ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: E.Erokspor: 1 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: E.Erokspor: 1 - Adanaspor: 0
Kutlu: ‘Fazla transfer düşünmüyoruz’
Kutlu: ‘Fazla transfer düşünmüyoruz’
Uzgur: ‘Beklemediğimiz bir yenilgi aldık'
Uzgur: ‘Beklemediğimiz bir yenilgi aldık'
Erzurumspor 4 haftalık suskunluğunu bozdu: 2 - 0
Erzurumspor 4 haftalık suskunluğunu bozdu: 2 - 0
Erzurum MEM raporu açıklandı
Erzurum MEM raporu açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
10 Ağustos 2015 Pazartesi - 17:31

DAP’ta Havza yaklaşımı

DAP İdaresi ile Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülecek ve Eleşkirt ilçesinde belirlenen iki farklı havzada uygulanması öngörülen “Kırsal Kalkınma Stratejileri ve Projeleri Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

DAP’ta Havza yaklaşımı

DAP İdaresi ile Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülecek ve Eleşkirt ilçesinde belirlenen iki farklı havzada uygulanması öngörülen “Kırsal Kalkınma Stratejileri ve Projeleri Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

KATILIMCILAR

Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Vali Yardımcısı Rasim Belge, İl Genel Sekreteri Cesim Gökçe, Eleşkirt İlçe Kaymakamı Tuncay Topsakaloğlu, Sağlık Müdürü Dr. Fikriye Tekin, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Vefa Çelik, Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İhsan Erçel, TKDK İl Koordinatörü Ali Haydar Yiğit, STK temsilcileri, muhtarlar ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Eleşkirt ova köyleri olan Çiftepınar, Düzyayla, Yelkesen, Alkuşak, Kanatgeren, Değirmenoğlu köyleri ile Kösedağ eteklerinde yer alan Çatkösedağ, Kayayolu, Gözaydın ve Ramazan köylerini içine alan iki farklı havzaya yönelik “Kırsal Kalkınma Stratejileri ve Projeleri Değerlendirme Toplantısı”nın açılış konuşmasını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran yaptı.

DEMİRKIRAN’IN SUNUMU

Havza bazlı Kırsal Kalkınma Projesi’nin, bölgede ilk olarak Ağrı’da yapıldığını dile getiren Demirkıran, projenin başarıyla sonuçlanması için mülki amirinden, muhtar ve köylüsüne kadar herkesin bu projeye sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Demirkıran, şunları söyledi:“Bu projenin ilimize, köylerimize faydalı olacağı kanaatim sonsuzdur. Toplantının hem ilimize hem köylerimize, hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Başta DAP İdaresi Başkanı Sayın Adnan Demir Beyefendi’ye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Daha sonra söz alan, Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) Başkanı Rahmi Demir, proje kapsamında üç havzada toplam 21 köyün incelendiğini ve öne çıkan Eleşkirt’e bağlı köyler için taslak bir program hazırlandığını söyledi. Demir, şöyle devam etti:

“Bugün, bulduğumuz verileri sizlere aktaracağız. Önerdiğimiz projeleri burada tartışma olanağı bulacağız. Ve projeyi gelecekte nasıl uygulayabiliriz, hangi koordinasyonları oluşturabiliriz konusunda da bir tartışma yapacağız. Bu çalışma fırsatını sağlayan başta DAP Bölge Kalkınma İdaresine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğüne, İbrahim Çeçen Üniversitesine ve Eleşkirt Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne, Sivil Tolum Örgütlerine, muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.”

BAŞKAN DEMİR: “DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ BU İŞİN OLMAZSA OLMAZIDIR”

Toplantıda konuşan, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, yapılan bu çalışmanın, projenin sürdürülebilirliği açısından kurumlar arasında bir entegrasyona ihtiyacı olduğuna işaret etti ve yerelin bunu sahiplenmesi gerektiğini söyledi.

DEMİR’UN VURGULARI

“Özellikle köylülerimizin geleneksel yöntemlerle yaptığı bazı faaliyetler var. Biz bu faaliyetleri mümkün olduğu kadar, ilmin beraberinde getirmiş olduğu bazı yeni buluşların, tekniklerin süreç içinde yapılacak eğitimlerle köylülerimize aktarılmasını arzu ediyoruz. Tabii bu çalışmaları yaparken dayanışma kültürü bu işin olmazsa olmazıdır.” diyen Başkan Demir, şöyle devam etti:

“Kırsal Kalkınmanın altyapı çalışmalarını sadece DAP İdaresi yapmıyor. Tarım İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun da vermiş olduğu destekler var. Kırsal Kalkınma Programı kapsamında verilen destekleri, entegre bir yaklaşımla ve öncelikleri belirleyerek, gönüllülük esasıyla yapılması önem arz ediyor. Kırsal Kalkınma Projesini yaparken bir yürütme kurulu oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yürütme kurulunda, kurumlar arasındaki koordinasyonları sağlama noktasında bizim bir görevimiz olacak. Hangi köyde ne tür proje, kimin tarafından yapılacağı ve bütçesinin ne olduğu konusu, bunu yaparken de hangi kurumlarla işbirliği içerisinde olunacağı, bunu yıllara göre planlayacağız. Bu bir zaman istiyor. Sabır istiyor. Onun için bunu hemen bir netice alınacağı beklenti içerisinde olmanızı istemiyoruz. Kamu kurumlarının kendi bütçelerinden bu proje kapsamında vereceği bütçeleri sınırlı olabilir. Biz mümkün olduğu kadar bu açıkta kalan kısımları önümüzdeki yıl bütçeye koyacağımız parayla açıkları kapatmayı amaçlıyoruz. Kırsal kalkınmanın sadece ekonomik kısmını düşünmeyeceğiz. Bunun sosyal yönü de var. Eğitim altyapısında bir eksiklik varsa, sağlık noktasında eksiklik varsa bunu bütün paydaşlarla birlikte halletme yoluna gideceğiz. Bu Kırsal Kalkınma Projesi’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi bakımından en geride il olması nedeniyle DAP Bölgesinde ilk defa Ağrı’da yapıyoruz. Başarıdan başka bir şansımızın olmadığını bilerek, bölgedeki diğer havzalarda da bunu yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.”

DAP DESTEĞİ

DAP İdaresi olarak, Ağrı’ya, 2012 yılından bu yana desteklerinin devam ettiğini, 19 bin metresi kapalı olmak üzere 25 bin dönüm araziyi sulamaya kavuşturduklarını dile getiren Başkan Demir, 2015 yılında, Çiftepınar ve Sarıbuğday köylerinin projelerinin ihale aşamasında olduğunu vurguladı. Başkan Demir, “Biz bu çalışmaları yaparken toplam 7 milyon civarında kaynak sağladık sadece 4-5 projeye. Bunu zaman içerisinde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

AĞRI AÇILIMI

Başkan Demir, şunları söyledi:“Bu sene Ağrı iline 4 tane Hayvan İçme Suyu Gölet Projesi için toplam 814 bin lira kaynak sağladık. Yine hayvanların temiz bir kapta su içmeleri için, Ağrı İl Özel İdaresine 180 adet sac sıvat, 100 tane de beton sıvat verdik. Önümüzdeki yıl bu miktar daha artacak. Diğer bir konu da, Bölgedeki çiftçilerin mesleki becerilerini artırmak için, İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin Eleşkirt’teki Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu’nun Uygulama Çiftliği’nin eksikliklerinin giderilmesi ve hayvan alımı için toplam 900 bin lira destek verdik. Orası, inşallah bu sene devreye girecek. Bu sistem oturduğu zaman, yine buraya “Çiftçi Eğitim Merkezi” de kurmak istiyoruz. Burada, özellikle kışın uzak köylerden gelecek olan çiftçilerimize, masrafları İdaremiz tarafından karşılanmak üzere, 2-3 günlük konaklamalı eğitim vermeyi hedefliyoruz”

GÜLÇUBUK’UN SUNUMU

Konuşmaların ardından, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk’un “Alan Bulguları Sunumu” yer aldı. “Dünyada 2000 yılından bu yana artık il düzeyi kırsal kalkınma projeleri tartışılmıyor” diyen Gülçubuk, şunları kaydetti:

“Çünkü buralarda yüzlerce köy var, her köyün, her havzanın öncelikleri ve ihtiyaçları farklı, potansiyelleri farklı. Bunların mutlaka benzeşen alt havzaları ölçeğinde bir araya getirip daha küçük ölçekli, fakat sorunları ve kaynakları benzeşen havza düzeyinde kırsal kalkınma çalışmaları çok daha fazla ön plana çıkıyor. İşte bu açıdan, bugün burada toplandığımız alt havza düzeyinde kırsal kalkınma projelerinin belirlenmesinde de küçük ölçekli çalışmalara geçme nedeni o. Yani birbirini tanıyan, sorunları benzeşen, kaynaklarını ortak kullanabilecek alanlarda bu tür projelerin yapılmasında dünyada daha fazla kabul görmeye başladı. Tabii buradaki çıktıların yayılması, pilot olarak görülmesi, dersler edinilmesi bunlar da bu tür kırsal kalkınma çalışmalarının ana amaçlarından birisi olarak görülüyor. Bizlerde bu çalışmayı yaparken DAP İdaresinin, arkasından Tarım İl Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle sorunları birbiriyle benzeşen entegre bir proje ortaya çıkardık. İyi bir yönetişimle, kaynakları yani kurumları nasıl etkin kullanabilirsek, kırsal kalkınma çalışmalarında verimli bir sonuca erişebiliriz”

Soru-cevap bölümünün ardından toplantı son buldu.

 
Tarihi Kale için Tarihi atılım
 
Tekman'da terör operasyonu: 11 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Erzurum'un dış ticaret en'leri
M.AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2015 yılının ilk yarı dış ticaret verilerini ...
DHMİ Erzurum verileri açıklandı
M.AKDAĞ-DHMİ Temmuz ayı sonu verilerini açıkladı. İl havalimanından gerçekleştirilen ...
Hem öğrenci hem işveren kazanacak
M.COŞKUN-İŞKUR'un işbaşı eğitim programıyla öğrencilere aylık Bin TL gelir ...
 
Ford Trucks Servis Günleri Erzurum’da
Ford Trucks tarafından bu yıl 14 ilde düzenlenen servis etkinliklerinin ...
Aksakal taşeron işçilere seslendi
Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, taşeron işçilere ...
Doğu’da bal üretiminde rekor artış
Ardahan’da bu sezon bal üretiminde rekor kırıldı. 46 bin arılı kovandan 800 ton bal alındı.
 
Kuyumcular ‘Altın Dönem’de
M.COŞKUN-Ramazan ayının bitmesiyle açılan düğün sezonu kuyumcuların yüzünü ...
14 ilçede artış
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı 2015 Haziran dönemi faal ...
DAP’ta markalaşma trendi
DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile TÜBİTAK alt kuruluşu olan Türkiye Sanayi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva