Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Muammer Cindilli’nin konuşması ile devam etti.
Muammer Cindilli konuşmasında öncelikle Mehmet Akif Ersoy’un var olduğu konjonktürü ele alarak Mehmet Akif Ersoy’un düşünce dünyasını ve bir dava adamı olarak o zor günlerde üstlendiği zorlu görevleri anlattı. Cindilli, “O bazen veteriner, bazen teşkilat-ı Mahsusa görevlisi, bazen cami kürsülerinde önderdi. Mehmet Akif Ersoy birinci dünya harbinde ve Milli Mücadelede ümmetin ve milletin ruhu olarak ortaya çıkmaktaydı. Çanakkale Şehitleri ve İstiklal Marşı şiirlerinde bu ruh en açık biçimde görülmektedir. Bu milletin ihtiyacı olan düşünce, birlik beraberlik ruhu onda vücut bulmuştu adeta.” dedi.
Ardından İstiklal Marşı’nı salondakilerle birlikte okuyan Muammer Cindilli, İstiklal Marşı’nın yazılma sürecini anlattı. Cindilli, “Mehmet Akif Bey, askerlerimizi şevklendirmek için Maârif Vekaleti (Eğitim Bakanlığı) tarafından düzenlenen şiir yarışmasına para ödülü sebebi ile iştirak etmemişti. Yarışmaya 724 şiir gelmiş ve hiçbiri istenilen özelliklere sahip olmadığından kabul edilmemişti. İstiklâl mücadelesini ebedileştirecek mısralar, ancak mukaddes değerler uğruna yapılan mücadelenin ruhunu taşıyan ve bunu bütün benliğinde hisseden iman ehli bir şairin kaleminden çıkabilirdi. İlk akla gelen Mehmet Akif Beydi. Maârif Vekili (Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif Ersoy’a bir mektup göndererek katılmamasındaki sebebin ortadan kaldırılacağını ifade ederek ve başka konuları da dile getirerek Mehmet Akif Beyi ikna etti. Bunun üzerine zafere en fazla inanmış ve bu inancı her fırsatta dile getirmiş olan Mehmet Akif Bey, İstiklâl Marşı mücadelesini âbideleştiren şiiri yazdı. Bu şiir TBMM tarafından oylanarak İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Sırtında paltosu olmayan Mehmet Akif Bey ödülü şehit ailelerinin çalıştığı bir vakfa bağışlamıştı.” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kars Hatırası olan çini tabloyu Muammer Cindilli’ye takdim etti.
Daha sonra İlim Yayma Cemiyeti Ömer Nasuhi Bilmen Yurdu Müdürü Murat Hançer’in katılımcılara teşekkür etmesi ile program sona erdi.