ÇOCUK OYUN YAZARLIĞI ÖZEL BİR ALAN
Çocuk oyunu yazarlığının, Erzurum’da sadece Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Tiyatro Bölümü’nde bir alt başlık olarak ele alındığını vurgulayan Şimşek, fakültelerde sadece çocuk oyunu yazarlığı üzerine bir bölüm bulunmuyor oluşunun büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, çocuklar için oyun yazmanın, yetişkinler için oyun yazmaktan çok daha zor olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’de Ülker Köksal ve Ülkü Ayvaz gibi isimlerin dışında çocuk oyunu yazarı bulmak neredeyse imkansız halde” dedi.
Çocukların tiyatroyu çok sevdikleri halde, onların bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çok az çocuk oyunu yazıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, bunun bir çelişki olduğunu ifade etti.
MEB, ‘ÇOCUK OYUNU YAZIN’ ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU
Şimşek, 1930’lu yıllarda Milli Eğitim Bakanlığının okullarda sergilenmek üzere çocuk oyunu yazılması için ülkedeki bütün yazarları ve şairleri göreve çağırdığını hatırlatarak, başta Faruk Nafiz Çamlıbel olmak üzere o dönemin çok ünlü yazar ve şairlerinin çocuklar için oyunlar yazdıklarını dile getirdi.
Erzurum’un bir üniversite şehri olduğuna vurgu yapan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, fakültelerde çocuk oyunu yazarlığı adı altında bir bölüm açılması çağrısında bulunarak, böyle bir girişimin üniversiteye farklı bir özellik kazandıracağını da kaydetti.
Şimşek, şöyle dedi: “İlimizde devlet tiyatrosu var, üstelik yüksek öğrenim açısından marka olmuş bir şehiriz. Fakat çocuk tiyatrosunun bulunmayışı, kültürel gelişim açısından kanaatimce büyük bir eksikliktir. Bu konu üzerinde somut ve acil adımların atılması gerekmektedir. Erzurum’da ilk ve orta dereceli okullardaki çocukların tümü tiyatroya aşıktır. Yine Erzurum’da eli kalem tutan çok sayıda yazar ve çizer vardır, ama çocuklar için oyun yazan yoktur. Çocuklar için yeni oyunlar yazılmalı ve onların sosyal, duygusal gelişimlerine katkı sunulmalıdır”