Yaklaşık 25-30 ton iyileştirilmiş patates elde eden Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma, ürettiği bu tohumluk patatesleri çiftçiye satarak patates üretiminde Erzurum’un söz sahibi kent olmasını hedefliyor. 2014 yılında üretip sattığı tohumluk patatesler bu yıl çiftçilerden tam not aldı. Her yıl piyasadaki talebe göre patates türleri belirlenerek Doku Kültürü Laboratuvarlarında hastalıklardan arınmış olarak ekimini yapan Enstitüde, Bu yıl da bu ekimin sonucunda üretilen tohumluk patateslerin hasadı yapıldı. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Bitkileri Bölümü Ziraat Doktoru Canan Kaya, hasadın hava şartlarından dolayı geç kaldığını ama verimin iyi olduğunu belirtti.
EN SAĞLIKLI PATATESLER
Patateslerin en sağlıklı bir şekilde laboratuvarlarda iyileştirildiğine dikkat çeken Kaya, “Biz patates ıslah çalışmaları kapsamında sertifikalı tohum üretim materyalleri yetiştiriyoruz. Türkiye’de üretimi yapılan serbest ticaret çeşitleri ve kendi çeşit alanlarımızdaki patatesleri Doku Kültürü Laboratuvarların da menfezdim kültürü(hastalıklardan arındırılmış) çıkarttığımız materyalleri üretiyoruz. Bu patatesler, bağışıklık kazanmış insanlar gibi hastalıklardan etkilenmiyor. Bu laboratuvarlardan çıkan patatesler tohumluk olarak topraktan çıkarıyoruz ve çiftçimize piyasa fiyatlarında satıyoruz.” dedi.
VERİM İYİ
Hava şartlarının patates verimini düşürdüğünü söyleyen Kaya, “Bu yıl ilkbaharın fazla yağışlı geçmesi ekimi geciktirdi. Daha sonrada sıcaklıkların fazla olması verimi etkiledi. Bölgemizde genel olarak yüzde 30 civarında verimde düşüklük yaşandı. Ancak bizim ürünlerimiz de bu kadar verim düşüklüğü yaşanması. Diğer yerlerdeki düşük verimi bizde beklerken bu kadar ürün elde edebilmemiz bizi mutlu etti. Ayrıca geçen yıl tohumluk olarak ürettiğimiz ve çiftçilere sattığımız patateslerde de verimi iyi.” diye konuştu.
‘ÇİFTÇİ İSTİYOR BİZ YAPIYORUZ’
Çiftçilerin istediği türlerin dokuları iyileştirilerek üretimi yapıldığını da söyleyen Kaya, “Çiftçilerimiz hangi patates türlerini istediklerini bize bildiriyorlar. Bizde bu tür patatesi hastalıklardan arındırarak üretimini gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz patateslerin bir kısmını kendimize ayırıyor, geri kalanı da çiftçimize uygun fiyatlara, minimum kar piyasası ile satıyoruz. Ortalama her yıl ürettiğimiz patates türü de ayrı olabiliyor.” şeklinde konuştu.