Erzurum’da eğitim kalite ve verimliliğinin artırılması, semtler ve ilçeler arası eğitim düzeyi farklılığının ortadan kaldırılması amacıyla Eğitim kampüsü projesinin uygulanması önerisi 17 Eylül 2007’de Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir tarafından gündeme getirilmişti. Oldukça ilgi gören teklif, Erzurum’da ETSO, ERVAK, Erzurum Birlik Gurubu, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) ve DAGC tarafından desteklenmiş, STK yöneticileri projenin Erzurum’da eğitim alanında yeni bir ufuk oluşturacağını kaydetmişlerdi.
ÖNERİ 4 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI
DOSİAD’ın gündeme getirdiği Eğitim Kampüsü Projesi önerisi 17 Eylül 2011 pazartesi günü basında şöyle yer bulmuştu:
17 EYLÜL 2007/PAZARTESİ
OKUL ZİLLERİ KISIK ÇALIYOR. ERZURUM VE BÖLGEDE EĞİTİM DÜZEYİ HER YIL DÜŞÜŞ GÖSTERİYOR. DOSİAD BÖLGENİN EĞİTİM VİZYONUNA YENİ VE ÇAĞDAŞ BİR ÇÖZÜM ÖNERİYOR:
EĞİTİM KAMPÜSLERİ KURALIM
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Doğu Anadolu bölgesinde OKS ve ÖSS sonuçlarının ortaya koyduğu kalite ve verimlilik düşüklüğü sorunun ortadan kalkması için “Eğitim Kampüsleri” kurulması gerektiğini söyledi.
KAMPÜSLEŞME KAÇINILMAZ
Erzurum bazlı eğitimdeki yapılanma sonuçlarını değerlendiren Aydemir, İlde Üniversite’de olduğu gibi kampüsleşme sisteminin gerçekleştirilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu, ilk ve ortaöğretim kurumlarının bir alanda toplanmasıyla, öğretmen açığı sorunun giderilebileceği gibi, eğitim kurumlarının bulunduğu alanların yaşam kalitesinden kaynaklanan, verim düşüklüğünün de giderilebileceğini savundu.
ERZURUM EĞİTİMDE CAZİBE MERKEZİ OLUR
Eğitim kampüsleri içinde yurtların da bulunabileceğini, böylelikle ilçelerden de öğrencilerin eğitim alabileceği ortamın oluşabileceğini vurgulayan Aydemir :”OKS ve ÖSS sonuçlarındaki düzey düşüklüğü, Erzurum başta olmak üzere bölgede eğitim alanında yeniden yapılaşmanın zorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Biz kampus sistemini öneriyoruz. Sistemin kurulması halinde hem eğitim düzeyi yükselecek hem de kent trafiğine de rahatlama gelecektir. Okul kayıtlarında eğitim düzeyi yüksek okullara yoğunlaşma ortadan kalkacak, kampus içinde çağdaş bir eğitim disiplini uygulanabilecektir” dedi.
SEMTLER ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Erzurum’da semtler arasında yaşam düzey ve kalitesi bakımından ciddi farklılıklar olduğunu, bunun o alanlardaki eğitim kurumlarını verimlilik bakımından etkilediğinin altını çizen Aydemir, eğitim şart ve verimliliğini belirleyen okul, aile ve çevre etkileşmesinin kampus sistemiyle sağlıklı bir yapıya kavuşturulabileceğini ifade etti.
KULLANILMAYAN OKULLAR SATILABİLİR
Erzurum’da ilk ve ortaöğretim kurumlarını bir araya toplayan Eğitim kampuslerinin kurulması için uygun alanların olduğunu söyleyen Aydemir, gerektiğinde “eğitime destek kampanyaları düzenlenerek proje finans sorunun da ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Aydemir “Eğitim kampusleri Projesi”nin hayata geçirilebilmesi için finans ihtiyacının, kentte ticari işlekliği bulunan alanlardaki okulların özel sektöre satılmasıyla karşılanabileceğini bildirdi.
PROJENİN FİNANSMANI KOLAY
Aydemir, Ticaretin ve trafiğin en yoğun olduğu alanlarda, çok sayıda okul bulunduğunu, İstanbul’da deniz kenarındaki okulların özel sektöre satılmasıyla turizme katkı sağlanması projesi gibi, yerel bir projeyle aynı uygulamanın Erzurum’da da yapılabileceğini anlattı. Aydemir, Sadece Cumhuriyet Caddesinin Tebrizkapı ve Gez bölümü arasında ona yakın okul var. Buralarda trafik sorunu yaşanıyor, okul alanları da ticari ivmeyi düşürüyor. Eğitim kampuslerinin kurulması için bu okulların satılması düşünülebilir” şeklinde konuştu.
