ERZURUM gazetesi
Yargıtay, İlhan Cihaner'in "Ergenekon'a üyelik" suçlamasından yargılandığı dosyayı Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığı için tekrar Erzincan'a gönderdi.
Cihaner, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, "Görevi kötüye kullanmak ve imar kirliliğine neden olmak" suçlamasıyla yargılanmaya devam edilecek.
Yargıtay 11. Ceza Dairesindeki duruşmaya sanıklar Cihaner, Ali Tapan, Şenol Bozkurt, Orhan Esirger, Nedim Ersan, Erkin Erkut, Recep Gençoğlu, Şinasi Demir, Sabri Barkın İnce, Yaşar Baş, Kıvılcım Üstel ve davaya müdahil olmak talebinde bulunan Ahmet Demir'in avukatı Adnan Şeker ile sanık avukatları katıldı.
KARAR AÇIKLANDI
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun Yargıtay 11. Ceza Dairesi ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki olumlu görev uyuşmazlığının çözümüne ilişkin kararı Daire Başkanı Ertan Ülker tarafından okundu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun Cihaner'in üzerine yüklenen suçun, kişisel suç kapsamında değil "Görev suçu kapsamında" kabul ettiğine işaret eden Ülker, hakim ve savcıların görev suçlarına ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarının 2802 Sayısı Hakimler ve Savcılar Yasası uyarınca yapılması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.
SORUŞTURMA İZNİ
Cihaner'in "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla yargılandığı davada Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığını, bu usul eksikliğinin de Yargıtay Ceza Genel Kurulunun kararında vurgulandığını belirten Ülker, Cihaner ve diğer sanıklar hakkında açılan dava dosyasının ayrılarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.
Dava dosyası Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. Başsavcılık, Cihaner'in yargılanması için Adalet Bakanlığından soruşturma izni talep edecek. Bakanlığın soruşturma izni vermesi durumunda Erzincan'a en yakın ağır ceza mahkemesi başkanlığı olan Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı son soruşturma yapılması kararı verirse hazırlanan iddianame Yargıtay'a gönderilecek.
Cihaner hakkında, "Görevi kötüye kullanmak, imar kirliğine neden olmak ve evrakta sahtecilik" iddialarıyla açılan davanın görülmesi ise Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edilecek.
CİHANER’İN AÇIKLAMASI
Cihaner, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin ilk günden itibaren öne sürdüğü usul eksikliğinin bugün dairece kabul edildiğini belirterek, "Bugünkü sonuca ulaşmak için hukuk bilmeye gerek yoktu, Türkçe bilmek yeterliydi. Bu olay Türkiye'de yargının, Yargıtay'ın ve Danıştay'ın yeniden dizaynının gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.
Kendisi ve diğer sanıkları mağdur edenlerden bakanlığın ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) hesap sormasını isteyen Cihaner, yargılanma hakkının bile ellerinden alındığını öne sürdü. Cihaner, Yargıtay ve Danıştay'a üye seçimlerini de eleştirerek, "HSYK'nın yargıya seçtiği üyelerle yargının taşeronlaştırılması devam ediyor. Bakanlık bürokratlarının yüksek yargıya taşınması devam ediyor. Seçilen üyeler içerisinde sadece 4 kadın var. Seçimin nasıl yapıldığını iyi anlamamız gerekiyor" diye konuştu.