ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Roshi Arnavutluk Milli takımına veda etti
Roshi Arnavutluk Milli takımına veda etti
 MİT, Gri listedeki teröristi yakaladı
 MİT, Gri listedeki teröristi yakaladı
Muş'ta ailelerin evlat nöbeti sürüyor
Muş'ta ailelerin evlat nöbeti sürüyor
Kırk Pencereli Mağaralar turizm gündeminde
Kırk Pencereli Mağaralar turizm gündeminde
Karadağ Türkiye rekorunu kırdı
Karadağ Türkiye rekorunu kırdı
HABERLER>GUNCEL
20 Haziran 2012 Çarşamba - 12:24

Dağlı: 'Erzurum öncü il'

Dağlı, Ulusal Kurtuluş mücadelesinin Erzurum’dan başlatıldığını anımsatarak, “Bugün sigarayla olan mücadelemizin de Erzurum’dan yeni bir start alması oldukça anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Dağlı:  Erzurum öncü il

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı 6. Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi Erzurum’da başladı.Kültür ve Gösteri Merkezi’nde açılışı yapılan Kongre, 20–22 Haziran tarihlerine kadar devam edecek. Yabancı katılımcıların da yer aldığı Kongre’de sigara konusu bütün yönleriyle ve son gelişmeler ışığında bir kez daha ele alınıp değerlendirilecek.
SAĞLAM SUNUM YAPTI
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Atatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Sağlam, tütün ürünleriyle ilgili mücadelenin 1980’li yıllarda başladığını hatırlatarak, “İlk objektif sonuç, 1996 yılında kabul edilen 4250 sayılı yasa ile elde edildi. Giderek çalışmaların ivme kazanmasıyla Tütün Kontrolü Çerçevesi Anlaşması imzalandı. Uluslar Tütün Kontrolü Programı başlatıldı. 4207 sayılı yasa ile de gerekli düzenlemeler yapılarak dumansız hava uygulamasına geçildi” dedi.
Sağlam, bu mücadelenin Türkiye’yi Avrupa’da tütün ile mücadele eden başarılı ülkeler sıralamasında dördüncü sıraya taşıdığını sözlerine ekledi.
Kongre Eş Başkanlarından Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da konuşmasında, sigarayla mücadelenin engelli bir koşu olduğunu anımsattı. Dağlı, “Bu koşu, engelli koşudan çok daha zor bir koşudur. Bilim adamları olarak yürüttüğümüz mücadele sırasında çok yara aldığımız bir koşudur. Böylesi zorlu bir mücadelede, yaralarımızı birlikte sarmak için yeniden bir araya geldik” diye konuştu.
Dağlı, Ulusal Kurtuluş mücadelesinin Erzurum’dan başlatıldığını anımsatarak, “Bugün sigarayla olan mücadelemizin de Erzurum’dan yeni bir start alması oldukça anlamlıdır” şeklinde konuştu.
Dağlı, yakın bir gelecekte, Türkiye’nin Finlandiya ve Yeni Zelanda gibi, dumansız hava sahasına sahip bir ülke olacağı müjdesini de verdi.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Hazım Gül ise, Kongre’nin toplum sağlığının korunması için toplandığını anımsatarak, “Toplum sağlığını bozan en belirgin etken hepimizin bildiği gibi tütün tüketimidir. Bu tehdide karşı çalışmalarımız artarak devam edecektir” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen de konuşmasında, ülkemizde 2008 yılı itibariyle sigarayla mücadelede önemli adımlar atılmasına rağmen, istenen sonuçların tam olarak alınamadığını belirtti. Tüzemen, “Toplumun bilinçlendirilmesine daha fazla zaman ve imkân harcanmalıdır. Çünkü bu sorun nihayet insanın kendisinde bitireceği bir sorundur” değerlendirmesini yaptı ve Kongreye başarılar diledi.