20 EYLÜL 2007 PERŞEMBE
DOSİAD’ın önerisine ilk destek 20 Eylül 2007 Perşembe günü Erzurum Birlik Gurubu7ndan gelmiş, destek açıklaması basında şöyle yer bulmuştu:
“20 Eylül 2007 Perşembe
ERZURUM BİRLİK GRUBUNDAN
DOSİAD REÇETESİ’NE TAM DESTEK
Erzurum Birlik Gurubu, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir Tarafından, Doğu Anadolu bölgesinde OKS ve ÖSS sonuçlarının ortaya koyduğu kalite ve verimlilik düşüklüğü sorunun ortadan kalkması için kamuoyuna açıklanan “Eğitim Kampüsleri” kurulması projesini desteklediğini açıkladı.
TARİHİ SORUMLULUK
Birlik Gurubunca yayımlanan deklarasyonda, eğitim’in, Erzurum’un acil çözüm bekleyen ana meselesi olduğu vurgulanarak:” Şehrin temel eğitim meselelerinin çözümü yeni ve çağdaş yaklaşımları gerekli kılmaktadır. Eğitimin köklü sorunlarının çözümü sadece bürokratik kademelere bırakılmayacak kadar önemlidir. Bu kapsamlı konunun tüm toplum tarafından ele alınması ve takibi gerekir. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının meseleye ilişkin çözümler geliştirmesi tarihi bir sorumluluktur. “denildi.
DOSİAD YENİ BİR MODEL GELİŞTİRDİ
Ankara’da faaliyet veren Erzurum Birlik Gurubu deklarasyonunda: ”Şehrin çok seçkin bir sivil toplum örgütü olan DOSİAD tarafından açıklanan çözüm önerilerinin ilgili kuruluşlarca acil olarak değerlendirilmesinde yarar görüyoruz. Siyasi ve bürokratik kademelerin yanı sıra bu önerilerin tüm sivil örgütlerin gündemine alınması, konunun tartışılarak kamuoyu oluşturulması atılması gereken ilk adım olarak mülahaza edilmektedir.” vurgularına yer verildi.
PROJE ACILEN HAYATA GEÇİRİLMELİ
Deklarasyonun son bölümünde:” DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Aydemir tarafından kamuoyuna açıklanan; “Kampüsleşme, Semtler Arasındaki Farklılıkların Giderilmesi Gibi Hayati meseleler”in zaman geçirilmeden gündeme getirilmesi gerektiği fikrindeyiz.” kaydı yer aldı.
PROJENİN YANKILARI SÜRÜYOR
Pazartesi günü DOSİAD tarafından “EĞİTİM KAMPÜSLERİ KURALIM” vurgusuyla yapılan açıklamada,” Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Doğu Anadolu bölgesinde OKS ve ÖSS sonuçlarının ortaya koyduğu kalite ve verimlilik düşüklüğü sorunun ortadan kalkması için “Eğitim Kampüsleri” kurulması gerektiğini belirtmişti.
PROJENİN İÇERİĞİ
Aydemir tarafından ortaya atılan projede, okullaşma, semtler arasındaki eğitim düzey, verim ve kalite, öğretmen açığı, ulaşım ve denetim sorunlarının aşılması için, ilk ve orta düzeyde eğitim kurumlarının bir arada bulunacağı şekilde, beş ayrı kampus oluşturulması öngörülmüş, kampuslerin oluşumu için gerekli olan finansman ihtiyacının karşılanması için kent merkezinde emlak kıymeti yüksek olan okulların özel sektöre satılması teklif edilmişti.
DOĞU’YA YENİ IŞIK
Projenin amaç bölümünde, ilk ve orta öğretim kurumlarının bir arada toplanmasının, eğitimde fırsat eşitliğine destek sağlayacağı, öğretmen açığı sorununu tamamen gidereceği, Bölge ve ilde yaşanan OKSve ÖSS hüsranlarına son verileceği belirtilmiş, Eğitim kampusleri oluşumuyla doğunun kalkınma sorunlarının giderilmesine de çare üretilerek, yeni bir model oluşturulacağı kaydedilmişti.
BİR DESTEK DE ETSO’DAN GELMİŞTİ
DOSİAD’ın Eğitim Kampüsü kurulması önerisine bir destek de dönemin ETSO Yönetiminden geldi. 2007 yılında ETSO Yönetim Kurulu Başkanı olan Muammer Cindilli öneriye destek verdiklerini açıklamıştı. İşte bu desteğin haberi:
21 EYLÜL 2007 CUMA
ETSO DA “EĞİTİM KAMPÜSÜ KURULMALI” DEDİ
BİR DESTEK DE ETSO’DAN
“Acil önlemler alınmazsa, Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Erzurum’da eğitim sorunları çözümsüzlüğe sürüklenir” diyen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli, DOSİAD’ın “Eğitim Kampusleri” konseptinin desteklenmesi ve hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
PROJE HAYATA GEÇİRİLMELİ
OKS ve ÖSS sonuçlarının Erzurum’daki eğitim düzeyindeki verimliliği ortaya koyduğunu, bu durumun mevcut eğitim yapılanmasından kaynaklandığını savunan Cindilli, “ Bölge ve ilde eğitimde verimliliği artırıcı yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. DOSİAD’ın gündeme getirdiği “Eğitim Kampusü” projesi bunlardan biri ve en sağlıklısıdır. Hayata geçirilmesi gereklidir” dedi.
EĞİTİM SORUNLARI ORTADAN KALKAR
Kalkınmışlık farkının bölgede refah düzeyini düşürdüğünü, bunda eğitimdeki verim ve kalite sorunlarının önemli rol oynadığını vurgulayan Cindilli, Eğitim Kampusü Projesi’nin hayata geçirilebilir kabiliyette olduğunu, yer temininde Yerel yönetimlerin destekleriyle Bölge ve ilin eğitimde önemli bir atılım başlatacağını kaydetti.
EĞİTİMCİ AÇIĞI GİDERİLİR
Erzurum’dan gidenlerin sayısında öğretmen geldiğini, mevcut durumda ise ciddi bir eğitimci sıkıntısı bulunduğunu vurgulayan Cindilli, Eğitim Kampusü Projesi’yle bu sorunun da aşılabileceğini, uygulamanın Erzurum’da başlatılarak başarıya ulaşması durumunda bölgeye de örnek teşkil edeceğini ifade etti.
BU BİR UFUK HAREKETİDİR
Proje’nin eğitim’de yaşanan soruların giderilmesine katkı sağlayabileceği gibi, Erzurum Eğitim vizyonuna yeni bir ufkun çizilmesini gerçekleştireceğini belirten Cindilli:” Eğitim kampusü Projesi’yle öğretmen açığı giderilecek, semtler ve ilçeler arası eğitim düzey farklılığı giderilecektir. Ayrıca kampusler çevresinde daha ciddi emniyet tedbirleri oluşacağından ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin uyuşturucu gibi kötülüklerden, huzur bozucu asayiş olaylarından korunması da sağlanacak, kent trafiği de rahatlayacaktır.” şeklinde yorum yaptı.
ETSO’DAN DESTEK
ETSO olarak “Eğitim Kampusü Projesi”ni desteklediklerini, eğitimde yeni bir konsept ve çağdaş bir düşünce olarak gördüklerini bildiren Cindilli, projenin hayata geçirilebilmesi için her türlü katkı hizmetini de sunabileceklerini söyledi.
BİR DESTEK DE ERVAK’TAN GELMİŞTİ
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği’DOSİAD)’ın eğitim Kampüsüne bir diğer destek de Erzurum Kalkınma Vakfı(ERVAK)’ınca seslendirilmişti. ERVAK’ın ulusal ve yerel basında yer bulan destek açıklama haberi şöyle idi:
24 Eylül 2007 Pazartesi
DOSİAD’IN GÜNDEME TAŞIDIĞI “EĞİTİM KAMPÜSLERİ KONSEPTİ”NE DESTEK YAĞIYOR.
ERVAK’TAN TAM DESTEK
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) tarafından, Doğu Anadolu ve Erzurum ili eğitim sorunlarına çözüm olarak sunulan “Eğitim Kampusleri Projesi”ne sivil toplum örgütlerinden olumlu tepki ve destekler sürüyor.
ERZURUM EĞİTİMDE MARKALAŞMALI
EBG, STOB ve ETSO’dan sonra Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, “Eğitim Kampusleri Kurulması” konseptine tam destek verdiklerini, projenin hayata geçirilmesiyle Erzurum’da Eğitim alanında markalaşma sürecinin başlayacağını bildirdi.
ÖNERİ, YENİ BİR YOL HARİTASIDIR
Güzel, İlk ve ortaöğretimde öğretmen açığı, okulların fiziki kapasite yetersizliği, çevre şartlarının eğitime olumsuz etkileri, kalite ve verimlilikte düşüş şeklindeki problemlerinin çözümünün sorunların disipline edilmesiyle mümkün olduğunu kaydederek, “DOSİAD’ın Eğitim Kampusü Projesi, eğitimde yeni ve özgün bir yol haritasıdır. İzlenmesini ve hayata geçirilmesini tavsiye ediyoruz” ifadeleriyle yorum yaptı.
SORUNLARI DİSİPLİNE ETMELİYİZ
“Eğitimde yaşanan verim ve kalite sorunu, bölge ve il halkının refah düzeyini olumsuz etkiliyor” diyen ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Güzel, “Çocuklarımızın geleceğini, mevcut eğitim imkan ve kabiliyetleriyle kurmak zorlaşıyor. Veliler de çocuklar da gelecek korku ve endişesini yaşıyorlar. OKS ve ÖSS sonuçları bakımından ne Erzurum ne de bölge istenilen düzeyde değil. Çocuklarımıza aydınlık gelecek sunmak adına bu projenin hayata geçirilmesini fevkalade önemli görüyoruz.” dedi.
DAGC’DE DESTEK SUNAN STK’LAR ARASINDAYDI
DOSİAD’ın Erzurum gündemine taşıdığı Eğitim Kampüsü Projesi önerisine Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyetince de destek gelmiş, Cemiyet tarafından yapılan açıklamada projenin bölge ve Erzurum için bir zorunluluk olduğu vurgulanmıştı. İşte DAGC’nin destek haberi:
25 Eylül 2007 Salı
DAGC YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZSOY EĞİTİM KAMPÜSÜ PROJESİNİ DEĞERLENDİREREK, VURGU YAPTI:
EĞİTİME YATIRIM, İNSANA YATIRIMDIR
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, DOSİAD’ın dile getirdiği Eğitim kampusleri kurulması önerisini, içerik, şekil ve mana bakımından önemli bulduklarını, projenin hayata geçirilmesi halinde Erzurum’un eğitimde özgün ve verimli bir sürece gireceğini kaydetti.
PROJE, EĞİTİME KATMA DEĞER KAZANDIRIR
İlk ve ortaöğretim kurumlarının bir arada bulunacağı bir eğitim kampusünün, her iki kategorideki eğitim gurubunu gerek eğitim, ve gerekse sosyal olgu ve ifade bakımından disipline etme rahatlığı getireceğini vurgulayan Özsoy, projenin eğitime yeni bir kimlik getireceğini ve katma değer üretme kabiliyetini artıracağını söyledi.
EĞİTİM, İNSAN GERÇEĞİNİN TEMELİDİR
Eğitime yapılan yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu, beşeri sermaye bakımından güçlü, dinamik ve genç bir kaynak barındıran Erzurum’un, bu sermayeyi değerlendirme noktasındaki sorunlarının da eğitim de yeni konseptler geliştirilerek giderilebileceğini vurgulayan Özsoy, “Biiz DOSİAD’ın gündeme getirdiği Eğitim kampusleri Projesi”ni yalnız bölge ve ilimiz için değil Türkiye geneli içinde eğitimde yeni bir reçete olarak görüyoruz” dedi.
EĞİTİM YATIRIMLARININ KAPASİTESİ ARTAR
Eğitime yapılan önemli yatırımlar bulunduğunu, Erzurum’da okullaşma oranındaki artış ve okul öncesi eğitime yönelik tasarrufların memnuniyetle karşılandığını aktaran Özsoy, Eğitim kampusleri şeklindeki yeni modellerin, eğitime yapılan yatırımların kullanım kapasitesini artıracağını, verimliliği sağlayacağını bildirdi.
BEYİN GÖÇÜ
Özsoy, bölge ve ilde emek, işgücü ve sermaye göçünün çok etkili olduğunu, Erzurum’un önemli ölçüde beyin göçü de verdiğini dile getirerek, eğitime yapılacak yeni yatırımlar ve geliştirilecek yeni konseptlerle beyin göçünün azaltılabileceğini belirtti.