Fırın ve ekmek fiyatlarında uygulanan yanlış politikanın ucuz ekmek üretimine neden olduğunu belirten Angara Unlu Mamulleri sahibi Sinan Değirmencioğlu, bu durumun doğrudan olarak ekmek israfına neden olduğunu söyledi. Erzurum’da günlük 6 bin ekmeğin çöpe gittiğini belirten Değirmencioğlu, başlattığı Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile birlikte ekmeklerin çöpe gitmesini engellemek istediğini kaydetti. Yerel yönetimlerden destek bekleyen fırıncı, kampanya ile birlikte getirilen üç bayat ekmek için bir taze ekmek vermeyi hedefliyor.
BAYAT EKMEĞİ GETİR TAZE EKMEĞİ GÖTÜR
Başlatmayı hedeflediği kampanya hakkında bilgiler veren Değirmencioğlu, kampanyanın ekmek israfını önleme amacında olduğunu ifade etti. Kampanya sayesinde bayat ekmeklerin taze ekmeklere çevrilebileceğini anlatan Değirmencioğlu, “Bildiğiniz gibi israf şehrimizin bir gerçeği. Ben bu durumu az da olsa engellemek için kendi çapımda bir kampanya geliştirdim. Bunun ismi Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası. Bu kampanya sayesinde atıyorum 3 tane bayat ekmeğe karşılık 1 taze ekmek vereceğim. Bunun tanıtımı, desteği için Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdum. Ancak randevu bile verilmedi. Ben israfı önlemek, ekmeklerimizi geri dönüştürmek amacındayım. Benim elimden tutsunlar” dedi.
DESTEKLERLE İSRAF SON BULABİLİR
Ekmek israfının giderilmesi için destek istediğini kaydeden Değirmencioğlu, “ ‘Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması’ sonuçlarına göre tüm kesimlerin ortak kanaati; temel gıda olan ekmeğin çöpe atılmasının en kötü davranışlardan biri olarak görülmesidir. Araştırma, ekmek israfının kötü niyetten ziyade ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığını ortaya koymuştur. Araştırmada, ekmeğin amacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla insan gıdası olarak kullanılamayıp hayvanlara verilen ekmeklerin de israf edildiği kabul edilmektedir. Zira ekmeğin insan gıdası olarak tüketilmesi için un ve ekmek üretimi sürecinde yapılan işlemler; emek, maliyet ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden, doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilecek tahıl ürünleri yerine ekmeğin kullanılması ekonomik açıdan israf olarak değerlendirilmektedir” şeklinde konuştu.
İŞTE RAKAMLARLA İSRAF
Ekmek israfının her anlamda ekonomiye büyük darbe vurduğunu aktaran Değirmencioğlu, “Ekmeği çöpe atmanın sadece ekonomik açıdan değil her açıdan israf olduğu toplumun tüm kesimlerince zaten bilindiği, ancak uygun saklama ve tüketme yöntemleri konusunda bir bilgilendirme ihtiyacı bulunduğu vurgulanmaktadır. Ekmek üretimi; günde 25 Bin 295 ton, ekmek israfı; günde Bin 486 ton, yılda 542 bin ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adettir. İsraf oranı; üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9’u israf edilmektedir. Bir günde israf edilen toplam 6 milyon adet ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda yüzde 51,4, 2,3 milyonu hanelerde yüzde 37,9, 0,6 milyonu kurumlarda; personel ve öğrenci yemekhaneleri, lokanta ve oteller yüzde 10,7 israf edilmektedir. Araştırma kapsamında görüşülen farklı kitlelerin temsilcileri, ekmek israfının ana nedeni olarak; ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınmasını, yemekhanelerde tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulmasını, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılmasını, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesini, bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasını göstermişlerdir. İsrafın önlenmesi bakımından; yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi, ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, bayatlamış ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi gibi önlemler alınabilir” ifadelerini kullandı.