ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
HABERLER>GUNCEL
6 Eylül 2010 Pazartesi - 04:37

Civil peynire bilimsel yaklaşım

Bilim adamları, kadayıfın ardından bu kez de Erzurum’un tescilli ürünü Civil peynir için harekete geçti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nce yürütülen bir çalışmayla, Civil peynirin mikroorganizmalardan tamamen arındırılması mümkün hale gelecek.

Civil peynire bilimsel yaklaşım

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, yaklaşık bir aydır Erzurum’un tescilli damak tadı olan Civil peynir üzerinde bilimsel bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Civil peyniri diğer peynirlerden ayıran en büyük özelliğin, sütün çiğ olarak değerlendirilmesi olduğunu vurgulayan Salih Özdemir, “Civil peynir imal edilirken süt tamamen kaynatılmıyor. Tam tersine Civil peynir, 55 dereceye kadar ısıtılan sütten elde ediliyor.” dedi.

//HİJYENİK PEYNİR

Normal şartlarda sütteki mikroorganizmaların temizlenebilmesi için kaynatmanın şart olduğunu ifade eden Özdemir, sütü kaynatmanın da, besin değeri açısından olumsuz bir takım sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek, “Sütü mikroplardan arındırmak için kaynatmak gerekli, ancak bu kez de sütün besin değeri kayboluyor. Söz konusu olan bir de Civil peynir imalatı ise, bu kez işin boyutu tamamen değişiyor. Çünkü sütün kaynatılması demek, Civil peynire önemli bir ayrıcalık kazandıran lifli yapının ortadan kaldırılması demektir.” şeklinde konuştu.

//“PEYNİR ALTI SUYUYLA ASİTLENDİRİYORLAR” 

Yürüttükleri bilimsel çalışmanın hem sütteki mikroorganizmaları temizlemeye, hem de süt ve peynirin besin değerini kaybetmemesini sağlamaya yönelik olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sahil Özdemir, “Sütün daha yüksek sıcaklıklara ulaştıktan sonra Civil peynire dönüştürülmesi halinde lifli yapının ortadan kalkacağı muhakkaktır. Yürüttüğümüz çalışmayla sütü pastörize edip ekşitilmiş peynir altı suyuyla asitlendiriyoruz. Bu şekilde elde edilen Civil peynirde mikroorganizmaların bulunup bulunmayacağı ya da böyle bir ürünün sağlık açısından güvenilir olup olmayacağı noktasında araştırmalarımız devam ediyor.” dedi.

Üzerinde yaklaşık 1 aydır çalıştıkları projede barı elde edeceklerine inandıklarını ifade eden Prof. Dr. Özdemir, çalışma kapsamında üç ayrı örnek üzerinde çalıştıklarını söyledi. Özdemir, “Civil peyniri önce klasik üretim tarzıyla ürettik. İkinci örnekte ise, pastörize süte peynir altı suyu kattık. Üçüncü örnekte ise, çiğ süte peynir altı suyu kattık ve sütü asitlendirdik. Her üç örnek üzerinde devam eden çalışmalarla mikropların tamamen ortadan nasıl kaldırılabileceğine dair yolları tespit edeceğiz. Bu proje, Erzurum’un tescilli gıda ürünü olan Civil peynir açısından da büyük önem taşıyacak.” şeklinde konuştu.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
d kaya 6 Eylül 2010 Pazartesi 17:00

arkadaşım siz alışmışsınız civil peyniri o şekliyle yiyorsunuz birde bunu türkiye ve dünya tanımalı tanıya bilmesi içinse litaratöre girmesi lazım onun içinde bazı bilimsel çalışmalar kaçınılmaz.şunu ifade etmeden geçemeyeceğim herkes ayakkabısını çamurdan kurtarmaya çalışırsa işin sonu bu olur dağ taş bom boş onbeş yıldır kim hayvancılık yapmaya heves ediyor sen ağa ben ağa inekleri kim sağa.

Yorumu oyla      6      4  
dadaştan 6 Eylül 2010 Pazartesi 15:16

et süt bulsakta mikrobuna razıyız. zaten kimsenin civilden hasta oldugunuda duymadım

Yorumu oyla      6      4  
C.Kanmaz 6 Eylül 2010 Pazartesi 10:55

Eline sağlık tec dağlı, tam 12 den vurmuşsun, prof.lar köylü kadınların asırlardır bildiği ve yaptığı civili yeni öğrenmişler, mikroptan arındırarak sağlıklı hale getirmeye çalışacaklarmış! Güler misin, ağlar mısın? Yahu insanların civilden hasta olduklarıyla ilgili şikayetleri yok, süt yokluğundan civili bulamama şikayetleri var, yine Erzurum'da et yok, kıtalar ötesinden angus getiriliyor, utanın, azıcık ar olsa gündeme gelmek uğruna böyle komik işlerle uğraşmazsınız. Ha unutmadan R.A. (B.E'nı müdür yaptı 8 yıl kaybettirdi) ve M.G.a(M.A'yı müdür yaptı kaç yıl kaybedeceğiz meçhul) duyurulur, ahbap-çavuş anlayışı ile ithal müdür tayin etmenin Erzurum'a bir getirisi yok, zaten sizin Erzurum diye bir derdinizde yok, varsa yoksa tanış buluşa ikbal sağlamak, Erzurum insanına sizin yüzünüzden ithal et yediriliyor, bu kıyamet alameti gibi bir şey, et ihracı yapan Erzurum şimdi ithal ediyor, kim, hangi komik mazeretler uyduracak şimdi. Allah Erzuruma irtifa kaybettirenlerin müstehakını versin

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı 6 Eylül 2010 Pazartesi 09:46

Hele bak ne büyük bir başarı! Siz bu ufak-tefek işlerle uğraşacağınıza,bu şehrin tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgilenin,bu şehri bu kötü durumdan kurtarın.Sizin bugün ilmi çalışma dedi ğinizi,tandırın üstündeki,kazanın başındaki tüm köylü ana ve ninelerimiz 200 yıldır biliyorlar ve uyguluyorlar. Köyde doğup yaşayanlar da sizin bu ilmi çalışmanızı 200 yıldır biliyorlar. Siz sözde ilmi bir çalışma mı yapıyorsu nuz? Kaptan Kusto gibi seviniyorsunuz. Bu hayvancılık şehrinde, etin kilosu 25 TL.Siz bunlara çözüm bulun.Böyle küçü cük işlerle uğraşmayın.Hani niye bir et cinsi olan angus,süt cinsi olan jersey ve hoşdaym gibi inekleri ürtemediniz? Milyar dolarlarımız yurt dışına niçin gitsin? Sizin asıl göreviniz bu.Asıl işi nizi bırakmış,üntü-püfden işlerle uğraşı yorsunuz.Tabii ki bu bir kapasite ve bilgi,birikim meselesi. O da sizde yok. Çünkü oralara bilgi,çalışma ve kapasite nizle değil,referansla,tavassutla geldi niz de ondan.O saltanatı bırakıp nasıl çalışacaksınız.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatlıcılarda bayram seferberliği
Ramazan Bayramı, Erzurum’daki tatlı ve pasta imalathanelerine de hareket kazandırdı.
Büyükşehir, refüjlere yoğunlaştı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce orta refüj çalışmalarına hız verildi.
Erzurum, bayrama hazırlanıyor
Erzurum’da Ramazan bayramı öncesi halkın huzurlu ve güven içerisinde bir ...
 
Akdağ : "Ülkücüler kardeşimizdir"
Erzurum'un Köprüköy ilçesinde halka hitap eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ...
Oltu çayında bayram temizliği
Erzurum’un Oltu İlçe merkezinden geçen Oltu çayı belediye ekiplerince bayram öncesi temizleniyor.
Bayram öncesi denetimler arttı
Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü ...
 
Pasinler’de oy kullanacakların sayısı netleşti
Erzurum’un Pasinler ve Köprüköy ilçelerinde 28. 769 kişi 12 Eylül Pazar ...
Sahipsiz kafeterya yıkılıyor
Erzurum’un Oltu İlçesinde Devlet Hastanesi’nin taşınmasıyla boşaltılan ...
Şenkayalılar iftarda buluştu
Şenkaya Belediyesi ve AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Ne diyor bu adam ya?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva