Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, meralarda hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi’ne sunmuş oldukları proje kapsamında 51 yerleşim birimine 480 adet sıvatın yapıldığını söyledi.
Hayvanların yaz ve kış dönemlerinde su ihtiyaçlarının karşılanması için yapmış oldukları çalışma ile ilgili makamında açıklamalarda bulunan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 130 yerleşim biriminden 51 bölgeye 480 sıvatın yapıldığını belirtti. Van’ın hayvancılık bölgesi olduğunu, özellikle küçükbaş hayvan varlığı konusunda Türkiye birincisi olduğunu belirten Altuner, “2 milyon 800 binin üzerinde hayvan varlığımız var. Küçükbaş hayvanlarımız özellikle meralar kullanılarak yapılıyor. Mera arazilerimiz 1 milyon 350 bin hektar civarında ve Türkiye’nin mera varlığının da yüzde 10’unu oluşturuyor. Tabi bu nedenle hayvanlarımız meralarda otladığı dönemlerde bazı ihtiyaçları oluyor. Bunlardan bir tanesi de merada otlandıkları zaman su ihtiyacının karşılanmasıdır. Meralarda her noktada su olmadığı için çiftçilerimiz, uzak noktalar arasında hayvanlarını hareket ettirerek, su kaynaklarına götürmektedirler. Bu ihtiyacın giderilmesine yönelik bizim sene başında yaptığımız bir projemiz vardı. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi’ne bir proje sunduk. DAP, tarım ve hayvancılık alanında yapılan projeleri destekliyor ve maliyetini karşılıyor. Projelerin hayat bulması için gerekli desteği sunuyor. Bizde DAP’ın sağladığı imkanlardan faydalanmak üzere sene içerisinde hayvancılığımızın ciddi ihtiyaç duyduğu sıvatları temin etmek üzere proje sunduk. Bu projemiz 130 tane yerleşim biriminde hayvancılığın ihtiyaç duyduğu sıvatların karşılanmasına yönelikti. DAP ise yıl içerisindeki imkanlarını bu hususta kullandırarak, 130 yerleşim biriminden 51 bölgenin ihtiyacı olan sıvatlara kaynak tahsis etti ve bu şekilde bunu kabul etti. 51 yerleşim yerinde 480 adet sıvatın yapımı için bize kaynak tahsis ederek, bu sıvatların yapımını üstlendi. Bu 480 adet sıvatın 300 tanesi sac, geriye kalan 180 tanesi ise beton sıvatan oluşuyor. DAP İdaresi, sıvatların yapımını üstlenirken, Büyükşehir Belediyesi de DAP İdaresi ile yapılan görüşmede de bu sıvatların araziye intikali ve nakli ile ilgili destekte bulundu. Sıvatlar imal edildikleri noktalardan alınıp arazilere taşınarak kuruldu. Şu anda köylerimizde, mahallelerimizde ve mera arazilerinde bunlar kurulmuş durumdalar” dedi.
“2016’DA DA SIVAT TALEPLERİMİZ OLACAK”
Geriye kalan sıvatların yapımı içinde 2016 yılında gerekli çalışmaları yapacaklarını da sözlerine ekleyen Fevzi Altuner, “51 yerleşim yerindeki 480 adet sıvat belki ihtiyacımızı karşılamıyor, devamını getirmemiz gerekiyor. DAP İdaresi ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde 2016 yılında da bu konuda ihtiyacımız olan sıvatların destekleneceğini söylüyorlar. 2016 yılında da taleplerimiz olacak. Geriye kalmış olan yerleşim yerindeki sıvat ihtiyacının karşılanmasına yönelik talebimiz devam edecek. Umut ediyoruz ki, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi bu hususta daha önce bize destek verdiği gibi geriye kalan sıvat ihtiyacının karşılanması için de desteğini sürdürecektir. Özellikle meralarda masrafı düşük girdisi son derece az bir şekilde hayvancılığın yapılmasına imkan sağladığı için ben DAP İdaresi Başkanlığı’na teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.