Doğanın kendisini yenileme yolunda büyük zarara neden olan atık pil, içersindeki ağır metallerle insan sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Daha önceden okul ve resmi kurumlarda atık pil toplama kampanyaları düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şimdide marketlere dağıttığı atık pil kutularıyla bu kampanyaları genişletti. Toplanan pillerin TAP’a (Taşınabilir pil üreticileri ve ithalatçıları Derneği) gönderildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Mahmut Kuran, TAP’ın atık pil toplama ve yok etme görevini tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirdiğini belirtti.
40 MARKET TOPLAMAYA BAŞLADI
Atık pil toplama kampanyası kapsamında atık pil kutusu dağıtıldığına dikkat çeken Kuran, “İlimizde atık pillerin toplanması ile ilgili, pil satışları yapan marketlere, atık pilleri rahat toplayabilmeleri için 40 markete özel yapılmış pil kutuları dağıttık. Marketlere gelen vatandaşların rahatlıkla bu pil kutularını görebilmeleri için uygun yerlere koyarak teşvik etmeleri istendi. Atık pil toplama ile ilgili; nasıl toplanacağı ve toplanan pillerin nasıl ve nereye göndereceği hakkında bilgilendirme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilindiği gibi uzun süredir bu pil toplama kampanyasını yürütmektedir. Ancak şimdi özel bilgilendirme kağıdı göndererek bu iş için bir ağırlık verilmiş oldu. Bu bilgilendirme ve pil kutu dağıtımından önce marketleri dolaşarak bu yönde herhangi bir çalışmasının olup olmadığını inceledik. Bazı marketler bu yönde çalışmaları vardı, olmayanlara da biz teşvik ettik. Ulaşamadıklarımıza da bilgilendirme göndererek bu kutulara nasıl ulaşacakları hakkında bilgi verdik.” dedi.
HEDEF DAHA FAZLASI
Daha önceden atık pil toplama kampanyalarından bahseden Kuran, “Bilindiği üzere okullarda atık pil toplama kampanyası veriyoruz. Bu yıl ilk 6 ayında düzenlenen atık pil toplama kampanyasında da 5 okulumuza 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bazı hediyeler verdik. 2013 yılında Erzurum geneli yani okullar ile kurum ve kuruluşlardan toplamda Bin 228 kilo atık pil toplamıştık. 2014 yılında ise bu sayısı 2 Bin 572 kiloya ulaşmıştı. Bu yıl daha fazlasını toplamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
ATIK PİLLERİ NEDEN TOPLUYORUZ?
Atık pil toplamanın neden bu kadar önemli olduğunu açıklayan Kuran, “Bu Atık pillerin içinde ağır metaller bulunmakta. Bu metaller doğada kalıcı zararlara neden oluyorlar. Toprak ve su ile birleşen metaller bulaştıkları yeri kirletiyor ve toprak ve suyun kendisini bu metallerden temizleyemiyor. Bir zaman sonra da bu yollarla insana zarar verebiliyor. Bu kirliliği önlemek için bakanlığımızın Türkiye çapında yürütülen projeleri var. Bu projeler daha önceden basına yansıdığı şeklinde okul ve resmi kurumlarda yoğunluktaydı. Şimdi bu yoğunluğu marketlere de veriyoruz.” diye konuştu.