ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Mayıs 2012 Çarşamba - 12:34

Dağıstanlı Yanıkdere’yi romanlaştırdı

Belgesel bir roman olarak, katledilen ailenin torunu kaleme almış Yanık Dere’yi. Yanık Dere Erzurum halkının Ermeniler tarafından katledilişinin simgesel yerlerinden sadece birisi.

Dağıstanlı Yanıkdere’yi romanlaştırdı

ERZURUM (İHA) - Belgesel bir roman olarak, katledilen ailenin torunu kaleme almış Yanık Dere’yi. Yanık Dere Erzurum halkının Ermeniler tarafından katledilişinin simgesel yerlerinden sadece birisi. Romanı Mehmet Dağıstanlı kaleme almış. Roman tadında bir belgesel olan ‘Yanık Dere’ nin en önemli özelliği, yaşanılan katliamları çocuk muhayyilesinde saklayıp, bir edebiyatçı yetişkinliğiyle kaleme alınmış olması. Bir pişmanlığın romanı, çünkü genel olarak Türk milleti uğradığı katliamları unutan bir gene sahip. Biran önce hafızasından çıkarıp atıyor. Erzurum’da da aynı gerçek yaşanmış. Ermeni komşumuz, bizi katletmiş, ama katliama uğrayan komşu bunu bir asır geçmeden hafızasından silmiş.
Yanık Dere romanı Bilgeoğuz yayınlarından çıkmış. Belgesel romanı, Mehmet Dağıstanlı, kaleme almış. Yayın Yönetmeni Oğuzhan Cengiz, Editörlüğü Mustafa Erdem Kafkaslıoğlu, yapmış. 703 sayfalık dev hacimli roman, tipik Türk özelliklerinin hatırlanması açısından da önemli. Balkanlar’da, Kafkaslarda, Güney’de, Anadolu’nun birçok bölgesinde katliamlara maruz kalmış savunmasız insanların öyküsünü anlatıyor. Yazar Mehmet Dağıstanlı, çocukluk yıllarında dinlediklerinden yola çıkmış, bilimsel araştırmaları tarayarak o hüzünlü hikayeleri belgelendirmiş bir anlamda. Sonra roman tadında anlatmış bir bir Türk insanının boğazlanışını. Elbette bu aynı zamanda bir dramdır; Komşu bildikleri tarafından ihanete uğrayan insanların öyküsünde.
Yanık Dere romanının hüzünlü var oluş hikayesini Mehmet Dağıstanlı şöyle anlatıyor;
“Yanık Dere, Erzurum’un doğusunda Aziziye Tabyaları’nın batısında, Tabya ile şehir arasında Palandöken dağları’ndan süzülerek akan suyu şehre getiren ince, sıradan bir dereydi. Benim çocukluğumun geçtiği yerlere yakındı burası. İlkokul yıllarında sevgili öğretmenlerim bizi derenin bulunduğu yere götürüp: ”İşte burası Yanık Dere’dir.” dediler. Anlattılar neden Yanık Dere olduğunu; ama biz bir şey anlamadık o yıllar. Fakat içimde, hafızamda hep bir yanık dere kalmıştı ne olduğunu tam bilmeden. Hafızamda bir de Mahallebaşı semtinde ‘Fransız Hastahanesi’ kalmıştı. O da ilkokulu okuduğum Mahallebaşı’nda hemen okulumuzun karşısındaydı.
Üç katlı, yıkık, yer yer yanık izleri olan ve sadece duvarları ayakta kalan harabe, taş bir bina. Sonra nenemin kardeşinin Ermeni askerlerince sandıkta süngülenişi anlatılırdı çocukluğumda. Çocukluğumda o eve her gidişimde o sandığı görürdüm. Sonra duyduklarım ve okuduklarım: on bir kişinin idamı, Gürcükapısı’nda Seyidov ve Belediye Başkanının katledilmesi, Ezirmikliler; evlere, odalara, ahırlara doldurularak katledilen insanlar…
Bütün bunlar beni tekrar Yanık Dere’ye götürdü. Ermeni askerlerin türlü bahanelerle şehirden topladıkları Erzurumlular’ı bu dereye götürüp kurşunladıklarını, kimilerini sırt sırta bağlayıp kurşunla ya da süngüyle öldürdüklerini, bununla da yetinmeyip üzerlerine gaz dökerek yaktıklarını, dereden günlerce su yerine kanın aktığını tespit ettim onlarca eser ve anılar arasından. Yanık Dere, Erzurum için çok önemli yermiş meğerse. Bunu çok geç anladık; ama iş işten geçti artık.”
Romancı ve edebiyatçı Mehmet Dağıstan’lı Türk milletinin geçmişte yaşanan kötü şeyleri unutmasının da bir anlamı olabileceğini kabul ediyor. Ancak bir şeye itirazı var; “Geçmişte yaşananların hafızalardan belgelere geçirilerek geleceğe bırakılmasının zorunluluğu var. Ama biz bu alanı hep ihmal ettik”

 
Lojistik Köy ihale sürecinde
 
Sarı Zeybek konferans verecek
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet NAS 16 Mayıs 2012 Çarşamba 14:12

'Bir Pişmanlığın' lafzı, manaya delalet etmiyor. Hatta yanlış anlaşılabilecek bir tarif. unutmak,vefa göstermemek manasını havi bir kelime kullanılabilirdi. Bir roman yaszabilecek kadar kelimelere hakim birinin böyle bir başlığı nasıl yorumlarsa yorumlasın tercihi doğru bulmadım.

Yorumu oyla      6      4  
Alirıza 16 Mayıs 2012 Çarşamba 14:07

Ağzına yüreğine sağlık Sayın Mehmet DAĞİSTANLI belkide yanık dereyi hiç görmeyen bilmeyen insanlarımız var sizin sayenizde merak edip gidip görürler neler olduğunu sizin sayenizde öğrenirler teşekkürler başarılarınızın devamını dileriz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Itri’nin bestelerini seslendirdiler
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü öğretim ...
Ovit pastasını 10 usta 3 günde yaptı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz pazar günü Ovit Tüneli Temel ...
İnanır’a “Onur Ödülü”
Erzurum'da düzenlenen 7. Uluslararası Dadaş Film Festivali'nde ünlü sinema ...
 
GM’den Anneler Günü şöleni
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Palandöken Gençlik Merkezi ...
Dadaş Film Festivali başladı
7. Uluslararası Dadaş Film Festivali başladı.
AÖF’te sanat buluşması
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, fotoğraf sanatının insan yaşamındaki ...
 
100 Temel Eser ödülleri dağıtıldı
Okumaya olan sevginin ve ilginin arttırılması ile öğrencilerin birbirleriyle ...
‘Sağlık Olsun Tiyatro Kulübü’ Erzurum’da
Doktorlar, yazıp oynadıkları, “Suçlu Kim?” adlı tiyatro oyununda hem düşündürdü, ...
İ.Hakkı Hz.lerine vefa
İbrahim Hakkı Hazretleri, doğumunun 309. yılı dolayısıyla Erzurum İbrahim ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva