ERZURUM (İHA) - İnsanlık tarihi kadar eski bir meslek olan çömlekçilik, bakır, alüminyum ve çelikten yapılan ürünlerin yaygınlaşmasıyla artık sadece süs eşyası üreten bir meslek haline geldi. Erzurum’da mutfak raflarının vazgeçilmezi çömlekler, şimdilerde süs eşyası olarak vitrinleri süslemeye başladı.
Binlerce yıl önce toprağın günlük yaşamda kullanılmaya başlanmasıyla birçok ev eşyası da topraktan yapılmaya başlandı. Bunlar arasında önemli bir yere sahip olan, fırınlanarak yapılan kilden eşyalara çömlek, bu işi yapanlara da çömlekçi denilir.
Dayanıklı ve çok yönlü çanak çömleğin geliştirilmesi ev yaşamında hergeçen gün etkisini hissettirken, çömlekçiler dikey bir mil üzerinde hızla dönen çarkın yada diskin tam ortasına konmuş biçim verilebilir kıvamdaki bir balçık veya çamur parçasından çeşitli nesneler yaparlardı. Dikey dönen bu çark veya disk sayesinde nesneleri çok çabuk yapan çömlek ustaları, balçıktan yapılan küp, güveç, testi, kase, saksı ve düdük gibi nesneleri kuruduktan sonra kümbet biçiminde yapılmış fırınlarda pişirirdi. Piştikten sonra satışa sunulan çömlekler, Erzurum mutfağında ve günlük yaşamda önemli bir yere sahipti. İçerisine türlü yiyecekler konularak tandıra asılan çömleklerde lezzetli yemekler pişirilir testilerde sular soğumaya bırakılırken, saksı ve küp gibi eşyalar süs eşyası olarak kullanılırdı. Teknolojik gelişmenin günlük yaşamdaki etkisiyle birlikte mutfaktan ve günlük yaşamdan çekilen çömlekler, artık sadece süs eşyası olarak üretiliyor.