Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Adana Ticaret Borsası Kompleksi'ni açtı. Tüfenkci, Türkiye'de lisanslı depoculuk hedefinin 9 milyon 500 ton olduğunu kaydetti. Çiftçilerin her zaman arkasında olduklarını belirten Tüfenkci, çiftçilerin kullandığı mazotun yüzde 50'sinin destekleneceğini vurguladı.
Türkiye'de tarım ticaretinin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, " Her zaman üreticinin yanında olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Bu sene başında başbakanımızın açıkladığı gibi mazotun yüzde 50'sini biz vereceğiz. Buradaki amacımız üretimi artırmak. Yeter mi? Yetmez. Dünyanın önemli, dünyanın gittiği yere yani lisanslı depolara biz gidiyoruz ve lisanslı depolara verdiğimiz desteklerle de özellikle tarım ticaretinin desteklenmesi noktasında önemli gayretler gösteriyoruz" dedi.
HEDEF 9 MİLYON TON KAPASİTE
Lisanslı deponun başta çiftçiler, üreticiler, ikinci olarak da tarım sanayisiyle iştigal eden sanayiciler için olduğunu bildiren Tüfenkci şöyle devam etti: "Onların depo maliyetlerinden kurtarıyoruz. Tıpkı çiftçilerimizi kurtardığımız gibi. Türkiye için de şu faydası var, biz israfı önlüyoruz. Biz, tarım ürünlerindeki kaybı önlüyoruz. O kaybı önleyerek hem üreticilere kazandırıyoruz ama aynı zamanda tüketicilere de kazandırıyoruz. Lisanslı depolarla neler getiriyoruz? Lisanslı depo yapan herkes ülkenin neresinde yaparsa yapsın, 5. depo teşvik yatırımlarına aldık. 10 milyon liraya kadar faizsiz kredi veriyorduk, şimdi 20 milyon liraya kadar çıkardık. Lisanslı depo kapasitemiz 1 milyon 700 tona ulaştı. Kuruluş izni almış 106 şirketin tamamının lisans alması durumunda hedef 9 milyon 500 ton kapasitedir. Dünyanın en büyük sanayi ülkeleri aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ülkeleri. ABD önemli bir sanayi ülkesidir ama aynı zamanda önemli bir tarım ülkesidir. Rusya da Çin de Avrupa Birliği ülkeleri de böyle. Bizler tarımı bir kenara bırakamayız. Sanayileşirken tarımın da stratejik bir ürün gamı olduğunu bilip ona göre hareket etmemiz lazım."