Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Erzurum İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü, daha kaliteli hizmetler üretebilmek amacıyla yer arayışına girdi. İl Özel İdaresi’nden yer talep eden İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü’nde, fiziki imkansızlıklar yüzünden kimi hizmetlerin verilemediği açıklandı.
İl Kontrol ve Laboratuar Müdür Vekili Selma Ellik, bugüne kadar çeşitli analiz hizmetlerinin yürütüldüğü hizmet binasının, artık ihtiyaçlara cevap veremez bir hal aldığını söyledi. Şu anda gıdalarda aflatoksin ve mikotoksin analizleri yaptıklarını anlatan Ellik, “Hububat ürünlerinde analiz yapıyoruz, aflatoksin ve mikotoksin analizleri yapıyoruz; fakat et ve süt ürünlerinde mikotoksin analizlerini yapamıyoruz. Bunun için gerekli bazı ünitelerin kurulması gerekiyor, bunun için de yere ihtiyacımız var.” dedi. İl Özel İdaresi’nden bu hususta yeni bir hizmet binası talebinde bulunduklarını anlatan Ellik, “Bu ihtiyacımızın giderilmesiyle birlikte hem ürettiğimiz hizmetlerimiz kalite kazanmış, hem de hizmet yelpazemizi genişletmiş olacağız.” diye konuştu. Erzurum’da gıda sektörüne yönelik olarak gerçekleştirilen denetimler ve alınan numunelerin sonuca kavuşturulmasında İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü’nün büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Ellik, “Kurumumuz, insan sağlığının korunması açısından çok büyük bir öneme sahip. Bu nedenle bu kurumun ihtiyaçlarının acilen giderilmesi gerekiyor.” dedi.
//2010 YILI BAŞINDAN BUGÜNE KADAR 660 NUMUNEDE BİN 464 ANALİZ YAPILDI…
Öte yandan 2010 yılı başından bu zamana kadar ağırlıklı olarak et, süt, bal, peynir çeşitleri, ekmek, yem ve benzeri ürünlerde toplam 660 numunede toplam bin 464 analiz yaptıklarını açıklayan Selma Ellik, “Kurumumuzda gıda, yem ve bunların üretiminde kullanılan her türlü hammadde ve yardımcı maddeler ile yarı mamul gıda maddeleri ve yan ürünlerine ait numunelerin analizleri de yapılmaktadır. Denetim dışında getirilen analizler, bakanlık tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden ücrete tabidir. Halk sağlığı açısından önemli olan kurumumuzun faaliyetleri ise, sürekli olarak gelişmektedir. İlimizde gıda üreticileri, toptancı ve perakendecilerden oluşan işletmeler, il müdürlüğümüz ve müdürlüğümüz tarafından ortak yapılan yıllık denetim programları kapsamında gıda kontrolörleri tarafından denetlenmektedir. Bu kapsamda ihtiyaç duyularak müdürlüğümüze gönderilen numuneler, anında analiz edilmektedir.” dedi.
Alınan numune ve yapılan analiz sayılarında önceki yıllara göre çok ciddi bir artış olduğun dikkati çeken Ellik, “Kurum olarak istiyoruz ki, hizmetlerimizi daha geniş bir sahaya yayıp, halkımızın sağlığını muhafaza etme noktasında çok daha etkin bir rol üstlenelim. Bu bağlamda fiziki bir takım gereksinimlerimiz var, bunların yerine getirilmesini heyecanla beklemekteyiz.” dedi.