Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum'un merkezinde yer alan tarihi eserlerden ikisini daha gün yüzüne çıkarmak için Cennet Çeşme sokak üstündeki dükkanların yıkımına başladı. 'Bu yıkımla 400 yıllık iki tarihi eser gün yüzüne çıkacak' diyen Korkut, "Daracık bir sokakta insanlar ve araçlar birbirine sürtünerek trafik akışını sağlıyordu. Dükkanların paraları ödendi, mahkemeler sonuçlandı. Bizde yıkıma başladık. Güzel bir görünüm kazanacak sokağa kavuşacağız. Esnafta nefes alacak, tarihi eserlerimizde" ifadelerini kullandı.
Yakutiye Belediyesi tarafından Cennet Çeşme sokak üzerinde yer alan dükkanların yıkımına başlandı. Dükkanların yıkımı için ilk kazmayı Başkanı Ali Korkut, vurdu. Yıkım sırasında oluşacak tozdan çevrenin etkilenmemesi için bir sulama aracı sürekli çalıştı. Yıkım için alana gelen Belediye Başkanı Ali Korkut, 3.6 milyon lira kamulaştırma bedeli ödediklerini anlattı. Ali Korkut, "21 şahsın yeri mahkeme tarafından belirlenen bedel üzerinden 3 milyon lirası arsa toplamda arsa ve enkaz 3.611.225 lira ödenerek kamulaştırıldı. Enkaz ve arsa ayrı ayrı değer biçilerek kamulaştırma gerçekleştirildi. Hafta içerisinde dükkanlar ve enkazları kaldırılacak aynı zamanda yol düzenlemesi ile çevre düzenlemesini de tamamlayarak önümüzdeki haftaya yeni bir görünüm oluşacak. Tarihi eserlerimizde gün yüzüne çıkacak. Tarih nefes alacak" şeklinde konuştu.
BOYAHANE CAMİ VE HAMAMI TARİHÇESİ
Boyahane Mahallesi'nde bulunan Boyahane Hamamı, İlyas Ağa'nın 1620 -1621 tarihlerinde yaptırdığı caminin yanındadır. Kitabesinden öğrenildiğine göre l566-l567 yılında Hacı Emin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Boyahane Hamamı plan düzeni olarak birbirine benzeyen iki bölümden meydan gelen çifte hamamdır. Doğu yönündeki küçük bir kapıdan soyunmalık kısmına girilmektedir. Soyunmalık ile ılıklık arasında küçük bir bölüm bulunmaktadır. Sivri kemerli bir kapıdan geçilen ılıklık pandantiflerin taşıdığı üç kubbe ile örtülmüştür. Sıcaklık haçvari plana göre yerleştirilmiştir. Burası dört tonozlu eyvan ve merkezi bir kubbeden oluşmuştur. Halvet hücreleri sekizgen planlıdır. Hamamın batısındaki soyunmalığı, sonraki yıllarda camiye eklenmiştir. Hamamın kadınlar ve erkekler kısmının su deposu müşterektir.