enilikçi projelerden biri olan ve Doğu Anadolu Bölgesinde uygulanan “Güneşle Toprağını Sula” projesinin tanıtım toplantısı Erzincan’da yapıldı. Toplantı, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Proje tanıtım toplantısına, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz ile ziraat mühendisleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen “Güneşle Toprağını Sula” proje koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Tohma bilgilendirme sunumu yaparak, proje hakkında bilgiler verdi.
KARADOĞAN: “35 PROJEMİZ DEVAM EDİYOR”
Daha sonra konuşan, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, AR-GE çalışmasının önemine atıfta bulunarak, bu çalışmaların insan hayatını olumlu yönde etkilediğini söyledi. Karadoğan, “Araştırma kuruluşu olarak ARGE çalışmaları yapıyoruz. Yaptığımız çalışma sonucu böyle bir proje geliştirdik. Gelişmiş ülkeler de ARGE’ye verdikleri önem sonucu toplumlarının refah seviyesini en az 3-4 kat artırıyorlar” dedi. ARGE’nin krizlerden etkilenmeyip aksine kriz zamanlarında daha çok getiri sağlayan bir faaliyet alanı olduğunu ifade eden Karadoğan, bu bilinçle 35 adet projenin yürütüldüğünü söyledi.
DEMİR: “HAYVANCILIKTA VERİMİ ARTIRACAK (HİS) DESTEK PROGRAMLARI BAŞLADI”
Bölge Kalkınma İdaresi olarak, çalışmaları hakkında bilgi veren, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, destek programlarının artarak devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar Erzincan İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan sulama projelerine 3,1 milyon lira destek sağlandığını ve bu kaynaktan 1,6 milyon TL’nin kullanıldığını ifade eden Demir, şunları söyledi:
“Bölgede hayvanların su ihtiyacını giderecek Hayvan İçme Suyu (HİS) göletlerinin yapılması gerekiyor. Hayvancılıkta verimliliği artıracak (HİS) projelerine destek programlarımızı başlatmış bulunuyoruz. Hali hazır da 22 proje mevcut.”
Demir, konuşmasının son bölümünde, “Tarımsal Altyapının Gelişmesi Projeleri” kapsamında, bölgenin var olan güneş enerji potansiyelinin bu tip pilot projelerle bölgede yaygınlaştırılabileceğine dikkat çekerek, “Daha önceki yıllarda bölgede terfiyle yapılan sulama şebekeleri vardı. Bu sulamayla, elektrik maliyetinin büyük bir kısmı sübvanse edilerek karşılanıyordu. Ancak, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra bunun ciddi bir problem olduğunu gördük. Şu anda bunun alternatifi olarak yenilebilir enerji sistemi, güneş enerjisinin mevut olan sulama şebekelerinde yaygınlaştırılmasını istiyoruz” dedi.
VALİ KAHRAMAN: “GÜNEŞ ENERJİSİ AZ MASRAFLA ÇOK ENERJİ DEMEK”
Tanıtım toplantısının son konuşmacısı olan, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu İl Müdürlüğü tarafından faaliyete geçirilen “Güneş Enerjisi ile Tarlanı Sula” projesiyle tarımda önemli bir enerji tasarrufunun sağlanacağını, az masrafla çok enerji elde edileceğini söyledi. Ayrıca, küresel ısınmadan dolayı kuraklık yaşandığını, bunun da enerji sıkıntısına yol açtığını ifade eden Kahraman, ülkede 50 milyar dolarlık enerji açığının kapatılması için damlama sulama sistemine geçilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
PROJENİN AMACI NE ve NASIL ÇALIŞIYOR?
Güneş ışığıyla elde edilen elektrik enerjisi depolanarak invertörler sayesinde gereksinim duyulan gerilimi yükseltiyor. Yükselen bu gerilimle sondaj kuyusunun pompası çalışabilir duruma gelirken, güneş enerjisinden başka hiçbir enerjiye bağlı olmayan bu sistem, tam olarak dijital yazılımlara sahip olduğu için internet veya android mobil telefonla dünyanın herhangi bir yerinden bağlanarak kontrol edilebiliyor. Çiftçi ise, sadece programa girerek sulama saatini ve arazinin istediği nem düzeyini evindeki oturduğu koltuktan yapabilme ve sulama dönemini unutması halinde sistem tam otomasyonlu olmasından dolayı arazinin sulanmasının konforunu yaşıyor. Sistemle, arazinin nem düzeyi, sulama durumu ile ilgili rapor ve istatistikleri ilgilisine mail olarak gönderiyor. Bunu uygulayan çiftçi zamandan ve yakıttan tasarruf ederek, çevreye olan zararı azaltıyor. Tamamen dijital ve sensörlerden oluşan bu sistem sayesinde üreticiler damla sulama suyu kullanımını optimum düzeye düşürebiliyor.
Bilgilendirme sunumu ve konuşmaların ardından Başkanımız Adnan Demir, Vali Süleyman Kahraman ve katılımcılar, örnek olarak kurulan güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemini incelediler.
Daha sonra, sistem otomatik olarak uzaktan çalıştırılarak tanıtım sonlandırıldı.