SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Erzurum Et Kombinası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) arsında et protokolü imzalandı. Esnaf Sarayı’nda düzenlenen bir törenle imzalanan protokol gereğince, EBK’nın et vereceği kasaplara, kıymayı 18, parça eti de, 20 TL’den satma şartı getirildi. Kasap dükkanında söz konusu fiyatlardan satış yapmayan ve belirlenen fiyatları işyerinin camlarına asmayan kasaplar, uygulamadan men edilecek.
//EBK’DA ET ZİRVESİ
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde dün ‘Et Zirvesi’ gerçekleştirildi. ESOB Başkanı Rasim Fırat’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya, Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever, Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın ile Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, piyasada baş gösteren et sıkıntısı nedeniyle fiyatların yükselişe geçtiğini hatırlatarak, bu sorunun çözümü için çeşitli önlemler alındığını dile getirdi. Bu önlemlerden en önemlisinin, yurt dışından kasaplık canlı hayvan ithalatı olduğunu kaydeden Rasim Fırat, söz konusu girişimin piyasalar üzerinde olumlu etkiler bırakabilmesi için Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nün yeni bir çalışma başlattığını bildirdi.
//ATASEVER: TÜKECİLER, PROTOKOL GEREĞİ FİYATLARI GÖRECEK
Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever ise, EBK Genel Müdürlüğü’nün talimatları doğrultusunda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile ortak çalışma planı oluşturulduğunu belirterek, “Erzurum Et Kombinası olarak, piyasaya günlük 30 gövde et sevki yapacağız. Kasaplar aracılığıyla tüketicinin ilgisine sunulacak olan etler, aynı zamanda piyasada bir denge mekanizması rolünü üstlenecek. Çünkü bizim kesim yaptığımız ve piyasaya sunduğumuz etin kilosu, ancak kıyma olarak 18, parça et olarak da, 20 TL’den satılabilecek. Kasaplarımız, bu fiyatları işyerlerinin camlarına mutlaka asacaklar. Tüketiciler, daha alışveriş için kasap dükkanına girmeden kıymanın ve parça etin kilosunu işyerinin camından görebilecek. Bu şartı yerine getirmeyen kasapları protokol kapsamında başlattığımız bu uygulamanın dışına çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.
//DENETİM VE KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON
ESOB ile EBK arasında imzalanan protokol gereğince, Tarım İl Müdürlüğü ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, denetim sürecini işletecek. Erzurum Kasaplar Odası ise, serbest piyasa ile EBK tarafından satışa sunulan etlerin fiyatları konusunda tüm kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak.
ESOB Başkanı Rasim Fırat, bu uygulama sayesinde et fiyatlarındaki tırmanışın önüne geçmeyi umduklarını belirterek, “İleride şartlar nasıl gelişir, şimdiden kestirmek zor. Ancak imzaladığımız bu protokolle halkımızın eti en ucuza tüketebilmesi için seferber olacağız. Değişen şartlara göre, fiyatlarda yeni düzenlemeler de yapılabilecek.” dedi.