UZUNDERE’DE BİR İLK
Daha önce turistik konaklama imkanına sahip olmayan Uzundere ve Sırakonaklar, ilk misafirlerini projenin sağladığı bağlantılar ile ağırladı. Efes Pilsen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından başlatılan DATUR ile bölge halkına istihdam yaratılmasının yanı sıra bölgenin doğal zenginlikleri de ön plana çıkıyor. DATUR kapsamında 206 tür kuş tespit edilirken, yerel katılımla 16 trekking rotası belirlendi. Bin kişiye turizm eğitimleri verildi. DATUR’un amacının Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasına katkıda bulunmak, yöre halkına gelir sağlamak ve bölgenin refah düzeyini artırmak olduğunu söyleyen Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Pazarlama Direktörü Dilek Başarır, örgütsel kapasite geliştirme, sürdürülebilir turizm ve proje yönetimi başta olmak üzere çeşitli konularda eğitim verildiğini söyledi.
ÇORUH VADİSİ, ANADOLU’DA TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR AŞAMA
Eğitimlere 446 kişi katıldığını aktaran Başarır, "500 kişi ise proje çalışmaları kapsamındaki çeşitli etkinlik ve çalıştaylara katılım gösterdi. Yerel dernek-topluluk üyesi 35 gence trekking eğitimi verildi. 50 gence kampçılık ve dağcılık teorik eğitimi verildi. Bu eğitimler sayesinde günübirlik tesisler ve lokantalardaki hizmet kalitesinde artış olduğu tespit edildi" dedi. DATUR Projesi’nin kültür turizminiyaygınlaşmasında önemli bir adım olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Çoruh Vadisi çok iyi bir seçim. Tarihi, doğayı, çevreyi, ekolojiyi koruyan sürdürülebilir bir turizm anlayışını her zaman destekliyorum" dedi.
BAKAN GÜNAY’DAN ÇOCURH VADİSİNE DESTEK
2007 yılında Türkiye’yi 23 milyon kişi ziyaret ettiğini belirten Günay, "Şu an 25 milyonun eşiğindeyiz. Olumsuz gelişmeler olmazsa bu yıl 25 milyon psikolojik eşiğini aşacakmışız gibi gözüküyor" diye konuştu. Türkiye’nin dünyada en çok ziyaret edilen 10 ülke içinde olduğunu ifade eden Günay, şunları söyledi: "En çok ziyaret edilen 9’uncu ülkeyiz. Turizmden en çok gelir elde eden 11’inci ülke konumundayız. Önümüzdeki 5 yıl içinde turizm sektörünün de işbirliğiyle en çok ziyaret edilen ve en çok gelir elde eden ilk 5 ülke arasına Türkiye’yi de sokmak istiyoruz."
BAKAN GÜNAY: TURİZMİ ANADOLU’YA YAYMAK ZORUNDAYIZ
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’de turizmin belli bölgelere hapsolduğunu belirtti. Günay, "Türkiye’de ilk turizm faaliyetleri kültür turizmi şeklinde Büyük Anadolu Turları ile başladığını hatırlattı. Bu turların şu anda neredeyse hiç yapılmadığını söyleyen Günay şöyle konuştu: "Biz yeniden turizmi kültür turizmini de içerecek şekilde tüm ülkeye yaymaya çalışıyoruz. Turizmi bir ekonomik faaliyet olmaktan çok toplumsal bir dönüşüm projesi olarak görüyoruz. İspanya gibi neden olmayalım. 70 milyonluk nüfusumuz var. 50 milyon turist çekebiliriz. Coğrafyamız da tarihimiz de kültürümüz de buna uygun. Turizm belli kesimleri kalkındıran değil bütün ülkeyi kalkındırır hale gelir."