söktüler oraya mozaik döktüler. Subayımız İsmet İnönü’nün yakınında görevler yapmış olan bir kimseydi. O da namazda gördüğünde çağırırdı, bir tane çakar neden ütüsüz pantolonun? Namazda gördü ya, böyle bir dönem yaşadık. Arkasından bizi 1960 İhtilali için harp okuluna resmen siyaset sokup bizleri de politize etmeye çalıştılar. Ben olmadım şahsen. Bu idare başa geçer geçmez 80 İhtilali gibi olmadı, tamamiyle Türkiye’deki ilçelere kadar askeri rütbelere görevler verildi. Valileri, kurmay albaylardan tayin ettiler, hepsinin dediği dedikti. Bunlardan Sedat Kirtetepe diye birisini İhtilal İdaresi önce general Adapazarı’na verdi. Adapazarı 23-24 cins insanın bir araya geldiği Makedonya gibi çok enteresan bir şehir” dedi.
“EZANIN TÜRKÇE OKUNMASINI TALEP ETTİ”
Vatandaşların dini anlamda yaşadığı sıkıntıları anlatan Yağcı, “Bu insanlara Kirtetepe ibadetleri konusunda çok sıkıntılar verdi. Ezanın Türkçe okunmasını talep etti, namazların gündüz mesai zamanı kılınmaması, mesaiden çalınmaması, orucun sadece akşam yatarken yiyip kahvaltıya kadar niyet edilsin yeter, zaten mesele aç durmak değil mi diyerek Adapazarı’ndaki din adamlarına müftü eliyle baskı yapan kimsedir. Nerede bir darbe olursa mutlaka bir zulüm ve eziyet vardır. Oradan aldılar Kırşehir’e vali olarak verdiler. Oraya bir müftü tayin oldu, yanına çağırdı. Şimdi senden bazı isteklerim var; ben Kırşehir merkezindeki tüm derslere seni göndereceğim sana da bol ek ders ücreti aldıracağım. Koskoca vali, bol ek ders ücreti verdireceğim diye devletin hazinesinden rüşvet teklif ediyor. İşte ihtilal bir yere idareci gönderince böyle gönderiyor. Darbeler bunu yapıyor. Namazlar beş vakit fazla dedi, mesaiden çalıyorlar uygun mu, Cuma namazı vaktinde bir saat erken çıkıyorlar demiş. Ramazan’da da gündüz tutmasınlar. Namazlarda okunan sureleri Türkçeye çevrilmişini okusunlar demiş müftü ise ‘ben bunları duymadım sen de söylemedin’ dedi. Vali, ‘Seni sürerim’ dedi, beş ay sürmedi, müftü oradan tayin oldu. Kırşehir ezanı Türkçe okumadı, okutmadı, okutamadılar. Onun için de 15 Temmuz darbe girişiminde insanlar boşuna tankın önüne yatmadılar” diye konuştu.
“MÜFTÜ ‘BU EMRİ VEREMEM’ DİYOR VE SÜRÜLÜYOR”
O dönemlerde yaşanan olaylara ilişkin konuşan Yağcı, “Daniel Yurdatapan diye birisi var. Bu kimse Bursa’ya vali olunca müftüyü çağırıyor aynı Sedat Kirtetepe’nin yaptığı gibi bak müftü efendi sana bir emri veriyorum ikiletmeyeceksin. Yarın sabahtan itibaren ihtilalin devamında bu artık ezanlar 1940 ile 50 yılları arasındaki gibi Türkçe okunacaktır. Daniel Yurdatapan ihtilalin devamında da çok tutulan bir idareci oldu. Gittiği yerlerde de dini hususlardaki muhalif fikirleriyle hareket emiş birisi olduğu söyleniyor. Müftü ‘Bu emri veremem’ diyor ve sürülüyor. Kırşehir’deki Bursa’daki müftü dirayet gösteriyor. Bursa’yı ziyarete gelen valinin rehberliğiyle gezen İngiliz Dışişleri Bakanı’na astronomiyle ilgili kıymetli kitabı hediye ediyor. Yani kütüphanenin envanterinden; vali bunu şahsen hediye ediyor. Bunu bize sorarlar diyorlar. ‘Yav getirin bir tutanak bu kitap kayboldu diyelim, ben de imzalarım biter bu iş’ diyor ve vali kitabın hırsızlığını tarif ediyor; Daniel Yurdatapan. Onun için Cenab-ı Hak ülkemizi böyle insan ruhundan anlamayan, inançlarından nasibi olmayan kimselerin eline milletimizi idareci olarak düşürmesin” ifadelerini kullandı.
“DARBE GELİNCE HAKİKİ İNSANIN PATLAMASI ORADA GÖRÜLÜYOR”
Darbelerin her konuda vatandaşların hayatını derinden etkilediğini ifade eden Yağcı, “İhtilal gecesi Harp Okulu’nda namaz kılanları mescidi basıp taramayı planlayanlar oldu. Bir haber geldi bize mescit tehlikede diye gitmedik. Siz ihtilal yapıyorsunuz, namaz kılanları niye öldürmek istediniz? Bu bile gösteriyor ki Harp Okulu’nda namaz kılan 65 kişiyi kurşuna dizip de öyle kışladan çıkacak olanlar bu ihtilali dine imana karşı yapmışlardır. İhtilali yapan eline silah alan herkes kanun benim diyor. Halk kafasını kaldırıp da ‘bir dakika delikanlı sen benim evimde neden tüfekli dolaşıyorsun’ diyemiyor. Şimdi korona nedeniyle devlet yapmayın etmeyin, çıkmayın diyor. Vatandaşlar ‘Yav patladık’ diyor, patlamak öyle olmuyor. Öyle bir darbe gelince hakiki insanın patlaması orada görülüyor. Onun için halimize şükredip normal meşru idare en adaletli davrandığını söyleyen ihtilal idaresinden daha insaflıdır, merhametlidir. 80 İhtilali’nde de aynı şeyler, askeri cezaevlerinde subayların kafasına torbalar geçirerek neferlere dövdürüldü. Erzurum Askeri Cezaevi’nde oldu, hepsinde öyleydi. Adam götürüyor arabayı benzini doldurtuyor komite ödeyecek diyor. Komiteye benzin istasyonu sahibi hangi cesaretle gidecek de sizin 5 tane talebeniz geldi, deposunu fulledik diyecek” şeklinde konuştu.

 
Dekan Arslan Su ürünleri üretim hedefini paylaştı
 
Ailelerin evlat nöbeti 293'üncü gününde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Deprem ülkemizin bir gerçeği’
Son günlerde meydana gelen depremleri inceleyen Atatürk Üniversitesi Deprem ...
ASİMED’den Libya değerlendirmesi
ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez, Osmanlı Devleti’nin zamanında Libya’ya gitme ...
ATAUNİ Veteriner Fakültesinden bir ilk
Bilimsel çalışmaların yanında toplumsal ilerleme ve sürdürülebilir kalkınmaya ...
 
Covid19’un maliyeti ağır
Salgınının Türkiye’deki seyrine ilişkin yeni bir rapor yayınladı. ‘Dünya ...
Mayıs ayı ekonomi en’leri açıklandı
Medya Takip Merkezi (MTM) Mayıs ayında ekonomi gündemini oluşturan başlıkları belirledi
Mayıs ayında 'Normalleşme Süreci' konuşuldu
MTM tarafından hazırlanan raporda, Mayıs ayının toplumsal yaşamda öne çıkan konuları belirlendi.
 
Dünya’da bir ilk olacak
Varank, 'Geliştirdiğimiz yüksek antikorlu plazmayı hasta tedavilerinde ...
Abay Kunanbayoğlu’na vefa
Uluslararası Türk Akademisi, “Abay ve . Yüzyıl: Çağların Öğretisi” isimli ...
‘Türkiye takip edilen bir ülke’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Salgın boyunca sanayide ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva