Geleneksel spor dallarından olan ata sporu Cirit ve Cirit atları, Erzurum’da doktora tezine konu oldu. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olan Fatih Yıldırım, doktora tezine Cirit atlarını konu etti. Ciritte kullanılan atların performans ve vücut özelliklerini belirlemenin yanında performanslarıyla vücut ölçüleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan Yıldırım, söz konusu çalışmayla ata sporu Cirit ve Cirit atlarına dair önemli bir bilimsel çalışmaya da imza atmış olacak.
//VETERİNERLİKTE CİRİT ÇALIŞMASI
Doktora Tezi Danışmanı ve Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Erzurum’da Cirit ve Cirit atlarını konu alan çalışmayla ilgili olarak bilgiler verdi. Erzurum bölgesinde geleneksel atlı sporlardan olan "Cirit" hakkında detaylı bilgi ihtiyacının hat safhada olduğunu belirten Yıldız, Erzurum’un, en çok Cirit kulübü bulunan il olduğuna vurgu yaparak, buna rağmen bilimsel anlamda bir altyapının bulunmadığını dile getirdi.
//CİRİT ATLARININ YAPISI
Yıldız, Ciritte kullanılan atların performans ve vücut özelliklerini belirleme ve performanslarıyla vücut ölçüleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan doktora tezinin, Cirit ve Cirit atı hakkında, koşu denemeleri, vücut ölçüleri alınarak ve anket çalışması yapılarak şimdiye kadar bilimsel çalışma yapılmamış bu konuda referans veriler ortaya koyacağını kaydetti. Anadolu At Irkları Yaşatma ve Gelişmesi Derneği tarafından anket formu düzenlendiğini belirten Yıldız, halen devam eden çalışma çerçevesinde, Cirit atı yetiştiriciliğinin durumu, ideal bir Cirit atında olması gerekenler ve Cirit hakkında genel bilgilerin derleneceğini bildirdi.
//CİRİT KULÜPLERİYLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Doktora tezinin kapsamı hakkında da bilgiler aktaran Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Yıldız, “Erzurum bölgesinde önemli geleneksel ata sporumuz olan cirit oyununda kullanılan cirit atlarının performansı, vücut ölçüleri ve cirit atı yetiştiriciliği hakkında herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Bu amaçla bölgemizde yürütülmesi hedeflenen bu çalışmada ilk etapta 15 adet aktif durumdaki cirit kulübü belirlenmiştir. Kulüplerin bünyesinde 136 cirit atı mevcuttur. Bu çalışmanın kapsamında cirit atlarının vücut ölçüleri ve performans değerleri alınacaktır.” diye konuştu.
//ÇALIŞMA GURUPLARI
Bu kapsamda kulüplerle koordineli olarak çalışma grupları oluşturulacağını vurgulayan Yıldız, atların cirit sahasına nakledilerek performans ve vücut ölçümleri daha güvenli bir şekilde alınacağını ifade etti. Proje kapsamında yapılacak olan anket çalışması ile Cirit atı yetiştiriciliği ve eğitimi hakkında detaylı bilgi edinme imkanına da kavuşulmuş olunacağını anlatan Yıldız, Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı’nca sonuçlandırılacak bu çalışmanın, bölgede Cirit ve Cirit atlarıyla ilgili olarak yapılmış ilk bilimsel çalışma olacağını da sözlerine ekledi.