ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
HABERLER>EKONOMİ
20 Eylül 2019 Cuma - 12:26

Coğrafi işaretli ürünler katma değeri arttırıyor

Asan, “Coğrafi işaretli ürünlerden amacımız; daha fazla katma değer oluşturmak ve ülkemiz için önemli bir zenginleşme aracı olarak bunu kullanmak.' dedi

Coğrafi işaretli ürünler katma değeri arttırıyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Coğrafi işaretli ürünlerden amacımız; daha fazla katma değer oluşturmak ve ülkemiz için önemli bir zenginleşme aracı olarak bunu kullanmak. Uygun bir strateji ile Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerde en az 25-30 milyar euro bir katma değer oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki en prestijli, ve en kapsamlı organizasyon olan 2'nci Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da başladı. Bu yılki teması “Anadolu’dan Dünyaya’’ olarak belirlenen zirvede Türkiye coğrafyasına ait ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak ülkemizin coğrafi işaretli ürün potansiyelini harekete geçirmek ve bu yolla büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasına ve kırsal kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Zirvede stant açan Türk Patent ve Marka Kurumu; hazırladığı broşürlerle vatandaşları coğrafi işaretli ürünler, ve marka tescili alınması konusunda bilgilendiriyor.

"Coğrafi işaretlerden amacımız daha fazla katma değer oluşturmak ve ülkemiz için önemli bir zenginleşme aracı olarak bunu kullanmak"

Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan," 446 coğrafi işaret var. 428 işlemleri devam eden var. 3 tane AB komisyonunda tescilli olan var. 3 tanede AB komisyonunda işlemleri devam eden var. Türkiye’de ürünlerin tescilinden sorumlu kamu kurumu Türk Patent ve Marka Kurumu. Yasal olarak sorumlu kamu kurumuyuz. Coğrafi İşaretlerin markalaşması , pazara ulaşması ile ilgili olarak önemli bir zirve var. Bizde kurum olarak zirveye destek oluyoruz. Coğrafi işaretlerden amacımız daha fazla katma değer oluşturmak ve ülkemiz için önemli bir zenginleşme aracı olarak bunu kullanmak. Türkiye’nin potansiyeli var. Yaklaşık 2 bin 500 tane coğrafi işaret alabilecek ürünümüz var.

"Uygun bir strateji ile Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerde en az 25 - 30 milyar euro bir katma değer oluşturacağını düşünüyoruz"

Bir ününü coğrafi işaret alabilmesi için bir bölgeye, şehre ve yöreye has özellikte olması gerektiğini belirten Asan, "Sorarız ya 'sizin oranın nesi meşhur?' diye. Coğrafi işaretler, tarım ve tarım dışı ürünler olabilir. Bunlar Malatya kayısısı Gemlik zeytini olabileceği gibi Antep Baklavası Adana Kebap gibi yiyecekler de olabilir. Bunun dışında el yapımı eserler de olabilir. Eskişehir Lüle Taşı, Erzurum Oltu Taşı gibi. Bununla ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesine girerek online olarak Ankara’ya gelmeden bizzat örnek başvuru formunu kullanarak başvuru yapılabilir. İşlemler hızlı bir şekilde kurumunuz tarafından tescil edilir. Başvuru yapan kurum ve kuruluşları bir belgeyle ödüllendiriyoruz. İstediğimiz kadar bir katma değer belirlemedik. Avrupa Birliği 60 milyar euro üzerinde bir ekonomik değer oluşturuyor. Malatya Kayısısı , Gaziantep Baklavası ve Aydın İncirinden 2 milyar euro ‘luk bir katma değer oluşturuyoruz. Türkiye’nin potansiyeli çok fazla. Uygun bir strateji ile Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerde en az 25 - 30 milyar euro bir katma değer oluşturacağını düşünüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, 19-20-21 Eylül 2019 tarihleri arasında devam edecek.

 
Aydemir ve Orhan'dan Erzurum tanıtımı
 
Erzurum 3 bölgeyi geride bıraktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydemir ve Orhan'dan Erzurum tanıtımı
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Aziziye Belediye Başkanı ...
Tarım Fuarı ilgi odağı oldu
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Erzurum ...
Erzurum kredi verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum’da 9,4 milyar TL tutarında kamu bankası, ...
 
Pakdemirli: "Pancar şekeri satışında artış sağlandı"
Pakdemirli, "2018-2019 pazarlama yılında, yurt içi tüketim amacıyla, 2 ...
Tarımın nabzı Erzurum’da atıyor
Fuarla ilgili düşüncelerini dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ...
Tarım Fuarına yoğun ilgi
Doğu Anadolu Erzurum 2. Tarım Tarımsal, Mekanizasyon, Tarla Teknolojileri ...
 
Erzurum konutta 33’üncü sırada
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum'da Ağustos ayında 820, yılın 8 ayında ise ...
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut fiyat endeksi (KFE), Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,92 oranında arttı
Polat yılın ahisi seçildi
Ahilik Haftası Erzurum’da düzenlenen törenlerle kutlandı. Tören sonunda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva