BÜLENT MAVZER
IĞDIR (İHA) - Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği (DAİB) verdiği iftar yemeği ile başarılı Iğdırlı ihracatçıları plaketle ödüllendirdi.
Özel bir düğün salonunda yapılan programa; Iğdır Valisi Ahmet Pek, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, DAİB Başkan Yardımcısı Sabih Kayhan, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, kurum amirleri, işadamları ile ihracatçılar katıldı. Programda gazetecilerin sorularını cevaplayan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, 17 ilin bağlı olduğu bir mesleki kuruluş olarak faaliyet gösterdiklerini belirtti. Türkiye’nin ihracat anlamında yüzde 13 artış göstermesine rağmen Doğu Anadolu Bölgesi’ni bu anlamda yüzde 25 artış göstermiş olduğunu kaydeden Şengel, “Ülkemizdeki ihracat, bilindiği gibi Avrupa’daki sıkıntılardan yüzde 13’lerde olmuştur. Bölgemiz ise İran’a rağmen, İran’daki sıkıntılarımıza rağmen bazı illerimizde yüzde 33’lere kadar artış sağlamıştır. Tabi ki bu artışlar bizi mutlu ediyor. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Yani Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği istenilen konumda değil. Niye diyeceksiniz? Çünkü 17 ili kapsıyoruz. Bu da ülkemizin 5’de1 toprak bütünlüğü demektir. Demek ki 5’de 1 oranında ihracat yapacaksın. Yani ülkemizin yaptığı 150 milyon dolarlık ihracatın 5’de birini yapacaksın anlamına geliyor. Lakin bölgemizin coğrafik koşulların ve tabiat koşullarından sanayilerin az oluşu bu istenilen seviyeye gelmesinin önünde engel. Ama 2023 yılında 10 milyar doları tutturmak hedefindeyiz. Bu sözü biz bakanımıza ve ilgili birimlere verdik. Onlarda planlarını buna göre yaptı. Bunun içinde çok çalışacağız” dedi.
“IĞDIR İLE BİRLİKTE 4 İLDE MESLEKİ OKUL YAPACAĞIZ”
Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği olarak Iğdır’da, Doğubayazıt, Yüksekova ve Muş’ta okul yaptıracakların söyleyen Şengül, “Bu okullar dış ticarete yönelik mesleki okullar olacaktır. İçi tamamen donanımlı, okullarımızda okuyan öğrencilerimiz gümrük kapılarına götürüp yetiştireceğiz. Çünkü bu bölgede gümrük işlerini bilen elemanlara çok ihtiyacımız var. Bu okullarda yetiştirilen gençlerimiz firmalarımızdaki ara elaman bulma sıkıntısını gidermiş olacaklar” şeklinde konuştu.
“BU BÖLGEDE İHRACAT YAPMAK KOLAY DEĞİL”
Bu bölgede ihracat yapmanın çok zor ve riskli olduğunu savunan Şengel, “Bizim burada ihracat yapan firmalarımız riski alarak sigorta görevi görüyorlar. Buradaki firmalarımız ikili ilişkilerini geliştirerek, büyük firmaların alamadığı riske girerek ihracat yapıyorlar. Bu da bir nevi sigorta görevi yapmaktır. Bu yükü ne kadar büyük olursa olsun hiçbir ticaretçinin kaldırmayacağı bir yüktür. Bu nedenle bu firmalar bizlerin ve bürokrasinin gereken desteği vermesi gerekmektedir. Bu bölgede Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği teşviklerden parmakla sayılacak kadar firma yararlanmaktadır. Halbuki bütün firmalarımız bu teşvikten faydalanabilir. Ya biz bu teşvikleri anlatamıyoruz ya da onlar katılım yok o eksiklik onlardadır. Bu eksiklerimiz gidermemiz lazım” diye konuştu.
“DOĞU ANADOLU BÖLGESİ GÜN GELECEK TÜRKİYE’YE BAKACAK”
“İhracatın artması demek, istihdam demektir” diyen DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, “Bölgemizde istihdam olması durumunda bütün sorunlar çözülecektir. Bir ailenin ekonomik durumunun iyi olması çevresindeki herkese yansıyacaktır. Yani ekonomisi iyi olan toplum, huzurlu bir toplum olacaktır. Yani iyi niyet çerçevesinde, bütünlük çerçevesinde bir arada oturup sorunlarımızı çözmeliyiz. Kurum müdürlerimizle bir masaya oturup sorunlarımızı çözeceğiz. Tıkandığımız noktada Ankara’ya gideceğiz sorunları bir şekilde çözeceğiz. Bölgemizin önü çok açık, ben bölgemi çok seviyorum. Doğu Anadolu Bölgesi gün gelecek Türkiye’ye bakacak. Yani yeraltı kaynaklarımız olsun, zenginliklerimiz olsun, arazimiz olsun, gün gelecek bu bunu sağlayacaktır. Ve çokta kısa bir sürede olacaktır. Biz 2023 olan hedeflerimizi bu çözüm süreci ile birlikte 2018’e bile çekebileceğiz. İnşallah bir aksilik olmasa, çözüm süreci ile birlikte 2023 yılındaki 10 milyon dolarlık ihracat hedefimiz 2018’de de yakalayabileceğiz” dedi.