ERZURUM gazetesi
Türkiye’de bardak bazında en çok çay tüketilen ilin Erzurum olduğu, ancak Erzurumlular çayı çok açık içtikleri için çay tüketim miktarının düşük olduğu bildirildi.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile çay ocağı ve çay evi işleticilerine güzel çay demleme eğitimi verilmesi için proje geliştirdiklerini açıkladı.
Erdoğan, özensiz demlenen çayların damak zevkini bozup Rize çayına zarar verdiğine dikkat çekerek “Geliştirdiğimiz bir proje ile çay ocağı ve çay evi işleticilerine çay demleme eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Projemiz ile bu tarz yerlerde her önüne gelenin çay demlemesini önlemeyi amaçlıyoruz. Konuyla ilgili projemizi Milli Eğitim Bakanımıza sunduk. Proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında çay ocağı ve çay evi ruhsatı almak isteyenlere çay sunumu, çay demleme ve çay demlenmesinde kullanılması gereken araç ve gereçlerle ilgili eğitim verilecek. Biz bu eğitimden geçerek sertifika almaya hak kazanan kişilerin ruhsat almaları için çalışmalar yapacağız” dedi.
//ÇAY TARİHİNİN REKORU
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 4. sürgün yaş çay alımlarının devam ettiğini belirterek yaş çay alımında bu yıl rekor seviyeye ulaşıldığını söyledi. Erdoğan, “Bugün itibariyle 1 milyon 286 bin ton yaş çay yaprağı alındı. Sezon sonuna kadar bu rakamın 1 milyon 350 ile 400 bin ton arasında olmasını bekliyoruz. Bu Türk çay tarihinin rekorudur. En son 2005 yılında 1 milyon 204 bin ton alım rekoltesine ulaşılarak rekor kırılmıştı. Alınan yaş çay karşılığında ise 230-235 bin ton civarında kuru çay üretileceğini tahmin ediyoruz. İç tüketimimiz ise 250 bin tonlara ulaştı” diye konuştu.
//ERZURUMLULAR ÇOK ÇAY İÇİP AZ ÇAY TÜKETİYOR
Erdoğan, kişi başına çay tüketim miktarının Güneydoğu illerinde son derece düşük olduğunu, Karadeniz Bölgesi’nde ise yüksek olduğunu belirterek, “Güneydoğu illerimizde kişi başına yılda ortalama 200 gram çay tüketilmektedir. Türkiye ortalaması ise kişi başına 3.7 kilogramdır. Karadeniz Bölgesi’nde ise bu miktar 4 kilogram üstündedir. Türkiye’de bardak bazında en çok çay tüketilen ilimiz Erzurum’dur. Ancak Erzurumlular çayı çok açık içtikleri için çay tüketim miktarı düşüktür. Çay tüketim miktarının düşük olduğu Güneydoğu Bölgemizde satışlarımızın her geçen gün artmaktadır. Yabancı menşeli çayların damak tadı oluşturduğu belgede hızla yerli çay tercih edilmektedir” şeklinde konuştu.