İlginç konular
Açılış konuşmalarından sonra Kongre’nin oturumlarına geçildi. Kırk civarında tebliğ sunulacak Kongre de, bilim adamları, ilk oturumda Avrupa’da tütün kontrolü çalışmaları, Türkiye’de tütün kontrolü çalışmaları, Erzurum’da tütün kontrolü çalışmaları, İslam İşbirliği Teşkilatı`nda (İİT) Tütün Kontrolü Çalışmaları konularına ele aldılar.
İkinci oturumda ise, Sağlık Bakanlığı Tütün kontrolü politikaları, Tütün Endüstrisi Neden sağlık politikalarına karşıdır? Sağlık ve tütün endüstrisi arasında uzlaşmaz ihtilafı, DSÖ TKÇS 5.3 Maddesi ve rehber ilkeleri kapsamında kamu görevlileri yükümlülükleri ele alınacak.
Üçüncü oturumda, Medyada tütüne ilişkin çalışmalar, Medya taramasının yararları, Başarılı medya çalışmaları, Basın Konseyi çalışmaları konusu etrafında sigara tüketimi ele alınıp değerlendirilecek.
Dördüncü oturumda, Küresel ekonomik boyutu ve ilişkileri, Tütün Kontrolü Düzenlemeleri Konusunda Yaşanan Hukuksal Süreçler ve Sonuçlar, Tütün kontrolünde kaçakçılık önlemleri, Tütün Mamullerinin Yasadışı Ticaretiyle Mücadele Çalışmaları, Olası gelişmeler, konuları tartışılacak.
Beşinci oturumun konusu, Kadın ve gençlerde tütün kullanımı. Bu oturma katılan bilim adamlarının sunacağı tebliğlerin başlıkları ise şöyle: Kadınlarda sigara kullanımı. Kadına özel sağlık etkileri. Gençlerde sorunun boyutu. Tütün kullanımının perinatal etkileri. Tütün Mamullerine Yönelik Reklam, Promosyon ve Sponsorluk Düzenlemeleri.
Altıncı oturumun konusu, Tütün ürünlerinin satışı yasaklanmalı mı? Bu oturumdaki bildiri başlıkları ise şöyle: Ulusal Tütün Kontrol Programı Kapsamında Ülkemizde Tütün Üretimi ve Alternatif Politikalar. Öldürücü ürün olarak tütün. Tütünsüz ülke olmanın yasal alt yapısı. Ne zaman tütünsüz olabiliriz?
Yedinci oturum konuları: Sigara bırakma konusunda gelişmeler. Kendiliğinden bırakma. Ülkemizde sigara bırakma poliklinikleri ve tedavi uygulamaları. Tıp dışı uygulamaların riskleri. Zarar azaltma tedavi yöntemi mi, endüstri taktiği mi?
Sekizinci oturumun başlığı, Tütün ürünlerin paketleme, etiketleme, teşhir ve içeriğine ait uygulamalar. Bu oturumda ise şu bildiriler sunulacak: Uygulama sorunları. Düz paket: Ne zaman olabilir? Avustralya Düz paket Uygulaması. Tütün Mamullerinin İçeriklerine İlişkin Çalışmalar. Tütün Mamullerinin Paketlenmesine ve Birleşik Sağlık Uyarılarına İlişkin Düzenlemeler. Perakende Satış Yerlerinde Reklam, Promosyon Yasakları ile Stant ve Teşhir Düzenlemeler.
Dokuzuncu oturum: Çalışma yaşamı ve tütün kullanımı. Tütün kullanımının çalışma yaşamı ve sağlığına etkileri. Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde İşyerlerinde sigarasızlık politikaları.
Sigarasız İşyeri uygulama örneği. Sigarasız işyeri politikası.
Onuncu oturumun konusu: 4207 sayılı kanunun uygulama sorunları ve çözümleri. Bildi başlıkları ise şöyle: Tütün Salgınının Ölçümü ve İzlenmesi. 4207 ve TKÇS de reklam ve dumansız hava sahası.
Sorunlar ve Çözüm önerileri. Kamu işbirliği.
 

