Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Türkiye genelinde yürütülen “İş Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Bilinçlendirme ve Vizyon Geliştirme” projesi raporlaştırıldı. TUSKON’un örgütlenmesi esas alınarak belirlenen Erzurum, Ağrı, Artvin, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis Erzincan, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Tunceli ve Van’dan oluşan 14 il, Doğu Anadolu Bölgesi kapsamında araştırmaya konu edilirken, bölge illerinin ekonomik durumları ayrı ayrı ele alındı.
YILDIZ RAPORUN İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
TUSKON tarafından hazırlanan Doğu Anadolu Bölgesi raporu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız, raporun, bölge illerinin ekonomik yapıları ile ilgili olarak yapılan en kapsamlı çalışma olduğunu dile getirdi. Hazırlanan rapora esas teşkil eden verilerin, gerçekleştirilen mülakatlar, çalıştay çalışmaları ve anket gibi yollar izlenerek temin edildiğini kaydeden Mustafa Yıldız, araştırma sürecinde sözü edilen illerde bulunan iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerine anket uygulandığını dile getirdi.
BÖLGESEL ÇALIŞTAY
Bölge merkezi kabul edilen Erzurum’da, bölgenin tüm illerinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri davet edildiğini ve çalıştay çalışması gerçekleştirildiğini hatırlatan DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, “Ayrıca araştırma ekibimiz, bölge hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak üzere bölgeyi temsil eden Erzurum, Erzincan, Kars ve Van illerinde faaliyet gösteren meslek kuruluşları ve önde gelen işadamı dernekleri yöneticileriyle mülakatlar gerçekleştirdi. Bu mülakatlardan elde edilen bilgiler söz konusu raporda kullanıldı” şeklinde konuştu.
AMAÇ DOĞU’YA YATIRIMCI ÇEKMEK
Araştırmanın ana hatlarıyla 2 önemli amacının olduğuna dikkati çeken Mustafa Yıldız, “Biri, bölgedeki is dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ve toplumla ilişkileri gibi konular incelenerek profillerinin çıkarılması ve bu bağlamda yapısal sorunlarının tespitidir. Araştırmanın diğer önemli amacı ise, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının bakış açısından bölgenin sorunlarının, yatırım ve gelişme imkanlarının tespitidir. Bölgenin sanayi, tarım, havancılık, altyapı, Kültür ve turizm gibi alanlardaki durumunun yanı sıra, bölgedeki potansiyel imkanlar araştırmaya konu edilmiştir” diye konuştu.