ERZURUM (İHA) - Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, 4. Türkiye Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kongresi TIREC 2012’de konuştu. Cengiz, 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Türk ve yabancı yenilenebilir enerji uzmanları Türkiye’deki yeşil enerji endüstrisinin gelişmesi ve sektörün yüksek potansiyelini karşılamak amacıyla TIREC 2012 kongresinde buluştu.
4. Türkiye Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kongresi TIREC, bakanlar, politikacılar, jeotermal, güneş ve rüzgar alanlarında Türk ve uluslararası yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen firmalarının katılımıyla 16-17 Ekim tarihlerinde Barceló Eresin Topkapı Hotel’de sektörün geleceğini ele aldı.
TERMAL DÜNYADA HIZLA GELİŞEN BİR SEKTÖR
Kongrenin Jeotermal Enerji bölümünde konuşan Cengiz, 2007 yılında çıkan 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nda düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek, termalin dünyada hızla gelişen sektörlerden biri olduğunu, Türkiye’nin de bu alanda söz sahibi olacak bir ülke haline geleceğini ifade etti. Yatırımcıların önünün kanunlarla açılabileceğinin altını çizen Başkan Cengiz, “Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği olarak, geçtiğimiz Şubat ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın da katılımıyla Jeotermal Çalıştayı düzenledik ve burada çıkan sonuçları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımıza sunduk. Umuyoruz ki, yasada yapılacak düzenlemeyle ülkemiz bu alanda dünya liginde yerini alacaktır.” diye konuştu.
Jeotermal kaynak arama çalışmalarının maliyetli bir iş olduğunun altını çizen Başkan Cengiz, kamu ve özel sektörün el ele vererek bu çalışmaları yapması gerektiğine de işaret ederek, bu konuda devlet teşvikinin de elzem olduğunu dile getirdi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇAĞIMIZ İÇİN ÖNEMLİDİR
“Alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları yaşadığımız çağ için oldukça önemlidir.” diyen Cengiz, “Enerjide çekilen sıkıntılar çağın en önemli sıkıntıları arasında yerini almıştır. Artık yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarına yönlenilmesi doğru bir adım olacaktır. Yeni nesle de enerji sıkıntısı çekmeyeceği bir dünya bırakmak bizim borcumuzdur. Yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları doğa ile barışık olması açısından da önemlidir. Belediye olarak alt yapı ve üst yapıların yapılması ile birlikte başka önemli işlerimizin de olduğu bilincindeyiz. Şehrin güzel ve yaşanılabilir bir kent olması için yapacağımız çalışmaların yanı sıra geleceğe de yatırım yapmak gerektiğinin bilincindeyiz.” ifadelerini kullandı.
2 GÜN SÜREN KONGREYE 500 UZMAN KATILDI
Güneş, rüzgar ve jeotermal enerjisi sektörlerini olmak üzere 3 grupta düzenlenen kongrede güneş enerjisi sektörüne yönelik 28 bildiri, rüzgar enerjisi sektörüne yönelik 26 bildiri ve jeotermal enerji sektörüne yönelik 28 bildiri sunuldu. Sunulan bildirilerde sektörün dünü, bugünü ve yarını masaya yatırıldı ve katılımcıların sorulu cevaplı konuşmalarıyla irdelendi.
30 firmanın stand açtığı kongrede firmaları ziyaret eden katılımcılar ile sektör hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Türk yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan yeniliklerle 2. TIREC Ödülleri de dahil olmak üzere, 2 gün süresince 500 yenilenebilir enerji uzmanı, üst düzey konferanslar, kurslar ve network fırsatları için bir araya geldi.