Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle kurulan Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Erzurum’un köklü tarihi ve kültürel mirasını barındıran kurulan Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin açılışına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın yanı sıra şehrin idari ve mülki erkanı ile çok sayıda vatandaş katıldı.
KÜÇÜKUĞURLU’NUN SUNUMU
Törenin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan ETÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ERZURUM Kültür-Sanat Evi’nin şehirdeki kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar arasındaki en güzel yardımlaşma ve dayanışma örneklerinden biri olduğunu söyleyerek: “Tam bir yıl önce hemen arkanızda bulunan Erzurum Şehir Arşivi Konağı’nın (ERŞA) açılışını hep birlikte yapmıştık, şimdi de onun hemen yanı başında olan ve biraz sonra ziyaret edeceğimiz Erzurum Kültür Sanat Evinin açılışını yine hep birlikte yapacağız. Kültür- Sanat Evi’miz çok özel bir konak niteliği taşımaktadır. Şunu belirtmek isterim ki bu konak ve burada bulunan eserler hepimizindir. Bu eserleri korumak hepimizin vazifesidir. Dolayısıyla eserlerimizi hep birlikte koruyacağız ve gelecek kuşaklara ulaştıracağız. Konağımızda Erzurum’a gönlünü vermiş olan rahmetli Yusuf Karakuş’un 25 yıl boyunca biriktirerek büyük zahmetle Sakarya’ya taşıdığı, koruduğu, biriktirdiği ve ardından bizler tarafından Sakarya’ya gidilerek teslim alınan 400’den fazla bakır eşya var ve bunlar muhteşem eserler. Bunun yanı yine Erzurum'un değerlerinden rahmetli İlhan Durmaz hocamızın Erzurum’un tarihi yapılarıyla birebir aynı malzemeden yaptığı taş maketler bulunmaktadır. Aynı zamanda şehrimize dair yağlı boya tablolar, tarihi ve özgün eserler yine konağımızda yer alacak. Bunun yanı sıra maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu üstadımızın 30 yıllık emeğinin sonucu olan 42 adet Erzurum maketi ve çok değerli olan Osmanlı dönemi Erzurum şehir maketi de yine burada sergilenecek. Ayrıca konağımızda hemşehrilerimiz tarafından bağışlanan çeşitli malzeme ve materyaller bulunuyor. Saydığımız bütün bu eserlerin tamamı bağış yoluyla temin edilmiştir. Bu vesileyle konağımızın şehrimize kazandırılmasında emeği olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Çakmak ve Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
ÇAKMAK’IN TARİH VURGUSU
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin Erzurum için önemli bir değer olduğunu belirterek: “Geçtiğimiz yıl bu günlerde Erzurum Şehir Arşivi’nin açılışını gerçekleştirmiştik. Tarihi vesikaların sergilendiği ve aynı zamanda 1800’lü yılların Erzurum şehrinin artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmak suretiyle sanal tur ile gezme imkânı sunduğumuz ERŞA için tarih ve teknolojinin buluştuğu yer demiştik. Bugün ERŞA’nın hemen yanı başında yer alan tarihi konakta Erzurum kültürünün ve sanatının buluştuğu Erzurum Kültür ve Sanat Evi’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Kıymetli katılımcılar takdir edersiniz ki medenileşme sadece teknolojik gelişmeyle değil aynı zamanda tarih kültür ve sanat alanlarındaki gelişmeler ile mümkündür. Bu bağlamda ülkemizde son 10 yılda teknolojik anlamda çok önemli gelişmeler kaydedilmiş ve aynı zamanda tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkılması noktasında önemli adımlar atılmıştır. Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin de bu bağlamda gerek şehrimizin gerekse de ülkemizin kültürel ve sanatsal birikimine katkı sağlayacağı kuşkusuzdur. Şu an önünde bulunduğumuz bu tarihi konakta açılışını gerçekleştireceğimiz Erzurum Kültür-Sanat evinde demin ifade edildiği gibi taş yapıtlardan tandır başına Erzurum’un 1800 yıllarına ait dev şehir maketlerinden bal mumu heykellerine tarihi Erzurum evlerine dair çeşitli kültürel materyallere varıncaya kadar birçok eseri yerli ve yabancı misafirlerimizi ziyaret etme imkanına sahip olacaklar. Dolayısıyla şehrimizin tarihini sahiplenme ve koruma noktasında bu konağın en önemli ziyaret mekanlarından biri olacağına inanıyoruz. Bu eserin hayata geçmesinde elbette emeği geçen çok sayıda insan var. Başta gerek ERŞA’yı inşa ettiğimiz konağı ve şu an açılışını gerçekleştireceğimiz Erzurum Kültür-Sanat Evi’nin bulunduğu konağın üniversitemize tahsis eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen Bey’e şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu eserin hayata geçmesinde emeği geçen daha doğru ifadeyle her santimetre karesinde imzası olan Tarih Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu hocamıza da gönülden teşekkür ediyorum. Elbette burada isimlerini zikredemeyeceğim ve bu eserin hayat bulmasında emeği geçen çok sayıda kurum kuruluş ve şahıs var. Hepsine şükranlarımı sunuyor ve sözlerimi tamamlarken Erzurum Kültür- Sanat Evi’nin şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.