Kotanlı, “Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun özgür, nitelikli, pedagojik ve demokratik bir eğitim sistemi adına göstermiş olduğu duruşunu ve tavırlarını destekliyoruz” dedi.
//TEKSTİL PATRONLARINA HAYIR!..
Tekstil patronlarının "Bu sektörden 3 milyon insan ekmek yiyor. Stoklarımızda 2 milyar dolarlık kumaş var. Uygulama 2-3 yıl ertelensin. Serbest kıyafet uygulaması yüzünden okullar podyuma dönecek. Zengin fakir ayırımı ortaya çıkacak” yönündeki gerekçelerinin geçen eğitim döneminde de aynı şekilde ifade edildiğini söyleyen (DES) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, iki yıldır aynı ajitasyonla ve aynı taleplerle serbest kıyafet uygulamasını sekteye uğratan tekstil tekelinin oyununa gelmeyen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun verdiği kararı ilkeli ve istikrarlı bulduklarını belirtti. Kotanlı “Mavi önlük ve okul forması uygulaması son bulmalıdır. Tek tip öğrenci ve tek tip Öğretmen profili eğitim psikolojisiyle ve pedagojik anlayışla uyuşturulamaz. Tek tip kıyafet dayatmanın statükonun ve mürteciliğin bir tezahürüdür. Sayın Çubukçunun 28 yıl önce 12 Eylülün cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini değiştirmesini olumlu buluyoruz. Öğrenci ve öğretmenlerin serbest kıyafetlerle ve rengarenk giysilerle okullara gelerek, okullarımızı çiçek bahçesine çevirmesini istiyoruz. Eğitim ve bilim özgür ortamlarda ve özgür bireylerin kafalarında yeşerir” diye konuştu.
//SERBEST KIYAFET UYGULAMASINA DESTEK
Kotanlı, Tekstil patronları tarafından iddia edilen, serbest kıyafet uygulamasının, okula giden öğrenciler arasındaki zenginlik-fakirlik ayrımını ortaya çıkaracağı ve yoksul öğrencilerin özenmesini sağlayacağı ve bu yönüyle öğrencilerin duygusal, sosyal gelişimine zarar vereceği iddialarının gerçekçi olmadığını okul forma ve önlüklerinde de kalite ve fiyat farkının kolaylıkla fark edilebilir olduğunu belirtti.
Zülfikar Kotanlı, Tek tip kıyafet uygulamasının öğrenciler üzerinde monolitik bir kültürel kimlik kazandırdığını söyleyen ve tek tip kıyafet dayatmasının kural ve disiplin oluşturduğu yönünde iddiaları asılsız bulduğunu söyleyerek; “Serbest kıyafet uygulamasının kurum disiplinini tehdit edeceğini ilkel bulduğunu kaydederek, Disiplin ve düzeni kılık kıyafette, başörtüsünde aramak, okullarımızda kot pantolonu ve serbest kıyafeti tehlike olarak görmek, ortaçağ zihniyetidir. Tam aksine nitelikli, bilimsel, demokratik ve özgür eğitimi, muasır medeniyet düzeyini nasıl yakalayacağız ülkemizin merak etmesi gereken hususlar bunlar olmalıdır” dedi.