Erzurum merkezli olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesini Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine bağlayacak Tünel projelerinin bölge ekonomisine yeni bir ritim kazandıracağı, 2016 yılı itibariyle bölgede sosyo ekonomik dinamik ve potansiyelin yeni bir kimlik ve değer kazanacağı bildirildi.
DOSİAD AÇIKLAMASI
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Ekonomik araştırmalar Komitesince yapılan açıklamada, Kop, Ovit ve Cankurtaran başta olmak üzere beş büyük ulaşım projesinin 2015-2016 yılları sürecinde fonksiyonel hale geleceği, bu devasa projelerin hayata geçirilmesiyle Bölge ve Erzurum’da yeni bir dönemin başlayacağı kaydedildi.
PLANLAMA ŞARTI
BTC ve TANAP gibi iki önemli enerji projesinin koridoru durumundaki Erzurum’un tünellerle, bölge ekonomisinde yeni bir cazibe kazanacağının vurgulandığı açıklamada, ‘ekonomik Tehditler ve Fırsatlar’ perspektifinde bölge ekonomisi için yeni bir yol haritası hazırlanması ve Erzurum’da ekonomik performansın buna göre planlanması gerektiği hatırlatıldı.
2015-2016 VE ERZURUM İÇİN EKONOMİK MİLAT
Tünel projelerinin tamamlanarak, ulaşım ağına katılmasıyla birlikte, bölgesel ekonominin ritim ve özelliğinin değişim sürecine gireceğinin belirtildiği açıklamada,” Kop, Ovit ve Cankurtaran Tünelleri bölge ve ilin Karadeniz ve Güneydoğu’ya ulaşımına yeni bir boyut kazandıracaktır. İl ekonomisinin miladı olacak bu dönemle birlikte küresel ekonominin etkisi Erzurum ve Bölgeye taşınacak, mevcut ticari ve sanayi kapasitesi, yeni dönemin ihtiyacına cevap vermekten uzaklaşacaktır. Pazar yerine karadan ulaşan bölge illeri artık dünyaya denizden de açılacak, bu durum ihracatı tetiklediği gibi, ithalatta da kolaylıklar getirecektir. İçine kapanık, yalnız kendine yeten bir görüntü sergileyen Erzurum ekonomisinin yeni duruma hazırlanması kaçınılmazdır. 2015-2023 dönemlerini kapsayacak ölçütte önce kısa vadeli, sonra da 2023 ve 2050 odaklı uzun vadeli il ekonomi modeli dönüşüm sürecinin planlanması şart olmuştur. “ ifadelerine yer verildi.
GECİKEN KAYBEDER
Bölge ve ildeki tüm ekonomik kuruluş ve şirketlerin yeni gelişmelere paralel bir yöneylemi belirlemesi ve eylem planı hazırlaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Erzurum için yeni bir fırsat dönemi başlıyor. Ekonomide çok önemli gelişmeleri sağlayacak olan tünel projeleri il ve bölge ekonomisine yeni fonksiyonlar yükleyecek ve yeni işlevler kazandıracaktır. Ekonominin ritmi artacak, özellikle ticaret sektörü küresel hızla karşı karşıya gelecektir. Türkiye’nin yedinci büyük hava limanına sahip olan Erzurum, tünellerle artık liman kenti de olacak, Güneydoğu-Karadeniz bağlantısında pazara yerine ulaşımın merkezi durumuna gelecektir. İldeki ekonomik değerleri ifade eden tüm teşekkül ve kurumların yeni duruma göre bir gelecek planlaması yapması ve kendilerine bu sürece hazır hale getirmesi hayati önem taşımaktadır. İl ekonomisine yön veren kuruluşlar ve ekonomik değerleri ifade eden, üretim ve ticaret mekanizmasında yer alan tüm dinamiklerin AR-GE faaliyetlerine yoğunlaşması, küresel ekonomiyle yüzleşme sürecine hazır hale gelmesi mutlak farzdır.” denildi.
2016’YA HAZIR MIYIZ?
Tünellerin Erzurum ekonomisini yeni ufuklara yöneltmesi arifesinde, ilde bir ekonomi stratejisinin belirlenmesi için ciddi bir beyin fırtınası estirilmesi ve yöneylem planı hazırlayacak bir platformun oluşturulmasının il geleceği için hayati önem taşıdığına işaret edilen açıklamada, hazırlık döneminde yaşanacak gecikmenin Erzurum için çok pahalıya mal olacağı ve ilin bölgedeki ticari vizyonunu kaybına yol açacağına değinildi.