ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>TÜRKİYE
27 Nisan 2016 Çarşamba - 02:43

Cumhurbaşkanı’ndan tarihi vurgu

İnsanlığın karşı karşıya bulunduğu terör tehdidinin herkese yönelik olduğunu ve hiçbir medeniyetin bu tehdidin dışında olmadığını sözlerine ekleyen Erdoğan, “Ölenin de öldürenin de ‘Allahu ekber’ dediği bir anlayış olabilir mi? Bunun bizim dinimizle alakası yoktur”dedi

Cumhurbaşkanı’ndan tarihi vurgu

BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İttifakın sağladığı başarıya rağmen şu gerçeği de hep birlikte kabul etmek durumundayız. Uluslararası toplum olarak ittifakın kuruluş amacını teşkil eden hedeflere ulaşmaktan halen çok uzağız. Bizi, Medeniyetler İttifakı'nı kurmaya iten kemikleşmiş ön yargıları, insanları inançları, kökenleri ve kültürleri temelinde ayrıştıran anlayışı maalesef hâlâ aşamadık. Radikal akımlarla ve bu akımların beslediği terörle mücadelede bizlerden beklenen ortak ve kararlı mücadeleyi yeteri kadar sergileyemedik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu’na katıldı.

Bakü Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen forum, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, foruma katılan konuk devlet ve hükûmet başkanlarını forum alanı girişinde karşılaması ve katılımcıların aile fotoğrafı çektirmesinin ardından gerçekleşen açılış oturumu ile başladı.

“KÜRESEL FORUMLAR, İTTİFAKIMIZIN FARKLI COĞRAFYALARDA KÖK SALMASINA VESİLE OLUYOR”

Açılış oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin İspanya ile birlikte öncülüğünü yaptığı Medeniyetler İttifakı girişiminin 7. Küresel Forumu’nda bulunmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Küresel forumlar, ittifakımızın farklı coğrafyalarda kök salmasına, o coğrafyanın zenginliğiyle bezenerek güçlenmesine vesile oluyor. Bugün de, ittifakı destekleyen liderler olarak, tarih boyunca kadim medeniyetlerin, farklı kültürlerin barış ve uyum içinde bir arada yaşadığı Azerbaycan’da buluşmuş bulunuyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Aliyev’in girişimiyle, 2016 yılının, Azerbaycan’da “Çok Kültürlülük Yılı” olarak kutlandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın bu anlamlı yılı, Medeniyetler İttifakı’nın 7. küresel buluşmasına ev sahipliği yaparak taçlandırdığını söyledi.

Medeniyetler İttifakı girişiminin temellerini, 11 yıl önce, dönemin İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte attıklarına ve girişimin geniş bir coğrafyada destek bularak büyüyüp güçlenerek bugün 140’ı aşkın ülkenin destek verdiği bir kimliğe büründüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, grubun Birleşmiş Milletler çatısı altında kurumun en önemli girişimlerinden biri haline geldiğini belirtti ve “Hoşgörü, karşılıklı anlayış ve diyalog zemininde buluşma hedefimize destek veren tüm dost ülkelere, huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

“İTTİFAKIN KURULUŞ AMACINI TEŞKİL EDEN HEDEFLERE ULAŞMAKTAN HALEN ÇOK UZAĞIZ”

“İttifakın sağladığı başarıya rağmen şu gerçeği de hep birlikte kabul etmek durumundayız. Uluslararası toplum olarak ittifakın kuruluş amacını teşkil eden hedeflere ulaşmaktan halen çok uzağız. Bizi, Medeniyetler İttifakı'nı kurmaya iten kemikleşmiş ön yargıları, insanları inançları, kökenleri ve kültürleri temelinde ayrıştıran anlayışı maalesef hâlâ aşamadık. Radikal akımlarla ve bu akımların beslediği terörle mücadelede bizlerden beklenen ortak ve kararlı mücadeleyi yeteri kadar sergileyemedik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de, Irak’ta, Nijerya’da, Fransa’da, Pakistan’da, Türkiye’de, Belçika’da, İspanya’da patlayan bombalar karşısında yaşadığımız acıyı, ortak bir duruşa, söyleme ve eyleme dönüştüremediğimizi belirterek, “Şiddet ortamını doğuran siyasi çatışmalara, haksızlıklara ve eşitsizliklere çare bulamadık. Şiddeti doğuran nedenlerle mücadelede en etkili silahlardan birinin farklılıklarımızın ötesine geçip, karşılıklı anlayış ve diyaloğu geliştirmek olduğunu tüm dünyaya kabul ettiremedik. Kutuplaşma yerine uzlaşma kültürünü ikame etmemiz gerektiği konusunda ortak bir anlayış oluşturamadık. Kültürel, etnik ve dini farklılıkların birer tehdit değil, zenginlik olarak görüldüğü, hoşgörünün ve uyumun her yerde, her alanda öne çıktığı toplumsal anlayışı yaygınlaştıramadık” dedi.

“BU TEHLİKELİ GİDİŞATA BİR SON VERMEK MECBURİYETİNDEYİZ”

21’inci yüzyılın sorumlu liderleri olarak, bu tehlikeli gidişata bir son vermek mecburiyetinde olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlığın; din ve kültür temelli kutuplaşmaların, gerilimlerin vicdanlarda açtığı yaraları artık taşıyamaz hale geldiğini ifade ederek, “Bugün 60 milyon insanın, ülkelerindeki çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldıkları bir dünyada yaşıyoruz. Büyük kısmını çocukların ve kadınların oluşturduğu bu masum insanların bir bölümünün çıktıkları umut yolculuğu, denizlerin karanlık sularında daha büyük acılarla sonuçlanıyor. Ulaşmak istedikleri yere varabilenler ise, misafir edildikleri toplumlarda şüpheyle karşılanmanın ve ötekileştirilmenin sıkıntılarını yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

“İSLAM ADINA EYLEM YAPTIĞINI İDDİA EDEN ÖRGÜTLER, EN BÜYÜK KATLİAMLARI MÜSLÜMANLARA YAPIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dramların çıkış noktası olan coğrafyalara bakıldığında ise çelişkilerle dolu bir fotoğrafla karşılaşıldığını dile getirdi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “İslam adına eylem yaptığını iddia eden örgütler, en büyük katliamları Müslümanlara yapıyor, en büyük zararı onlara veriyor. Açık ve net söylüyorum; bu terör şebekeleri eliyle, binlerce yıllık medeniyet birikimi yok ediliyor, kadim şehirler harabeye çevriliyor. Bu örgütlerin sebep oldukları algı yüzünden, özellikle Batı ülkelerinde yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin hızla yayıldığını görüyoruz. Kimi art niyetli çevrelerin, fırsattan istifadeyle ayrıştırmayı, sevgi yerine nefret tohumları ekmeyi, ötekileştirmeyi kendine görev addettiklerine şahit oluyoruz. Bu şekilde, farklı medeniyetlere, farklı inançlara, farklı kültürlere sahip insanlar arasındaki uçurumun derinleşmesi, daha büyük felaketlerin habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Oysaki biz hep şunu söylerdik ve hep şu söyledik: Terörün, teröristlerin, terör örgütlerinin dini, kökeni, bölgesi ve kültürü yoktur. Masum insanların hayatına kastetmeyi hiçbir inanç, hiçbir din, hiçbir kültür, hiçbir vicdan tasvip etmez. Özellikle de İslam, kelime itibariyle manası ‘barış’ olan bir dindir. Manası ‘barış’ olan bir din, teröre müsaade eder mi? Bizim dinimizde terörün asla yeri yoktur ve İslam adına ortaya çıkan bu örgütler ki başta DAEŞ; bunların İslam’la yakından uzaktan alakası yoktur. Çünkü terör, diğer tüm vasıflarının ötesinde, bizatihi insanın kendisine düşmandır.”

İnsanlığın karşı karşıya bulunduğu terör tehdidinin herkese yönelik olduğunu ve hiçbir medeniyetin bu tehdidin dışında olmadığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ölenin de öldürenin de ‘Allahu ekber’ dediği bir anlayış olabilir mi? Bunun bizim dinimizle alakası yoktur” ifadelerini kullandı.

“TERÖRE KARŞI KÜRESEL İTTİFAKI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”

Terör örgütlerinin, ‘Medeniyetler İttifakı’ projesiyle kurmaya çalıştıkları ortak idealin en büyük hasmı olduğuna ve bu tehdidin ancak ortak mücadeleyle aşılabileceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aksi yöndeki her tutum, her beyan teröre, terör örgütlerine destek anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.

Mezhepçilik, ırkçılık ve terör olmak üzere, üç tehdit ile karşı karşıya olunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer bu mezhepçiliğe karşı ortak mücadeleyi veremezsek barışı temin edemeyiz. Irkçılığa karşı bu ortak mücadeleyi veremezsek terörle mücadele edemeyiz. Biz şu ırktan, bu ırktan diye insanlara bakamayız. Şu siyahtır, bu beyaz ırktandır diye insanları birbirinden ayıramayız. Biz, karşımızdaki tüm ırkların mensuplarına insan olarak bakmak ve insan olarak hepsini sevmek zorundayız. İşte dünyada barışın temelini bu oluşturmaktadır. Ve üçüncüsü terör… Teröre karşı küresel ittifakı sağlamak zorundayız. Eğer küresel ittifakı teröre karşı sağlayamazsak, burada da barışı temiz edemeyiz” açıklamalarında bulundu.

“SURİYE’DE DEVLET TERÖRÜ ESMEKTEDİR”

Türkiye’nin 35 yıldır terörle mücadele ettiğini ve 40 bini aşkın insanını terör saldırılarında kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de terörle başlayan sürecin bir iç savaşa dönüştüğünü ve bu savaşta 500 bini aşkın kişinin öldüğüne işaret etti ve şunları söyledi: “Orada artık bireysel bir terör yok. Suriye’de devlet terörü esmektedir ve orada bir terörist iş başındadır. Ve insanlarını artık varil bombalarıyla öldüren, toplarla, tanklarla öldüren bir terörist vardır. Ama bunlara karşı acaba kırmızı halılar serenler, kırmızı halılarla bunları karşılayanlar sorumlu değil mi? Eğer teröre karşı bu mücadeleyi vereceksek samimi olmak zorundayız. Onlara silah yardımında bulunanlar sorumlu değil mi? Onlara parasal yardımlarda bulunanlar sorumlu değil mi? İşte bizler Medeniyetler İttifakını kurarken Türkiye olarak biz bu anlayışla bu işin içerisinde bulunduk. Çünkü biz o yavruların denizlerde ölerek sahile vurmalarını görmek istemiyoruz. Bizim en çok üzüldüğümüz, kahrolduğumuz an budur. Aylan bebeğin kumsala vurduğu zaman insanlık ‘ne yapıyoruz’ demeye başladı.”

“MÜLTECİLER İÇİN YAPILAN HARCAMA 10 MİLYAR DOLARI AŞTI”

Konuşmasının devamında, “6 yıldır Suriye’de bu insanlar ölüyor; Aylan bebeğin o kumsala vurduğu ana kadar neredeydiniz?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sadece Ege ve Akdeniz’de denizden toplayarak boğulmaktan kurtardığı insan sayısının 100 bine ulaştığını, barındırdığı Suriye ve Irak’tan gelen 3 milyon mülteci için, STK ve belediyelerin yaptığı harcamalar hariç, devletin yaptığı faturalı harcamanın 10 milyar doları aştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hâlâ da biz kapılarımızı bazı Batılı ülkeler gibi kapamıyoruz, onu söyleyeyim. O bombalardan kaçıp gelenlere yine açmaya devam edeceğiz, onu da söylüyorum. Çünkü biz o insanları ölüme terk edemeyiz” açıklamasında bulundu.

Her türlü teröre karşı mücadelenin, ancak akıllara, kalplere, vicdanlara hitap ederek kazanılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hoşgörüsüzlüğü, ayrımcılığı, yabancı düşmanlığını aşabildiğimiz, farklı olana korkuyu yenebildiğimiz gün bu mücadeleyi kazanabiliriz” dedi şunları ekledi: “Şiddet yanlıları, genç nesilleri inanç değerlerinin çarpıtılmasıyla ürettikleri ütopyalarla etkiliyor ve felakete sürüklüyorlar. Bunların yerine yeni nesillere inançlarının adaleti ve eşitliği temel alan gerçek mesajları en doğru şekilde öğretmeliyiz. Farklı inançların mensupları olarak bunu başardığımızda dünyanın hepimizin birlikte yaşayabileceği bir yer olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bu doğrultuda birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.”

“YENİ NESİLLERE DAHA GÜZEL BİR GELECEK BIRAKMAK İÇİN DERHAL HAREKETE GEÇMELİYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni nesillere daha güzel bir gelecek bırakmak için seslerini bugünden yükselterek derhal harekete geçmeleri gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Foruma katılan siyasi ve dini liderler, kanaat önderleri, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri olarak hepimize düşen görevler var. Dünya kamuoyuna ittifakın kuruluş amacını teşkil eden karşılıklı saygı, anlayış ve diyalog temelinde barış içinde bir arada yaşama hedefinin mümkün olduğu mesajını vermeliyiz. Bu hedefe ulaşmak için elbirliğiyle çalışmaya kararlı olduğumuzu, hem mazlumlara, hem de zalimlere en gür sesle duyurmalıyız” şeklinde konuştu.

Bu onurlu duruşun, sadece insanlığın kendilerinden beklentisi değil, gelecek nesillere karşı olan borcun da bir gereği olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını forum boyunca yapılacak çalışmalarda katılımcılara başarı dilekleriyle tamamladı.

 

 
“Teşekkür Ederiz Mehmet Amca”
 
Sekmen: ‘Erzurum Kültür Kenti’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalın gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’de ilan edilen ateşkese ...
‘Kahramanlarımız destan yazıyor’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün kahraman askerlerimiz, polislerimiz, korucularımız ...
‘Şehitlerimizin Aileleri bize emanettir’
Şehit ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için atılan adımlara da ...
 
‘Bu Milletin kaderi birdir’
Başbakan Davutoğlu: "Bu milletin kaderi birdir. Ya hep beraber var olacağız ...
‘Türkiye 13 Yıldır Çalışıyor’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye 13 yıldır gece-gündüz çalışıyor, inşa ...
Öncelik, ‘Daha Kaliteli bir demokrasi’
Türkiye'nin demokrasisinin gelişmiş, köklü ve milli iradeye dayanan bir ...
 
Erdoğan’dan merhamet vurgusu
Emine Erdoğan, Suriye’de yaşanan insanlık dramını ve Türkiye’nin Suriyelilere ...
Erzurum’a Aziz Mekanlar Projesi
Davutoğlu, "Milli tarihimizin yapı taşlarını ihya etmek için 'Aziz Mekanlar ...
‘Dünyanın en güzel yürekleri burada’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 38. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva