ERZURUM gazetesi
Erzurum'da özellikle köylülerin ilgi gösterdiği Mahalli Lig Atlı Cirit karşılaşmaları başladı. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen sınav sonucunda başarılı olan ikisi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) biri hemşirelik mezunu 3 kadın hakem, 4 yıldır cirit karşılaşmalarını yönetiyor.
Erzurum'da 16 takımın katıldığı Mahalli Lig Cirit İl Birinciliği, Ilıca Atlıspor ile Ejder Atlıspor kulüplerinin Cirit Stadındaki oynadıkları karşılaşma ile başladı. Erzurum Kongresinin yapıldığı gün olan 23 Temmuz'da şampiyonun belli olacağı müsabakalara özellikle kırsal alanlardan gelenler büyük ilgi gösteriyor.
4 KADIN HAKEM GÖREV YAPIYOR
Cirit karşılaşmalarını hakem kulübesi ve saha içinde yöneten kadın hakemlerdan BESYO mezunu olan Yasemin Bakıcı (28), Kübra Özdemir (28), hemşire olarak görev yapan Arzu Kırıt (21), sporcuların kurallara uymasını sağlamak için dikkatle görev yapıyor. Hakemlerin kadın olması ise cirit sahalarındaki kötü tezahürat ve küfür olaylarını en az seviyeye indirdi. Türkiye'de cirit maçlarını yöneten kadın hakem sayısının 25'i bulduğunu ifade eden Gençilk ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, "Erzurum'da 8 kadın hakem vardı. Bunlardan 5'i çeşitli nedenlerle kentten ayrılınca 3 bayan hakemimiz kaldı. Görevlerini erkek meslektaşları ile birlikte en iyi şekilde yerine getiriyorlar. Bayan hakemler sayesinde cirit sahasındaki küfür olaylarında büyük ölçüde azalma oldu" diye konuştu.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen mahalli ligde başarılı olan takımların Türkiye şampiyonluğu için mücadele vereceğini vurgulayan Çintimar, "Ülkemizde 80 cirit takımı var. Bunlardan 13 takım Türkiye Şampiyonluğu için karşılaşacak. Erzurum'u 4 takım temsil edecek. Ata sporumuz cirit uluslarası bir spor dalı olmasa da bugüne kadar Dubai'den, İtalya'ya kadar birçok ülkede gösteri yaptık. Bu yıl da Türkmenistan'da yapacağız. Daha daha önce düğün, dernek ve köy şenliklerde oynan cirit, 20 yıldan bu yana kuralları olan ve her gün biraz daha Oyuncu sayısı hızla artan bir spor haline geldi. Mahalli ligde şampiyon ve centilmen olan takımlara süpriz para ödülü vereceğiz" dedi.
HEM HEMŞİRE HEM CİRİT HAKEMİ
Merkez Aziziye ilçesindeki Sağlık Merkezi'nde hemşire olarak görev yapan Arzu Kırıt, cirit hakemliği sınavlarını geçen yıl kazandığını ancak bu yıl görev yapma imkanı bulduğunu söyledi. Ciritin yanı sıra hentbol hakemliği de yaptığını vurgulayan Kırıt, "Cirit hakemliğinde bugün ilk günüm. Çok heyecanlıyım. Değişik spor dallarını sevdiğim için ciriti seçtim. Burada bayan hakemlerin olması benim için büyük bi avantaj" diye konuştu.
KÜBRA ÖZDEMİR İLK KADIN HAKEMLERDEN
Türkiye'deki ilk kadın cirit hakemlerinden biri olan Gençlik ve Spor il Müdürlüğü'nde görevli Kübra Özdemir, 4 yıldır bu işi severek yaptığını belirtti. Atın insanla uyumundan çok hoşlandığını ifade eden Özdemir, kadın cirit takımı kurulması halinde hakemlikte olduğu gibi Oyunculukta da ilk olmayı istediğini bildirdi.
KÖYLÜLER MAÇ İZLERKEN PİKNİK YAPIYOR
Cirit müsabakalarının başlaması ile birlikte köylerinden traktör, at arabası ve minibüslerle gelerek tribinlerdeki yerlerini alan köylüler ise yanlarında getirdikleri yiyeceklerle adeta piknik yapıyor. Tribünlere sofra kurarak karınlarını doyuran ciritseverler, "Futbol, basketbol ve diğer spor dalları ile işimiz olmaz. Köyde işlerimiz olmadığı için başlayan cirit ligi bizim vazgeçilmezimiz oldu. Lig bitene kadar tribünleri dolduracağız. Türklerin yüzyıllarden beri oynadıkları ata sporunu çok özlediğimiz için liglerin olmadığı aylarda köyler arası müsabakalar yapılır" dediler.