CHP Yakutiye Belediye Başkan Adayı Sebahattin Çelik, seçilmesi halinde yapacağı çalışmalarla ilgili ERZURUM gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Belediyenin sorunları ve bu sorunları çözüm yollarına değinen Çelik, imari yapı ve alt yapı sorunlarının çözülmesi için çalışmalar gerçekleştireceğini kaydetti.
Belediyenin sorunlarına değinen Çelik, “ Merkezdeki aşırı rant baskısından dolayı kamulaştırma maliyetleri çok yüksektir. Arsaların aşırı değerli olması kültürel mirasların en yoğun olduğu bu bölgede aşırı yoğun yapılaşma yüzünden bu eserlerin 10 metre bile yakınından görülmeyecek hale gelmesine neden olmuştur. Kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılanması için ayrılan alanlar siyasi zorlamaların da etkisiyle konut alanlarına dönüştürülerek kentin nefes alacağı park alanları konut alanlarına çevrilmiştir. Aynı yol genişliği kullanılarak eski yapılaşma üzerine kat artışı yapma yoluyla ve bitişik nizam uygulaması yüzünden arsanın tamamı kullanılarak yapılaşmaya gidilmiştir” dedi.
GECEKONDU SORUNU HADSAFHADA
Gece konduların imari yapıdaki olumsuzluklarına değinen Çelik, “ Yakutiye yerleşmesi kazım Karabekirle birleşince Erzurum’un gecekondu alanlarının yüzde 90’nını bünyesine almış olmaktadır. Bu durum Yakutiye için kentsel sorunlar bağlamında en öncelikli konu halini almıştır. Fakat kent genelinde ortaya çıkan konut talebi nazım imar planı ile Yakutiye bölgesine yönlendirilmedikçe bu durumun kentsel dönüşüm projeleri ile halledilmesi mümkün değildir. Son yıllarda TOKİ tarafından yapılan kentsel dönüşüm projeleri Yakutiye’yi tüm gecekondulardan kurtarabilecek bir çözüm değildir. Yerel dinamitlerin konut talebi ve sermaye yapılaşma bölgeleri gibi merkezlerin nazım plan ile etkili bir yönlendirmesi olmazsa Yakutiye’de mülkiyet sorunlarının çözülüp, kentsel dönüşümün başlaması mümkün olmayacaktır. Buradan anlaşılacağı üzere Yakutiye yerleşmesi sadece kendi proje ve kararları ile Gecekondu sorununu halledemeyecektir. Bu sorun ancak Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile ortak hareket ve planla çözülebilir. Ayrıca kentsel dönüşümün sadece kentteki fiziki dokunun yenilenmesi olarak algılanmasıda dönüşümün önündeki en büyük engellerden biridir. Dönüşüm projeleri hazırlanırken, yerel halk göz ardı edilmemeli başka bir yere taşınmak zorunda bırakılmamalı, dönüşümün getirdiği rant değerinden yerel halkında faydalanması gerekmektedir. Ancak bu şekilde dönüşüm projelerinin önündeki hukuki zorluklar aşılabilir ve projeler hazırlanabilir” dedi.
KENT BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?
Kent Bilgi Sisteminin hayata geçmesinin önemine değinen Çelik, “Kent Bilgi Sistemi; kentin tüm haritaları, mülkiyet bilgileri, imar planları, altyapı bilgileri, bina, işyeri, konut envanterleri, yerel vergi kayıtları gibi, yönetime destek olacak bütün bilgileri içinde tutar. Tüm belediyelerin işleyişinin bilgisayar ortamında yapılmasını temin edeceğinden, aynen bir bankacılık sistemi gibi, tüm birimler arasında güçlü bir koordinasyon sağlar. Kent Bilgi Sistemi, belediyelerin gelirlerini yıl bazında en az % 20 arttırır. Bu artışı, vergi kaçağını ortadan kaldırarak, hızlı imar planı yaparak, arsa üreterek, kamulaştırma maliyetlerini en aza düşürerek sağlar. Kent Bilgi Sisteminin en önemli özelliklerinden biri de e-belediyecilik hizmeti verebilmesidir. Yani, vatandaşlar belediye ile ilgili tüm işlemlerini belediyeye gelmeden, internet üzerinden ve/veya telefonlarını kullanarak gerçekleştirebileceklerdir. Belediyenin planladığı projelerle İlgili görüşlerini yönetimle paylaşabilecekler, anketlere katılabilecekler, öneri ve şikâyetlerini aracısız olarak doğrudan ilgili makamlara İletebileceklerdir. Kısaca, vatandaşlar etkin biçimde yönetime katılabileceklerdir. Sonuç olarak, bu olanaklar, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek, belediye gelirlerini ve hizmet kalitesini arttıracaktır. Kentlerin, önemli kaynaklara sahip olduklarına inanıyoruz. Bu kaynakların olabildiğince iyi değerlendirilmesi ve yatırımlara aktarılabilmesi, kentte üretilecek hizmetlerin zenginliğini ve kalitesini doğrudan etkileyecektir. Kaynakların doğru değerlendirilmesinde ve kent yönetiminde doğru ve güncel bilginin önemi çok büyüktür.
KENT BİLGİ SİSTEMİNİN YARARLARI
Kent bilgi sisteminin yararlarına değinen Çelik, “Kent Bilgi Sistemi'nin en önemli faydası kaynak yaratma potansiyelidir. Kent Bilgi Sisteminin kullanımı; Belediye gelirlerinin yakından izlenmesi, zamanında tahsili,Vergi kaçaklarının tespit edilerek paraya dönüştürülmesi,İmar dışı yapılaşmanın izlenmesi ve önlenmesi, Arasa üretimi,Kamulaştırma maliyetlerinin en aza çekilmesi, Tüm belediye taşınmazlarının kira ve ruhsat gelirlerinin izlenmesi ve tahsilatı,Su abone harcamalarının izlenmesi ve tahsilatı, İmar ile ilgili verilerin halka açılması,Her tür tahsilatın olabildiğince kolay biçimde yapılabilmesi imkanlarını beraberinde getirir. Bu imkanlar, sonuç itibariyle yılda en az % 20 gelir artışı sağlanacaktır. Seçilmemiz halinde böyle bir projeyi kapsayan rasyonel çalışmalara imza atacağız” dedi.