Valilik Toplantısı Salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Seddar Yavuz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, İlçe Kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum kuruluş müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Muş Valisi Seddar Yavuz, “DAP İdaresi Başkanlığı’nın imkânlarından ilimizde yeterince istifade edilmediği kanaatim üzerine bu toplantıyı yapmaya karar verdik. Hizmet üretme kapasitemizi ve kurumlar arası işbirliğini mutlak surette arttırmamız gerekiyor. İşte böylesine imkan sağlayan kurum ve kuruluşlarımızla işbirliğini artıracağız. Önemli olan bu şehrin vizyonuna, geleceğine bir katkı sunmaktır. Bu şehrin kaderine dair hepimizin elini taşın altına sokması gerekiyor. Günü kurtarmak bizim işimiz değil, siz bir şey yapsanız da yapmasanız da o kendini kurtarır. Ama yarına dair bu şehrin kaderini değiştirecek bir çalışmamız var mı? Bunlara bakmamız gerekiyor. Muş´ta acaba hangi teşvikler, destekler söz konusu olursa ekonomik gelişmeyi sağlayabiliriz, istihdamı artırabiliriz diye çalışıyoruz. Çok şükür Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kaynak problemini aşmış bulunuyoruz. Teşvik ve destek olarak çok iyi durumdayız ancak bütün bunları yaparken organizasyon becerimizi de artırmamız gerekiyor. Bizleri kırmayarak buraya gelen Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanımıza da tekrar teşekkür ediyorum. DAP İdaresi Başkanlığı’nın yatırım destekleri nelerdir? Hangi alanlarda projeler yapmalıyız? Çalışma usulleri nelerdir? Bunları siz değerli kurum kuruluş temsilcilerimizle paylaşmak istedik” dedi.
DEMİR: “DAP İDARESİ, BÖLGENİN KALKINMASINI HIZLANDIRMAK AMACIYLA KURULMUŞTUR”
Vali Yavuz´un konuşmasının ardından, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAP İdaresi’nin kuruluş ve amacını “İdaremiz, 2011 yılında KHK ile kurulmuş, müteakip yıl sonunda personel kadrosunun teşkil edilmesiyle hizmetlerine fiili olarak ancak 2013 yılında başlayabilmiştir. Kalkınma Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olarak faaliyet göstermekte olan DAP İdaresi; tüzel kişiliğe haiz ve özel bütçeli merkezi bir teşkilattır. DAP İdaresi’nin faaliyet merkezi Erzurum olup, görev alanını; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri oluşturmaktadır. Kuruluş amacı, DAP kapsamındaki projelerin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği Araştırma, Planlama, Programlama, Projelendirme, İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bölgenin kalkınmasını hızlandırmaktır” diye özetledi.
İdarenin çalışma esaslarını “İdaremiz, yatırımcı kuruluş olmayıp, uygulayıcı kuruluşlara sermaye transferi ile projelere finansman desteği sağlamaktadır” şeklinde özetleyen Başkan Demir, bugüne kadar, küçük ölçekli tarımsal sulama, sıvat imalatı ve dağıtımı, Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarları, Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi, Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri olan üniversitelerin Araştırma ve Uygulama Birimleri, Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi, DAP Bölgesinde Rekreasyon Alanlarının Geliştirilmesi, semt ve kent kütüphanelerinin kurulumu gibi program ve projeleri desteklediklerini ifade etti.
DEMİR, “MEYVECİLİKLE BİRLİKTE MANDA YOĞURDU PROJELERİNİ DESTEKLEYEBİLİRİZ”
Muş’ta, belli noktalarda ve birbirlerine bitişik havzalar oluşturulması halinde bağcılıkla ilgili projeyi destekleyebilecekleri müjdesini veren DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bunun yanı sıra, mandacılığın yapıldığı bir yerde ‘manda yoğurdu’yla ilgili bir projeyi destek kapsamına alabileceklerini dile getirdi. Demir, “Eskiden burada mandacılık çok yaygındı. Bir yöresel marka şeklinde manda yoğurdu veya kaymağıyla ilgili bir proje yapıp getirirseniz destekleyebiliriz. Bu sayede manda yoğurtçuluğunun önünü açmış oluruz. Muş’a her gelen manda yoğurdu yiyeceğim demeli. Bunu çevre illere de dağıtıyor olmamız lazım” şeklinde konuştu.
Muş’un hayvan varlığı bakımından da önemli bir noktada olduğuna vurgu yapan Demir, “Buranın hayvan varlığına baktığımız zaman 285 bin adet büyükbaş hayvan, 1 milyon civarında da küçükbaş hayvan potansiyeli mevcut. Hayvancılığın girdi maliyetinin yüzde 65’ini kaba yem oluşturuyor. Yemi çok ucuza mal edersek hayvancılığı yaygınlaştırabiliriz. Ayrıca, illerdeki Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne mobil, jeneratörlü veya güneş enerjisiyle çalışan kırkım makinaları vereceğiz. Bunu genel merkezle de görüşüp, bu yapağıyı nasıl değerlendirip, katma değerli bir ürün haline nasıl getirebiliriz düşüncesini onlarla paylaşacağız”
Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.