 
Yasaklar başarı getirdi
 
ETÜ ulusal vizyonda
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bizden olmaz 20 Haziran 2012 Çarşamba 21:58

birader sana ne kim nerede istiyorsa içsin zihniyeti oldukça bizden olmaz. ejder tepesi nickli arkadaş çok güzel bir soruna değinmiş, olması gerekeni söylemiş. Otobüslerde içilen sigaralar edilen küfürler yüzünden insanlar erzurum insanına hanzo gözüyle bakıyor. buraya gelen öğrenci, memur hepsi insanların saygısızlıklarından şikayetçi. böyle olunca da nüfusa rağmen kültür olarak en geri şehirlerden birisiyiz. bize ne kim ne yapıyorsa yapsın diyeceksek eğer bizden olmaz

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi 20 Haziran 2012 Çarşamba 17:00

Ben içmiyorum.Bu mekanlardan birine işim olduğumda girdiğimde nefes alamıyorum,kendimi zor tutuyorum ve daha da kötüsü pasif içici oluyorum. Yasak var ve kanun var.Kimse bunu çiğneyemez.İçmiyorsun da neden destekliyorsun?Son derece saçma bir yorum.Birileri,birilerini kanun gereği, hakkına tecavüz edemez.Saygı duyması gerek.Hem siz insana zararlı olan bu zıkkım hakkında bunu içenlere,bunu bırakmaları için tavsiye edeceğinize, onları destekliyorsunuz.Ne kadar büyük bir sorumsuzluk.Doğrusunu öğren.Ejder Tepesi. Bu bizim kültürümüz.Neden, yalandan ....?

Yorumu oyla      6      4  
Ejder''in başı mı tepesimi? 20 Haziran 2012 Çarşamba 15:43

Ya birader sana ne kim nerede istiyorsa, ne istiyorsa onu içsin. Ben sigara ve alkol içmiyorum, içilen mekana girmiyorum. Becerebiliyorsan sende yap beceremiyorsan bırak **

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi 20 Haziran 2012 Çarşamba 15:28

Sayın Hanımefendi,üniversitede oturup oradan bu şehri gözlemliyorsunuz.İşte bu yanlış.Sigara yasağı diyorsunuz, halen kışın bu şehrin kahvehane,lokanta,özel işyeri,iş merkezleri,okullar,otel, market,devlet dairesi ve hatta hastahaneler,özel halk otobüsleri ve münibüslerinde kapalı mekanlarda içilen sigaranın haddi var hesabı yok. Kesinlikle de yasağa uyulmuyor.Bunun neresi yasak? Adı yasak,tadı sigara keyfçiliği.Bunlardan herhalde haberiniz yok? Lütfen el koyunuz.Bu konuyu yukarılara kadar taşıyınız.Bunu gerçekten yasak haline getiriniz. Yardımcı olunuz.Gerekli girişimleri yapınız.Bu nasıl yasak ki yukarıda saydığım kapalı mekanlarda harıl harıl sigara içiliyor.Ne bu iş yeri sahipleri ne de içenler, içmeyenlere hiç de saygı duymuyorlar.Siz buna yasak mı diyorsunuz? Selamlar.Hoşça kalınız.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çat baba ve oğlunu uğurladı
İstanbul Maltepe’de oğlunu Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) götürürken ...
‘Kültür Mirasına Sahip Çık’tılar
Erzurum’un Oltu ilçesinde faaliyet gösteren “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ...
‘Toplumsal barışa kurşun sıkıldı’
Yapılan saldırının toplumsal barışa yapıldığına dikkat çeken Dr. Yavilioğlu, ...
 
Ölüme bile beraber gittiler
Atatürk Üniversitesi içerisindeki lojmanlarda ikamet eden kazazede 5 gencin ...
Dualar gözyaşlarına karıştı
Atatürk Üniversitesi akademisyenlerinin trafik kazasında hayatlarını kaybeden ...
ETÜ’den başsağlığı mesajı
Erzurum Teknik Üniversitesi’nce Erzurum’da meydana gelen trafik kazasında ...
 
Akdağ'dan taziye mesajı
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum’da dün geçirdikleri trafik ...
Turgutcan’a vefa plaketi
Adalet Bakanlığı camiasında da büyük yankı uyandıran kulübün çalışmalarına ...
Üç gaspçıya 12 yıl 6 ay hapis
Erzurum’un Palandöken İlçesinde oturan lise ikinci sınıf öğrencisi Halil ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva