Erzurum’daki çiftçilerin büyük bir bölümü, Ramazan ayında çalışmak için iftar ve sahur arasını değerlendirecek.
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, sıcak yaz günlerinde aç karnına tarlada çalışmanın insan sağlığına zarar vereceğini belirterek, çiftçilere, iftar ve sahur arasında çalışmaları önerisinde bulundu. Başkan Harmandar, uzmanların da böyle düşündüğünü belirterek, “Tarlada çalışmak öyle diğer işlere benzemez. Sıcak bir yandan, güneş bir yandan, insanı çok daha fazla yorar. Ramazan ayında gündüz oruçlu olunacağı için kan şekeri düşecek ve güneşin de etkisiyle bayılmalar kaçınılmaz olacak. Bu nedenle gündüzleri tarla çalışmak yerine, iftar ve sahur aralığındaki zaman dilimini değerlendirmenin çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. Merkeze bağlı bazı köylerde Ramazan’ın daha ilk gününden bu tür sağlık problemlerinin baş gösterdiğini vurgulayan Başkan Harmandar, “Bazı köylerimizde sıcak çarpması yüzünden tarlada çalışan bazı çiftçilerimiz hastaneye kaldırılmış. Biz de bu konuda doktorlarla görüştük. Söyledikleri, oruçlu oldukları için kan şekeri düşen çiftçilerin, güneşe ve yorgunluğa daha fazla dayanamamaları. Doktorlar, yaz mevsimlerinde sık rastlanan bir durum olan bu sağlık probleminin, ısrar edilmesi halinde beyin kanamalarına bile neden olabileceğini söylediler. Biz de bu konuda Ziraat Odası olarak hemen bir tedbir almaya karar verdik.” diye konuştu.
KÖY MUHTARLARI ARANARAK, GÜNDÜZ TARLADA ÇALIŞILMAMASI ÇAĞRISINDA BULUNULDU
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, ilk işlerinin köy muhtarlarıyla temasa geçmek olduğunu vurgulayarak, “Oruçlu bir şekilde sıcak yaz günlerinde tarlalarda çalışmanın sağlık açısından uygun olmadığını ve doktorların bu konuda çok ciddi uyarılarda bulunduğunu, köy muhtarlarımıza aynen aktardık. Tarlalardaki çalışma saatlerine ilişkin olarak yeni bir program belirlenmesini, tarlalarda gündüz değil de, iftar ve sahur arasındaki zamanın değerlendirilmesini istedik.” şeklinde konuştu.
Ramazan ayının ilk 15 günü boyunca izlenmesini tavsiye ettikleri bu yönteme, Eylül ayına girilmesiyle birlikte artık gerek kalmayacağını anlatan Başkan Harmandar, “Zaten Eylül ayına girilince hava sıcaklıkları düşüyor, tarladaki işlerin büyük bir bölümü de tamamlanmış oluyor. Bu nedenle önemli olan önümüzdeki 15 gün boyunca sağlığımızı koruma açısından bu tedbire başvurmaktır.” dedi.
Başkan Harmandar, “Tarlalarda gündüz çalışmayı tercih eden çiftçiler, yalnız başlarına çalışmasınlar, dinlenerek ve gölgelenerek çalışsınlar. Ve tarlada bulunduklarını mutlaka yakınlarına bildirsinler, yanlarında telefon bulundursunlar.” şeklinde konuştu. (GHA)