YUSUF İDİZ(İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, kapalı devre canlı yayın sistemiyle ildeki kadın doğum uzmanları ve hemşirelere laparoskopi (kapalı) ameliyat eğitimi verildi. Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar tarafından, ildeki kadın doğum uzmanları ve hemşirelerin bilgilendirilmesi amacıyla kapalı ameliyat gerçekleştirildi. Rahim kanseri ile ilgili ameliyatlar, iki gün boyunca canlı yayınla hekim ve hemşirelere anlatıldı. İnteraktif ortamda gerçekleştirilen ameliyatlarda, hemşire ve hekimler, telekonferans sistemiyle merak ettikleri ya da kafalarına takılan soruları ameliyatı gerçekleştiren Vardar'a sorup cevabını aldı.
BİR İLKE İMZA ATTILAR
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Sarıkol, canlı yayında yapılan ameliyatların eğitim açısından çok faydalı olduğunu belirtti. Sarıkol, "Kapalı ameliyatlar Türkiye'nin çeşitli hastanelerinde uzun zamandır yapılıyor. Van'da da yine kapalı ameliyatları yapıyoruz. Ben 2008 yılında hocamızın yanında 3 ay eğitim gördüm. Şimdi de hocamızı Van'a davet ettik ve burada eğitime büyük katkı sağlıyor. Kapalı ameliyatların faydası oldukça fazla. Şu ana kadar 15 kapalı rahim alma ameliyatı yaptık. Hocamız da buraya gelip diğer doğum uzmanı doktorlarımızla deneyimlerini paylaştı. Bu ameliyatların yaygınlaşması amacıyla bu eğitimler yapılıyor" dedi.
VARDAR BİLGİ VERDİ
Laparoskopi rahim kanseri ameliyatı tekniğinin hem iz hem ağrı bırakmadığı belirten Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, vücutta kalemin girebileceği 3-4 delik açılarak yapılan ameliyat sonrasında hastanın iyileşmesinin çok daha hızlı olduğunu söyledi. Vardar, "Artık kadın doğumda birçok ameliyat kapalı tekniklerle yapılıyor. Hastanın karnı hiç açılmadan rahim ameliyatı olabiliyor, kistler alınabiliyor. Hatta bazı kanser ameliyatları da kapalı teknikle, sadece bir kaç küçük delik açarak, hiç karın bölgesini kesmeden yapılabiliyor. Biz de Adana'dan buraya gelerek önceden planladığımız rahim çıkartma ameliyatını eğitim amaçlı olarak yapıyoruz. Bu ameliyatlar Türkiye'de bir çok yerde hızla yangınlaşmaktadır. Van'da hızlı bir şekilde yaygınlaşacağına inanıyorum. Kapalı ameliyatlar hasta için büyük bir avantaj. Diğer ameliyatlarla karın bölgesinde çok kesikler olabiliyor. Halbuki kapalı ameliyatlarda çok küçük delikler açılıyor ve daha sonra izi bile kalmıyor. Hasta çok hızlı iyileşiyor ve ertesi gün hiç ameliyat olmamış gibi hissediyor kendisini. Güzel bir kurs oldu, emeği geçenlere teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.