Çaykur Erzurum Bölge Müdürü Zeki Sarıavcı, bölgedeki çay tüketiminin, ülkeye sokulan kaçak çaylar nedeniyle azaldığını söyledi. Çayın, bölgede tamamen resmi yollarla yapılan satışında yüzde 15’e veren oranlarda düşüş gözlendiğini kaydeden Sarıavcı, “Normal şartlarda Erzurum’da kışın çay tüketiminin artması gerekirken, önemli ölçüde bir azalma görüyoruz. Bunda nüfusun azalmasının yanında, ülkeye ve şehre sokulan kaçak çayların da etkisi var” diye konuştu.
BÖLGE EKONOMİSİNİN UĞRADIĞI ZARAR
Çaykur Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne 10 ilin bağlı bulunduğunu ve merkezi yönetimin Erzurum’dan yapıldığını anlatan Zeki Sarıavcı, kaçak çay tüketimi nedeniyle bölge ekonomisinin uğradığı zararın her yıl yaklaşık 7 milyon TL’yi bulduğunu anlatarak, bölge merkezinin Erzurum’da bulunuyor olması nedeniyle en çok zararın burada yaşandığını belirtti.
KAÇAK HER BİR BARDAK ÇAY, BÖLGE EKONOMİSİNE DARBE VURUYOR
Türkiye’ye kaçak çayın Suriye, İran ve Irak gibi ülkelerden sokulduğunu, özellikle de Mersin ve Hakkari girişli olduğuna dikkati çeken Çaykur Erzurum Bölge Müdürü Sarıavcı, milli servete darbe vurulmaması için kaçak çay piyasasıyla topyekün bir mücadele gerektiğini kaydetti. Ülkeye kaçak yollarla sokulan çayın, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler gösterebileceğine vurgu yapan Sarıavcı, “Netice itibariyle çay yaprağından elde edilen bu ürün, çeşitli kontrollerden geçirilmemekte ve insan sağlığı açısından sakıncalarına müdahale edilememektedir. Bu nedenle halkımız kaçak çayların tüketimi konusunda duyarlı davranmalı, piyasaya sürülen bu mamüllere ilgi göstermemelidir. Sonuçta kaçak tüketilen her bir bardak çay, ülke ve bölge ekonomisine vurulan bir darbe niteliği taşıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde çay tüketiminin yüzde 15’e varan oranlarda düşüş göstermesi, ciddi bir tehlikenin işaretidir. Biz bu oranın artmasından korkuyoruz” diye konuştu.