DOĞAL ÜRÜNLER, ŞİFA KAYNAĞI
Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr. Siyami Kotan, yaşamımızın her alanında olduğu gibi beslenme alışkanlığında da doğaya dönüşün söz konusu olduğunu belirtti.
Tıp alanında, bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırılırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürmek, hastalıkları önlemek yolunda yoğun çalışmalar yapıldığını belirten Dr. Kotan, “En yoğun çalışmalar bütün hastalıkların nedeni olan, beslenme alışkanlıkları üzerine yapılmaktadır. Doğada bulunan bütün gıdaları yememiz gerekir. Tıp dünyasının da yeşil ışık yaktığı kanserde alternatif tedavide kullanılan yöntemlerin başında bitkiler yer almaktadır.” diye konuştu.
ŞİFALI BİTKİLER
Dr. Kotan, birçok hastalıktan korunmak ve sağlıklı yaşam için, bazı bitkilerin faydalarını şöyle açıkladı:
SARIMSAK; Antibiyotik özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürür. Kanser, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
DOMATES; Kanserden koruyucu, zihinsel ve bedensel yaşlanmaya yavaşlatıcı özelliğe sahiptir. C vitamini açısından da zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır. Fotokimyasal bakımından oldukça zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste vardır. Asitli bir sebze olması nedeni ile pişme sırasında C vitamini korumasına yardım eder. Domates olgunlaştıkça besin değeri artar.
ISPANAK; Kansere, kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona karşı çok etkili bir sebzedir.
BROKOLİ; Kansere karşı koruyucu vitamin dolu bir sebzedir. Göğüs , kolon ve mide kanserini önler. Betakaroten ve C vitamini ihtiva eder. Vitamin ve demir eksikliğini giderir. İçerdiği kalsiyum nedeniyle kemik erimesini önler.
LAHANA; Meme ve rahim kanserinde etkilidir.Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesini içerir. Kandaki şeker miktarını düşürür.
KAYISI; Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etki sağlar. Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur.
TAHILLAR; Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atılım sürelerini hızlandırır.
FASÜLYE; C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanların açısından zengindir.
HAVUÇ; Havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığı ortaya konmuştur. Bunun temel nedeni betakaron, C ve E vitaminleri gibi antioksidan açısından zengin oluşudur.
NOHUT; Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten ve folik asit açısından zengindir. Göğüs kanserine karşı korur.
İNCİR; Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardımcı olur ve modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak önerilmektedir.
FINDIK; Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengin bir besindir. Her gün yenilen bir avuç fındık da kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur.
İçerdiği yağlar doymuştur. Yani sağlığa zararlı değildir. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol seviyesini artırarak kalp hastalığını önler. Ceviz gibi türleri ellagıc adı verilen bir tür asit içerir. Bu asit kanserli hücrelerin kendilerini öldürmeleri anlamına gelen apoptosis sürecini başlatır. Kanserin ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli yer tutan E vitamininden de yüksek miktarda içerir. Her gün bir avuç fındık yenmesi çok faydalıdır.
ZEYTİN YAĞI; Kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da önemlidir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.
SOĞAN; Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür ile mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar.
ŞEFTALİ; Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 510’sini karşılar.
PİRİNÇ; E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolü düşürücü ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır.