Çevre Haftası etkinlikleri, Erzurum’da tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlikler kapsamında, Erzurum’daki sürücüler egzoz gazı ve atık lastik kirliliğine karşı uyarılırken, sürücülere ve vatandaşlara çam fideleri ile araç kokusu dağıtıldı.
CUMHURİYET CADDESİNDE STAND AÇILDI
Cumhuriyet Caddesi üzerinde TEMA Vakfı gönüllüleri ile birlikte stant açan Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, halka, egzoz gazının doğaya verdiği zararları anlatan çeşitli broşürler dağıttı. Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman ve TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu’nun da katıldığı etkinlik, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
DUMAN KİRLİLİĞİ
Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, egzoz gazlarının doğada tahribata verdiği zararların yanında, insan sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini belirterek, sürücülerin, zorunlu oldukları haller dışında toplu ulaşım araçlarını kullanmaları çağrısında bulundu. Toraman, Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak şehrin dört bir yanını gezen egzoz ölçüm ekipleri oluşturduklarını belirterek, standartlara uymayan araçlar için sürücülerine idari para cezası uyguladıklarını bildirdi.
TORAMAN, SÜRÜCÜLERE ATIK LASTİK UYARISINDA BULUNDU
Çevre ve Orman Müdürü Toraman, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında vatandaşı bilgilendirmeye yönelik olarak hazırladıkları broşürlerde, hem egzoz gazları, hem de atık lastikler konusuna değindiklerini vurgulayarak, kontrolsüz lastik yığınlarının sebep olacağı sadece yangınların aylarca sürebildiğini dile getirdi. Toraman, “Türkiye’de her yıl 200 bin ton atık lastik açığa çıkmaktadır. Bir lastiğin geri dönüşüme gönderilmesiyle birçok doğal kaynağın korunmasına katkıda bulunulacağı, herkesçe bilinmesi gereken bir konudur. Ayrıca kontrolsüz lastik yığınları, sivrisinek ve fareler için uygun bir üreme alanı olacağı gibi, salgın hastalıkların yayılmasında da etken bir rol oynamaktadır. Ayrıca bu yığınlar günlerce söndürülmesi mümkün olmayan yangınların da, çıkış nedenidir. Bu yanfınlarla atmosfere siyah bir bulut halinde Dioksin Furan gibi zehirli gazlar yayılmaktadır. Atmosfere yayılan bu kirleticiler insan sağlığını direk olarak tehdit etmenin yanında, yakın çevredeki toprak ve suların kirlenmesine de sebep olmaktadırlar. Bu nedenle vatandaşlarımız, atık lastikleri, satın aldıkları noktalara geri bırakmalıdırlar. Bu süreç, geri kazanım ve doğanın korunması anlamında büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu.
BEDİRHANOĞLU, ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NE TEŞEKKÜR ETTİ
Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu ise, Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen etkinliklere, TEMA gönüllüleri olarak kendilerinin de katkı sunduklarını söyledi. Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yetiştirilen bin çam fidesinin ve 2 bin adet araç kokusunun, kurum görevlileriyle birlikte dağıtımını yaptıklarını dile getirerek, çevreyi koruma anlamında Erzurum’da güzel çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Bedirhanoğlu, özellikle Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkür ettiklerini ifade ederek, söz konusu kurum tarafından yapılan etkinliklerin, çevrenin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir dünyanın bırakılması yolunda atılan önemli adımlar olduğunu ifade etti.
Bu arada, dağıtılan çam fideleri ve araç kokularına büyük ilgi gösterilirken, vatandaşlar, etkinlikleri oldukça anlamlı bulduklarını söylediler.