ERZURUM (İHA) - Sosyal iletişim ağları diye adlandırılan Facebook ve Twitter’in Erzurum’daki kullanımına dönük yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar ortaya çıktı. DABKON (Doğu Anadolu Basın Konseyi) AR-GE birimince gerçekleştirilen araştırmaya göre bu iki sosyal ağın kullanımında son bir yıl içinde önemli değişiklikler yaşandı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan DABKON Genel Sekreteri Mahmut Akdağ, “Toplumu ilgilendiren buna benzer geniş çaplı araştırmaları sürekli yapacaklarının altını çizerek, sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
FACEBOOK’A İLGİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL!
Daha önce ezici bir biçimde Facebook kullanımı önde iken, son bir yıl’da Twitter küçümsenmeyecek oranda kullanıcı kazanarak Facebook’ la yarışır hale geldi. Yüz yüze yapılan görüşmelere göre, kullanıcıların önemli bir kısmı Facebook’u tercih ettiğini, ancak eskisi gibi sürekli bilgisayar başında oturmadıklarını, çoğu zaman Face sayfalarını dahi açmadıklarını söylediler.
TWİTTER DAHA GÜVENLİ
Twitter kullanıcıları ise, burayı tercihte ayrıntıya boğulmayan iletişim yapısının önemli olduğunu, ayrıca sınırlı mesaj gönderimi sayesinde, yorucu ve zaman alıcı olmadığının altını çizerek, Facebook’la ilgili ortaya çıkan sakıncalı sonuçların da kendilerini etkilediğini, resim ve video paylaşımını eskisi gibi yapmadıklarını ifade ettiler.
GENÇLER FACEBOOK, OKUMUŞLAR TWİTTER
Bu iki sosyal iletişim ağı kullanımında yaş gruplarının da önemli olduğu bu araştırmanın önemli sonuçlarından birisi oldu. Buna göre, daha genç kesim Facebook’u tercih ederken, yaş ilerledikçe kullanıcıların Twitter’e yöneldiğini ortaya koydu.
DABKON’un araştırmasına göre, Twitter kullanıcılarının eğitim düzeyi ortalaması yüksek olanlarda Facebook’u geride bıraktığını, sadece bu kesimde Facebook’un geride kaldığı da ortaya çıkmış oldu. Gazetecilerin de Facebook’tan ziyade Twitter’i tercih etmeleri yapılan araştırmanın önemli sonuçlarından birisi oldu. Erzurum’da görev yapan gazetecilerin yüzde 35’ı Twitter, yüzde 25’i Facebook yüzde 40’ı ise her iki sosyal iletişim ağını birlikte kullandıklarını söylediler.
ERZURUM RETWEETÇİ ÇIKTI
Erzurum’da her iki ağı kullananların ortak bir başka yönü ise, orijinal mesaj yazmaktan ziyade yazılanları beğenmek veya reetwetlemek olduğu. Mesaj yazanlar ise çoğunlukla daha önce söylenmiş ve aforizma haline gelmiş sözleri yazmaktan hoşlandıklarını söylediler.