DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile TİGEM arasında “DAP Bölgesi Koyunculuğunun Geliştirilmesi Projesi” kapsamında iş birliği protokolü imzalandı
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ve TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden’in imzaladığı protokol ile DAP Bölgesi’nin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde üretkenlik, verimlilik ve katma değerini artırmak amaçlanıyor. TİGEM Kâzımkarabekir Tarım İşletmesinde “DAP Bölgesi Koyunculuğunun Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Bölgede hakim morkaraman ve akkaraman küçükbaş hayvan ırkının ıslahı ve bölge çiftçisinin damızlık koç ve koyun ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
DAP GİZİBİLİTE RAPORU ONAYLANDI
DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “TİGEM Kazım Karabekir Tarım İşletmesinin Uygunluğunun Araştırılmasına İlişkin Fizibilite Raporu” doğrultusunda işletmenin yeniden yapılandırılması amacıyla yatırım programı kapsamına alınması için TİGEM tarafından Kalkınma Bakanlığına yapılan başvuru, uygun görülerek 2014 yılı yatırım programına alındı.
Proje kapsamında; 5 bin 250 küçükbaş başlangıç elit sürü oluşturulması, Küçükbaş hayvan işletmesi için Kırkkomlar ve Karakayalar mevkiindeki hayvan barınakları ve tesislerin bakım onarımı ve eksik tesislerinin yapımı, 25 km’lik su isale hattının yapımı, işleri için DAP Bölge Kalkınma İdaresinin yatırım ödeneğinden 2014 yılında 5 milyon TL ve 2015 yılında 4 milyon TL olmak üzere toplam 9 milyon TL sermaye transferi yapılacak.
2015-2025 HEDEFİ
Proje ile işletmede mevcut 2 bin 750 baş morkaraman ırkı damızlık koyun sayısının, 2014 yılı sonunda 5 bin 250 ana kapasiteye çıkarılması, 2017 yılında ise damızlık ana kapasitesinin 10 bin başa çıkarılması ve sabitlenmesi hedefleniyor. Yapılan protokol kapsamında 2015-2025 yıllarını kapsayan 11 yılda 47 bin 97 baş damızlık koç ve 20 bin 304 baş damızlık koyunun TİGEM tarafından bölge yetiştiricilerine dağıtılması planlanıyor.
62 MİLYONLUK KATMA DEĞER
Proje süresince işletmede üretilerek bölge üreticilerine satışa sunulacak damızlık koyun ve özellikle damızlık koçların kullanılmasıyla Bölgedeki sürülerde genetik olarak önemli düzeyde ilerleme olması bekleniyor. Mevcut beslenme ve bakım koşullarında dahi ıslah edilmiş kuzularda en az 2 kg karkas ağırlığında artış olacağı varsayımı ile proje süresince bölgede sağlanacak yaklaşık katma değer 62 Milyon TL olarak tahmin ediliyor Ayrıca işletme faaliyetleriyle birlikte proje süresince toplam 87 Milyon TL net katma değer üretileceği hesaplanıyor.