Erzurum'da civil peynir üretimi yapan firmanın Genel Müdürü Osman Dolar, yaptığı açıklamada, geçen yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından Erzurum bölgesi adına tescillenen ve sağlık açısından faydalı olduğu bilinen civil peynirin, son yıllarda en fazla tercih edilen peynir türleri arasında yer almaya başladığını söyledi.
//ARTIK DÜNYA TANIYOR
Erzurum'a özgü civil peynirin, birkaç yıl öncesine kadar yurt içinde bile çok fazla bilinmediğini anlatan Dolar, 'Bilimsel araştırmalarla yağ oranı en düşük peynir türü olduğu tespit edilen Erzurum civil peyniri, süt yağından uzak beslenmek zorunda kalan insanlar için diyet amaçlı da kullanılabileceğinin ortaya çıkmasıyla artık yurt dışında da bilinmeye başladı' dedi.
//FUAR SONUÇ GETİRDİ
Erzurum'da, birkaç ay önce Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından bölgede faaliyet gösteren iş adamlarını yabancı iş adamlarıyla buluşturan bir fuar düzenlendiğini anımsatan Dolar, fuarda sergiledikleri Erzurum civil peynirinin ABD'de faaliyet gösteren bir iş adamının ilgisini çektiğini anlattı.
//İHRACAATA UYGUNLUK RAPORU
Daha sonra, talep üzerine, ABD'ye numune olarak civil peynir gönderdiklerini dile getiren Dolar, şunları kaydetti: 'ABD'de yapılan analizlerde ihracatı uygun bulunan Erzurum civil peyniri, çok beğenildi. Kısa bir süre sonra bizden 20 ton peynir talep ettiler. Fiyat konusunda mutabakata vardık. Fakat daha önce yurt dışına satışımız olmadığı için ihracata yönelik hazırlık yapmamız gerekiyordu. Bu işlemleri takip ederken geçen zamanda bölgemizde süt üretimi de azaldı. Çok fazla obez insanın yaşadığı ABD'de Erzurum civil peyniri, yağ oranının düşük olması ve lezzetiyle büyük beğeni topladı ancak bu mevsimde süt bulamadığımız için gelen talebi karşılamakta sıkıntı yaşıyoruz.'
//BÖLGE EKONOMİSİNE CİVİL PEYNİR KATKISI
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan bir ilden süt ürünlerinin yurt dışına pazarlanmasının, ekonomik olarak çok büyük önem taşıdığını ifade eden Dolar, şöyle dedi:
'ABD'nin talebini karşılamaya çalışacağız. Bu ülkede çok fazla obez insan yaşıyor ve yağsız ürünlerin tüketimi giderek artıyor. Bu hem firmamız için hem de bölgemiz için büyük bir fırsat. Civil peynir ihracatı bölgemiz için ayrıca çok önemli. Çünkü Erzurum'da üretimi yapılan sütün önemli bir kısmı civil peynir olarak değerlendiriliyor.'
//İLK İHRACAAT BAHARDA
Süt üretiminin arttığı bahar döneminde ABD'ye ihracat yapmayı planladıklarını bildiren Dolar, 'Bölgemizde ineklerin sütü sonbahar döneminde kurumaya başlıyor. Bu dönemde süt üretimi yok denecek kadar az. Üretim yoğunlukla bahar döneminde gerçekleşiyor. Bu nedenle biz de bahar dönemine kadar ABD'nin talebini karşılamaya çalışacağız' diye konuştu.
Dolar, fabrikalarının günlük 40 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu, ancak 5 ton süt bulabildiklerini ifade eden Dolar, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Süt ürünlerini pazarlamada sorunumuz yok ama süt bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Süt üretimi sadece bahar aylarında değil yılın her döneminde yapılmalı. İneklerde senkronizasyon doğumu artık başarmalıyız. Ayrıca devlet süt üretimine daha fazla teşvik vermeli. Süt üretimine verilecek teşvik, bölgede tarım ve hayvancılığın canlanmasında ana etken olacaktır.' AA/KURBANİ GEYİK