ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2022 Salı - 08:00

DHMİ Erzurum verilerini açıkladı

ERZURUM gazetesi - ÖZEL _ 2021 yılı Mayıs ayına göre, 2022 diliminde Erzurum Havalimanından gerçekleştirilen uçak seferi sayısı yüzde 24, ticari uçak seferi sayısı yüzde 20, taşınan yük miktarı yüzde 25, hava yollarından yararlanan yolcu sayısı ise yüzde 35 oranında artış gösterdi.

DHMİ Erzurum verilerini açıkladı

DHMİ Erzurum Havalimanı 2022 Mayıs ayı verilerini paylaştı. 2021 yılı Mayıs ayına göre, 2022 diliminde Erzurum Havalimanından gerçekleştirilen uçak seferi sayısı yüzde 24, ticari uçak seferi sayısı yüzde 20, taşınan yük miktarı yüzde 25, hava yollarından yararlanan yolcu sayısı ise yüzde 35 oranında artış gösterdi.

ERZURUM HAVALİMANI UÇAK SEFER SAYISI

Dönemde Erzurum havalimanından 2 bin 746 iç, 72 dış hat üzerinden olarak toplam 2 bin 818 sefer gerçekleştirildi. Bir önceki yıla göre iç hat uçak seferi sayısı yüzde 24 oranında arttı, dış hat sefer sayısı artış oranı yüzde 53 oldu. Toplam uçuş sayısı ise yüzde 24’lük artış kaydetti. Havalimanından 2021 yılı Mayıs ayında 2 bin 222 iç, 47 dış, toplam 2 bin 269 sefer yapılmıştı.

ERZURUM HAVALİMANI YOLCU SAYISI

Erzurum hava limanından iç hatta 361 bin 14, dış hatta 3 bin 649 toplam 364 bin 663 yolcunun yararlandığı açıklandı. 2021 yılı Mayıs dönemine göre, yolcu sayısı iç hatta yüzde 35, dış hatlarda yüzde 110 oranında artış kaydetti. Toplamdaki artış oranı yüzde 35 olarak belirlendi. 2021 yılında havalimanından iç hatta 268 bin 65, dış hatta ise bin 738 yolcu yararlanmıştı.

ERZURUM HAVALİMANI TİCARİ UÇAK SEFERİ SAYISI

2022 Ocak – Mayıs döneminde il havalimanından 2 bin 260 iç, 21 dış hatta olarak toplam 2 bin 281 ticari uçak seferi düzenlendiği bildirildi. İç hat ticari uçak seferi sayısında yüzde 20, dış hat ticari uçak seferi sayısında ise yüzde 75 oranında artış yaşandığı aktarıldı. Toplam ticari uçak seferi artış oranı ise yüzde 20 oldu. 2021 Mayıs ayında havalimanından bin 881 iç, 12 dış hat ticari uçak seferi kaydedilmişti.

ERZURUM HAVALİMANI TAŞINAN YÜK

Erzurum Havalimanından iç hatta 3 bin 66, dış hatta 20, toplam 3 bin 86 ton yük taşındı.  2022’de taşınan yük miktarı bir önceki yıla göre iç hatlarda yüzde 26 oranında artış gösterdi, dış hatlarda ise yüzde 35 oranında düşüş yaşandı. Toplamda değişim oranı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti. Havalimanından 2021 yılında ayında iç hatta 2 bin 436, dış hatta ise 31 ton yük taşınmıştı.

HAVALİMANLARINDA “KARBONSUZ HAVALİMANI PROJESİ” BAŞLADI

Yolcu ve çevre dostu havalimanlarında; çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında yoğun çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Bakan Karaismailoğlu, “Başlattığımız Karbonsuz Havalimanı Projesi ile havalimanında faaliyet gösteren kuruluşlarla birlikte, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak adına karbon salımı, hava kalitesi, gürültü, atık ve atıksu yönetimi konularında sürdürülebilir havalimanı işletmeciliği sağlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ZAMANDAN 19,4 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

“Bakanlığımızın yaptığı yatırımlarla zamandan 19,4 milyar dolar, yakıttan 1,7 milyar dolar tasarruf edildi” diyen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Ayrıca; 9 milyon dolar değerinde kağıt, 36,7 milyon dolar değerinde de karbon salımı tasarrufu sağlandı. Bütünsel kalkınma ile 2003-2021 yılları arasında gerçekleştirilen yatırımlar ile karayollarında 22,4 milyar dolar, demiryolunda 1,5 milyar dolar, denizyolunda 2 milyar dolar, haberleşmede 2,1 milyar dolar, havayolunda 200 milyon dolar olmak üzere yıllık 28,2 milyar dolar tasarruf edildi. Önümüzdeki süreçte de herkes için etkin ve çevre dostu ulaşım sistemini geliştirmeyi sürdüreceğiz. Gelecek nesillerimize temiz, çevre dostu yatırımlarımızla örnek olmayı sürdüreceğiz.”

İSTANBUL HAVALİMANI KARBON SALIMI SERTİFİKASINDA SEVİYE 3’ YÜKSELDİ

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından verilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu kapsamındaki Karbon Salımı Sertifikasını Seviye 3’e yükseltti.

İGA İstanbul Havalimanı, çevre ve sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde yürüttüğü karbon ayakizi yönetme ve azaltma çalışmaları neticesinde, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından verilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu kapsamındaki Birinci Seviye Karbon Salımı Sertifikasını kısa bir süre içerisinde Seviye 3’e yükselterek uluslararası sertifikayı almaya hak kazandı. Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından 2009 yılında başlatılan Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getiren İGA İstanbul Havalimanı, Seviye 3 ile birlikte karbon yönetim faaliyetlerine havalimanı ekosistemindeki paydaşlarına ait olan kapsam 3 emisyonlarını da dahil etti.

Tüm faaliyetler karbon ayakizi raporlamalarına dahil edildi

Havalimanları için kurumsal olarak onaylanmış tek küresel karbon yönetim sertifikasyon programı olan ACI Karbon Akreditasyon Programı, karbon yönetimi konusunda önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor. Her yıl raporlanan kapsam 1 ve 2 emisyonları ile beraber paydaş yönetim faaliyetlerinin yer aldığı kapsam 3 emisyonlarını da ekleyen İGA İstanbul Havalimanı, ACA Level 3 sertifikasını almaya hak kazandı. Böylelikle İGA İstanbul Havalimanı’nda, yaşam döngüsü bakış açısıyla yolcuların havalimanına ulaşımından uçuş operasyonuna kadarki tüm faaliyetleri karbon ayakizi raporlamalarına dahil edildi.

Enerji tüketim verileri izlenebilir ve sera gazı emisyonları hesaplanabilir oldu

Karbon salımını düşürmek adına gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında İstanbul Havalimanı’nda sera gazı kaynakları belirlenerek hesaplama metodolojileri tanımlandı. Açılış tarihinden itibaren tüm havalimanının enerji tüketim verileri izlenebilir ve sera gazı emisyonları da hesaplanabilir oldu. Karbon emisyonlarının azaltılmasının hedeflendiği havalimanında, sera gazı emisyonlarının ölçme ve raporlanması için ISO 14064:2018 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi Standardı ve Havalimanı Karbon Akreditasyon programı gerekliliklerini yerine getirmeye devam edecek. Böylece İstanbul Havalimanı, önümüzdeki iki yıl içerisinde ISO 14064:2018 sertifikasını ve ACA LEVEL 4 sertifikasını hayata geçirmeyi planlıyor. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile entegre olarak çalışmakta olan sera gazı yönetim sistemi sayesinde de sera gazı emisyon kaynakları etkin bir şekilde belirlenirken, önemli enerji tüketen noktalar üzerinden iyileştirme faaliyetleri gerçekleştirildi.

Enerji verimliliği için analiz sistemi yazılımı

İGA İstanbul Havalimanı’nda karbon emisyonunun azaltılması için, IoT Nesnelerin interneti teknolojisi kullanılarak uzaktan izleme ve kontrol, enerji verimliliği analiz sistemi yazılımı ile enerji tüketimlerinin takibi, enerjinin tek bir merkezden yönetilmesi, mekanik otomasyon sistemi uygulamaları, verimli kış soğutması uygulamaları gibi aksiyonlar alındı, paydaş yönetim faaliyetleri ve eğitim programları ile tüm havalimanı çalışanları için bilinçlendirme programları gerçekleştirildi.

“Karbon ayak izimizi azaltarak iklim üzerindeki etkimizi en aza indirmeye kararlıyız”

İstanbul Havalimanı’nda karbon emisyonun azaltılmasına yönelik çalışmaları değerlendiren İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, “Birinci Seviye Karbon Salımı Sertifikası’nı almaya hak kazandığımızda 2., 3., ve 4. seviyelerdeki sertifikaları da alacağımızdan hiç şüphem yok açıklamasında bulunmuştum. Kısa bir sürede Seviye 3’e yükselmeyi başararak önemli bir ilerlemeye imza attığımız için son derece mutluyum. İnsan hayatını, çevre ve topluma saygıyı odağımıza alarak, sürdürülebilirlik faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bir yandan bugünün ihtiyaçları için daha verimli çözümler sunarken bir yandan da sektörümüzün, paydaşlarımızın, çevrenin ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını gözeterek, kaynakların sürdürülebilirliğini önceliklendiren yaklaşımlar geliştiriyoruz. Bu yaklaşımları da uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla sertifikalandırıyoruz. İGA olarak, İstanbul Havalimanı’ndaki karbon ayak izimizi azaltarak iklim üzerindeki etkimizi en aza indirmeye kararlıyız. Amacımız, gelecek nesillere örnek bir model oluşturarak, atığını dönüştürebilen, sürdürülebilir örnek havalimanları ve örnek şehirler oluşturabilmek. Dünya'nın, çevrenin kendine yetebilir bir devamlılık sağlaması noktasında sürdürülebilirlik konusu her zaman odak noktamızda olacak” ifadelerini kullandı.

“Havalimanı Karbon Akreditasyonu’nda bir değil iki seviye birden yükselmek, büyük bir başarı”

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec ise, "İstanbul Havalimanı'nın açılışından itibaren İGA, hizmet kalitesi ve operasyonel performans bakımından her geçen gün yükseliş göstermektedir. Bugünkü başarılarından da açıkça görüldüğü üzere, Türkiye'ye ait bu merkezin doğaya olan duyarlılığı, mükemmellik ilkelerinin bir sonucu olarak temel öncelikleri arasındadır. Özellikle de Covid-19 pandemisinin etkilerini henüz yeni atlatmakta olduğumuz bu dönemde, Havalimanı Karbon Akreditasyonu'nda bir değil iki seviye birden yükselmek, havalimanı açısından kararlılık ve yatırım gerektiren kayda değer bir başarıdır. ‘Havalimanı kontrollü CO2 salınımını büyük ölçüde düşürdüklerini ve operasyonel paydaşlarının da kendi üzerlerine düşeni yapmalarını sağladıklarını gösteren 3. Seviye 'Optimizasyon' başarıları için İGA İstanbul Havalimanı ekibini tebrik ediyorum. Bu geniş kapsamlı sorumluluk alanı, ACI EUROPE öncülüğünde oluşturulan ve farklı endüstrileri kapsayan 2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu hedefine ulaşmak adına önemli bir adımdır” dedi.

 “MAYIS’TA YOLCU TRAFİĞİ YÜZDE 186,8 ARTTI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Mayıs’ta havayolunu tercih edenlerin sayısının yüzde 186,8 artarak 15 milyon 865 bin yolcuya ulaştığını belirterek, Ocak-Mayıs döneminde de 57 milyondan fazla yolcunun havayolunu tercih ettiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, havacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Karaismailoğlu, çevre ve yolcu dostu havalimanlarında Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre iniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda yüzde 91 artarak 73 bin 764’e, dış hatlarda yüzde 136,1 artışla 59 bin 571’e ulaştığını kaydetti. Üst geçişler ile birlikte toplam uçak trafiğinin yüzde 101,5 artış göstererek 165 bin 510’a çıktığını duyuran Karaismailoğlu, 2019 yılı Mayıs ayı uçak trafiğinin yüzde 95’ine ulaşıldığına dikkati çekti.

SALGIN ÖNCESİ DÖNEME SON VİRAJ

“Koronavirüs salgını sürecinde dünya genelinde ve ülkemizde büyük ölçüde azalan yolcu trafiği, 2022 yılı Mayıs ayında, 2019 yılının aynı ayına göre eski seviyesine oldukça yaklaştı” diyen Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti;

“Toplam yolcu trafiği gerçekleşmelerinde 2022 yılı Mayıs ayında 2019 yolcu trafiğinin yüzde 93’üne ulaştık. Türkiye genelinde hizmet veren havalimanlarında geçen ay iç hat yolcu trafiği 7 milyon 230 bin, dış hat yolcu trafiği 8 milyon 604 bin oldu. Transit yolcular ile birlikte toplam 15 milyon 865 bin yolcumuza hizmet verdik. Geçen yılın aynı ayına göre; iç hat yolcu trafiğinde yüzde 134,1, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 253,6 olmak üzere toplam yolcu trafiğinde yüzde 186,8 oranında artış gerçekleşti. Toplam yük trafiği de yüzde 49.8 artarak toplamda 338 bin 107 ton oldu. Böylece, Mayıs’ta 2019 yük trafiğini geçmiş olduk.”

MAYIS’TA 5 MİLYON 679 BİN YOLCU İSTANBUL HAVALİMANI’NI TERCİH ETTİ

İstanbul Havalimanı’na geçen ay iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin iç hatlarda 10 bin 518, dış hatlarda 27 bin 60 olmak üzere toplamda 37 bin 578’e ulaştığına vurgu yapan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nda iç hatlarda 1 milyon 531 bin, dış hatlarda 4 milyon 147 bin olmak üzere toplam 5 milyon 679 bin yolcuya hizmet verildiğini belirtti.

5 Ayda hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısı 57 milyonu geçti

Ocak-Mayıs döneminde de havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin geçen yılın aynı dönemine göre iç hatlarda yüzde 30.5 artarak 290 bin 907, dış hatlarda yüzde 93,6 artarak 212 bin 247’e çıktığına dikkati çeken Karaismailoğlu, toplam uçak trafiğinin yüzde 48.9 atış göstererek 611 bin 166’e çıktığını ifade etti.

Yolcu trafiğindeki hareketliliğin de hız kazandığına işaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Türkiye geneli havalimanlarında iç hatlarda 28 milyon 574 bin, dış hatlarda 28 milyon 413 bin oldu. 5 aylık dönemde transit yolcular ile birlikte toplam 57 milyon 115 bin yolcuya hizmet verdik. Geçen yılın aynı dönemine göre; iç hat yolcu trafiğinde yüzde 54.7, dış hatlarda yüzde 161.4, toplam yolcu trafiğinde yüzde 94.5 artış yaşandı. Havalimanları yük trafiği; iç hatlarda 277 bin 621 ton, dış hatlarda 1 milyon 110 bin ton olmak üzere toplamda 1 milyon 388 bin tona ulaştı. İstanbul Havalimanı’nda 5 aylık dönemde, iç hatlarda 39 bin 407, dış hatlarda 111 bin 921 olmak üzere toplam 151 bin 328 uçak trafiği gerçekleşti. İstanbul Havalimanı’nda 5 milyon 530 bin yolcu iç hatlarda, 16 milyon 15 bin yolcu dış hatlarda seyahat etti. Toplam 21 milyon 545 bin yolcu İstanbul Havalimanı’nı tercih etti” değerlendirmesinde bulundu.

ANTALYA HAVALİMANI’NDA 6 MİLYONDAN FAZLA YOLCU SEYAHAT ETTİ

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, dış hat trafiğinin yoğun olduğu turizm ağırlıklı havalimanlarındaki yolcu ve uçak trafiği ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayınının iç hatlarda 5 milyon 655 bin, dış hatlarda ise 5 milyon 666 bin olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, uçak trafiğinin ise iç hatlarda 47 bin 358, dış hatlarda 42 bin 319 olduğunu belirtti. Karaismailoğlu, “İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda iç hatlarda 2 milyon 378 bin, dış hatlarda 857 bin olmak üzere toplamda 3 milyon 235 bin yolcu seyahat etti. Antalya Havalimanı’nda yolcu sayısı iç hatlarda 2 milyon 144 bin, dış hatlarda 4 milyon 163 bin olmak üzere, toplam 6 milyon 308 bin olarak gerçekleşti. Muğla Dalaman Havalimanı’nda toplamda 817 bin 248, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda 744 bin 410, Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda 217 binden fazla yolcu seyahat etti” dedi.

YOLCU HAREKETLİLİĞİ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DA ARTACAK

Salgın öncesi dönemdeki yolcu ve uçak hareketliğini yakalamaya çok az kaldığına dikkati çeken Karaismailoğlu, covid döneminde ulaştırma sektörünü desteklediklerini anımsattı. Havayolu yatırımlarının da hız kesmediğini aktaran Karaismailoğlu, bu yılın ilk aylarında Tokat Havalimanı’nı ve Rize-Artvin Havalimanı’nı hizmete açtıklarını kaydetti. Yolcu hareketliliğinin önümüzdeki aylarda da artacağını kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve yatırımların buna göre planladığını sözlerine ekledi.

 
Seçimler zamanında yapılacak
 
'Çırpınırdın Karadeniz’ Şairine vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Hizmeti İhracatı destekleri açıklandı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sağlık hizmetinde ihracatı artırmayı hedefleyen ...
Çalıkuşu KOBİ üretim ivmesini değerlendirdi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) ev sahipliğinde, “Girişimci ...
İhracatta Erzurum’un ilk 5 sektörü açıklandı
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - TİM Mayıs ayı iller sektörel ihracat performanslarını ...
 
Erzurum kamu harcamalarında 20’inci sırada
ERZURUM gazetesi - ÖZEL- Erzurum’da bu yılın Nisan döneminde kişi başına ...
DAP BKİ’den bölge arıcılığına destek
Süer, ‘VANTB olarak hem üniversite hem de bal birlikleri ile beraber bir ...
Erzurum FİNTÜRK - 3 verileri açıklandı
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum Bankacılık sektörü performansı düzeyinde ...
 
Erzurum nakdi kredi kullanımında 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum 2022 Ocak – Mart döneminde kişi başına ...
Bakan Nebati enflasyonu değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, açıklanan enflasyon rakamlarının, ...
TÜFE açıklandı
Tüketici fiyat endeksi, Mayıs ayında yıllık yüzde 73,50, aylık yüzde 2,98 arttı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva